Werkbezoek koning aan Essent omtrent energietransitie & woningverduurzaming

09 juni 2020

  • Werkbezoek onderstreept dat bijna 6 miljoen woningen niet goed geïsoleerd zijn
  • Isolatie vraagt een relatief kleine investering en verdient zich snel terug
Koning Willem-Alexander
Dinsdagmiddag 9 juni bracht koning Willem-Alexander een werkbezoek aan Essent-isolatiebedrijf Nederland Isoleert in Amersfoort. Aanleiding voor het bezoek was de impact van de coronacrisis op de energietransitie en de verduurzaming van onze woningen en gebouwen. Omdat klanten uit angst of werk veilig kan worden uitgevoerd en door economische onzekerheid maatregelen uitstellen, dreigt verduurzaming uit beeld te verdwijnen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) publiceerde hier vandaag een onderzoek over.
Albert de Koning

"Drie van de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Dat zijn bijna 6 miljoen woningen. Als we in 2050 aardgasvrij willen wonen, is isolatie een logische en noodzakelijke eerste stap."

- Albert de Koning, Commercieel Directeur Energieservices & Verduurzaming

Tijdens het werkbezoek leidde de Commercieel Directeur Energieservices & Verduurzaming van Essent Albert de Koning, koning Willem-Alexander rond. De koning kreeg een demonstratie van spouwmuurisolatie. “Drie van de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Dat zijn bijna 6 miljoen woningen. Als we in 2050 aardgasvrij willen wonen, is isolatie een logische en noodzakelijke eerste stap. Er is dus veel werk te doen,” legde Albert de koning uit.

Koning Willem-Alexander nam naast de rondleiding deel aan twee rondetafelgesprekken die werden geleid door Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. Naast verduurzaming van woningen werd daarin ook vooruit gekeken naar kansen en oplossingen voor een ‘groen herstel’ van de energiemarkt na de pandemie.

Patrick Lammers

"Juist nu de overheid enorme investeringen doet om de Nederlandse economie te ondersteunen zouden deze ook gericht moeten zijn op de verduurzaming van ons land. Elke crisis gaat immers ooit voorbij – behalve klimaatverandering als we niet de juiste maatregelen nemen."

- Patrick Lammers, CEO Essent

Door de impact van het coronavirus zijn huiseigenaren aarzelend geworden in het nemen van verduurzamingsmaatregelen. “De markt trekt nu weer iets aan, met name voor zonnepanelen,” zegt Essent-CEO Patrick Lammers die deelnam aan de bijeenkomst. “Maar juist nu de overheid enorme investeringen doet om de Nederlandse economie te ondersteunen zouden deze ook gericht moeten zijn op de verduurzaming van ons land. Elke crisis gaat immers ooit voorbij – behalve klimaatverandering als we niet de juiste maatregelen nemen. We moeten deze sector daarom op koers houden, en dat is de verantwoordelijkheid van zowel de overheid als de bedrijven die hierin actief zijn.”

Omdat drie op de vier woningen volgens Milieu Centraal nog niet goed geïsoleerd zijn, is isolatie vaak een goede eerste verduurzamingsstap. De investering is relatief laag: spouwmuurisolatie van een hoek- of 2-onder-1-kap-woning bijvoorbeeld kost gemiddeld €2.100. Dat levert jaarlijks ongeveer €700 aan energiebesparing op, zodat de investering (nog los van de mogelijke isolatiesubsidie) in drie jaar kan worden terugverdiend.

Essent heeft een landelijk netwerk van servicebedrijven die klanten helpen met energiebesparing en verduurzaming. Dit varieert van energie-advies tot isolatie of installatie van zonnepanelen. Via de online huisscan van Essent kunnen consumenten maatwerkadvies aanvragen over welke verduurzamingsoplossing het beste bij hen past. Essent neemt desgewenst de subsidieaanvraag uit handen, en kijkt ook hoe zij andere drempels, zoals bijvoorbeeld financiering, kan verlagen.

Contactpersoon

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.