Essent op weg om grootste leverancier van groene waterstof in Nederland te worden

30 maart 2022

Minder afhankelijkheid van Russisch gas voor Nederlandse industrie door groene waterstof te importeren uit Australië

E.ON (het moederbedrijf van Essent) heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het Australische energiebedrijf Fortescue Future Industries (FFI) om al in 2024 200.000 ton hernieuwbare groene waterstof (GH2) naar Duitsland en Nederland te halen. De partijen streven naar een samenwerking op lange termijn en verwachten in 2030 op een jaarlijkse levering van 5 miljoen ton uit te komen. Essent zal door deze ‘brug’ de grootste leverancier worden van groene waterstof in Nederland. E.ON, en dus ook Essent nemen hiermee het voortouw bij het koolstofarm maken van Europa en het versterken van de groene energievoorziening in de toekomst. Dit maakt Europa in de nabije toekomst al minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit Rusland. 

Dr. Andrew Forrest, voorzitter van FFI, en Patrick Lammers, COO van E.ON tekenden de overeenkomst in Berlijn in aanwezigheid van Michael Kellner, parlementair staatssecretaris bij het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie en Philip Green, ambassadeur van Australië in Duitsland. Deze samenwerking is een vervolg op het waterstofakkoord tussen Australië en Duitsland dat in juni 2021 tijdens de G7 werd ondertekend. 

Vervangen fossiele brandstoffen

De ondertekening heeft als doel de toekomstige energievoorziening in Europa te diversificeren. Het verbruik van fossiele brandstoffen zal door de komst van groene waterstof drastisch dalen in Nederland en Duitsland. In eerste instantie zal de groene waterstof worden gebruikt om duizenden middelgrote ondernemingen koolstofvrij te maken. Stephan Segbers, COO van Essent, licht toe: “Samen met FFI vormen we een alliantie voor de energiezekerheid van Europa. We bouwen een groene waterstofbrug tussen Australië en Europa en kunnen daarmee in hoog tempo onze afhankelijkheid van de import van fossiele energie verminderen. Verduurzamingsdoelstellingen komen jaren eerder binnen handbereik. Samen creëren we zo direct een concrete mogelijkheid om de energietransitie in Nederland enorm te versnellen.” 

Australië

Groene waterstof is de praktische en implementeerbare oplossing die een omwenteling teweeg zal brengen in de manier waarop we onze planeet van energie voorzien, de zware industrie koolstofvrij maken en wereldwijd banen creëren. FFI is bezig met het opzetten van een wereldwijde portefeuille van hernieuwbare groene waterstof- en groene ammoniakprojecten. Tegen 2030 zal het 15 miljoen ton per jaar aan hernieuwbare groene waterstof leveren, oplopend tot 50 miljoen ton per jaar in het decennium daarna. In Australië is er veel ruimte, schijnt de zon geregeld en kan het flink waaien. Kortom: de ideale locatie om duurzame stroom op te wekken om vervolgens via elektrolyse groene waterstof te maken. FFI comprimeert deze waterstof en maakt het vloeibaar voor vervoer op tankers. Door deze gecomprimeerde, liquide vorm zal het slechts een aantal tankers per jaar nodig hebben om het naar Europa te verschepen. 

Nederlandse toepassingen

De grote hoeveelheden groene, hernieuwbare waterstof gaan aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van grote gasverbruikers zoals de industrie en de tuinbouwsector. E.ON en FFI gaan samen aan de slag met het realiseren van oplossingen voor de infrastructuur voor waterstof en het opbouwen van een complete waardeketen. Essent onderzoekt samen met het bedrijfsleven en met haar partners concrete mogelijkheden om waterstof als schone energiedrager op grote schaal en zo als snel mogelijk in te zetten. 
Essent op weg om grootste leverancier van groene waterstof in Nederland te worden

Contactpersoon

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.