20
november
2020
|
06:00
Europe/Amsterdam

Essent over Duurzaamheidsonderzoek 2020: “Verwarrend en verkeerd”

Samenvatting

Trots op uitstekende scores van een 9,9 en 8,4 voor investeringen in en levering van groene stroom.

Onbegrip voor afwijzing van onderzoekers buitenlandse GvO’s

Essent en energiedirect.nl zijn trots op de 9,9 op investeringen in groene stroom en de 8,4 voor de levering van duurzame stroom. Toch bekijken zij de resultaten van het duurzaamheidsonderzoek met gemengde gevoelens. De duurzame inspanningen van de grootste energieleverancier van Nederland worden gemarginaliseerd tot onvoldoendes doordat de onderzoekers buitenlandse Garanties van Oorsprong* niet waarderen en verduurzamen van woningen en gebouwen negeren. Dat is onjuist en eenzijdig. Essent roept de onderzoekers op tot meer realisme om het onderzoek van waarde te laten zijn.

Verduurzamen doe je zo - Essent

Essent levert sinds eind 2017 al zijn klanten standaard Europese windenergie. Vanaf eind 2020 en einde zomer volgend jaar voegt Essent de stroomopbrengst van de windmolenparken Eekerpolder en Oostpolder in Groningen daar aan toe. Essent koopt de volledige opbrengst aan groene stroom voor 15 jaar in en levert deze aan zijn klanten. Zo stimuleert Essent de ontwikkeling van duurzame opwek van stroom in Nederland.

Verduurzamen woningen en gebouwen

Essent heeft geen eigen opwekcapaciteit en richt zich daarom op het verduurzamen van de gebouwde omgeving (huizen, bedrijven en kantoren). Daartoe biedt Essent met zijn dertien servicebedrijven betaalbare isolatie-oplossingen, zonnepanelen en energieadvies door heel Nederland. Immers, de groenste kWh is de niet-gebruikte kWh. Zo zorgt Essent er voor dat al zijn klanten mee kunnen blijven doen in de steeds veranderende wereld van energie en tegelijkertijd hun CO2-uitstoot verminderen. Naar de effecten van die inspanningen kijken de onderzoekers helemaal niet.

Buitenlandse GvO’s erg belangrijk

Essent valt tevens over het uitgangspunt van het onderzoek dat buitenlandse GvO’s niet bijdragen aan verduurzaming van de stroomvoorziening in Nederland. Immers, het kopen van certificaten van Europese windparken stimuleert de Europese markt voor windenergie, waar Nederland tenslotte ook deel van uit maakt. Dankzij de goede verbindingen met andere landen kunnen wij in Nederland gebruik maken van de duurzame energie die elders in Europa wordt opgewekt, bijvoorbeeld omdat er daar op dat moment minder verbruikt wordt.

Warmtepompen bij Essent

Duurzame energie in Nederland is maatschappelijk vraagstuk

Tegelijkertijd is er simpelweg te weinig duurzaam opgewekte stroom in Nederland voor handen tegen een prijs waarmee elk huishouden in Nederland mee kan doen. De onderzoekers zeggen het zelf: “Voor een jong bedrijf dat nog maar weinig klanten heeft is het neerzetten van één windmolen al een grote prestatie.” Voor een groot energieconcern geldt dit uiteraard ook. Want één windmolen biedt geen uitkomst. Om de circa 2,5 miljoen klanten van Essent van betaalbare windenergie uit Nederland te kunnen voorzien zijn tientallen, zo niet honderden, windmolens nodig. En die zijn er niet. Tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie omtrent het plaatsen van windmolens in het Nederlandse landschap.

Het mag duidelijk zijn. Essent staat midden in de energietransitie en ademt verduurzaming, maar vindt dat de NGO’s achter hun stellingen vandaan moeten komen. Zij moeten zich meer inspannen voor realistische en haalbare oplossingen hoe Nederlandse huishoudens van betaalbare, lokaal opgewekte duurzame stroom te voorzien. Goedwillende bedrijven op individueel niveau op verkeerde gronden hekelen zet daarin geen zoden aan de dijk.

Wat zijn GvO's?

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.