Den Bosch,
16
februari
2021
|
21:00
Europe/Amsterdam

Gasverbruik hoger door vrieskou, meer vraag naar isolatie

De dooi is ingezet en radiatoren kunnen weer een standje lager. Energiebedrijf Essent maakt vandaag de balans op: huishoudens hebben vorige week week gemiddeld 85 procent meer gas verbruikt dan de week ervoor. Iets minder dan de verwachte verdubbeling. In vergelijking met het langjarig gemiddelde was het verbruik bijna 1,5 keer hoger. Tijdens de vrieskou kreeg Essent bijna 10 procent meer aanvragen voor isolatie.

Geen landelijke koudegolf
Je zou het misschien niet zeggen, maar vorige week viel iets warmer uit dan voorspeld. Waar Essent eerder rekening hield met een temperatuurverschil van gemiddeld 13 graden ten opzichte van de week ervoor, kwam dit gemiddeld uit op 10 graden. Daarom valt het effect van de vorstperiode op het gasverbruik van huishoudens ook iets lager uit dan verwacht.

Langjarig gemiddelde
Normaal gebruiken huishoudens in dezelfde periode gemiddeld 63 kubieke meter gas. Afgelopen week was dat gemiddeld 93 kubieke meter. Dit betekent 30 kubieke meter meer verbruik in deze periode. Op jaarbasis kost dit gemiddeld 24 euro. Verdeeld over een heel jaar komt dit neer op zo’n 2 euro per maand.

Uitsluitend kijkend naar het weer, zorgt de relatief warme maand december ervoor dat huishoudens deze winter tot nu toe ruim 15 kubieke meter minder gas gebruiken dan normaal. Dit leidt tot een gemiddelde besparing van 13 euro. Essent houdt hierbij geen rekening met de individuele situatie, bijvoorbeeld de mate waarin mensen thuiswerken of de isolatie van de woning.

Houd je verbruik in de gaten
Het thuiswerken vanwege corona kan roet in het eten gooien. Essent verwacht dat huishoudens hierdoor gemiddeld 3 tot 5 procent meer gas verbruiken. Afhankelijk van hoe de winter verder verloopt, kan dit ertoe leiden dat mensen aan het einde van hun contractperiode toch moeten bijbetalen. Dat is nooit leuk. Daarom adviseert Essent om het verbruik goed in de gaten te houden en eventueel het termijnbedrag aan te passen. Zo is de jaarrekening geen verrassing.

Meer vraag naar woningisolatie
Tijdens de vrieskou kregen Essent en haar isolatiebedrijven bijna 10 procent meer aanvragen voor isolatie. Tom ten Hage, directeur van Nederland Isoleert, onderdeel van Essent: “Miljoenen Nederlandse woningen zijn slecht geïsoleerd. Dat zie je bij zo’n koude week direct terug in je gasverbruik. Dat was de belangrijkste aanleiding voor mensen om de stap te zetten naar isolatie. Slim, want daarmee valt tot 650 euro per jaar te besparen en verbetert het comfort van de woning, in de winter èn in de zomer.”