Geen recordopbrengst zonnepanelen in augustus ondanks hete maand

02 september 2020

Totaalopbrengst over de periode januari tot en met augustus 20% hoger dan de norm

Dit jaar blijft een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Ook in augustus scheen de zon uitbundig. Met ruim 224 uur had augustus 30 zonuren meer dan de norm. Daarmee komt deze maand op de derde plaats van zonnigste augustusmaanden van de afgelopen acht jaar. Doordat het zo zonnig was, blijft de totaalopbrengst van zonnepanelen over de periode januari tot en met augustus 20% hoger dan de norm.

Wat levert het zonnepaneelbezitters op?

Volgens energiebedrijf Essent leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem* in augustus 75 euro op. Dat is 7 euro boven de norm. Tot op heden leverde dit zonnige jaar zonnepaneelbezitters 519 euro op. Dat is 85 euro meer dan de norm.

Hitte verlaagt rendement van zonnepanelen

Veel zonnepaneelbezitters denken dat de zonnepanelen beter presteren bij de tropische temperaturen waar Nederland in augustus mee te maken had. Maar door de extreme warmte verliezen de zonnecellen vermogen.

Op tropische dagen kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk naar 65 graden Celsius stijgen. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Uit verschillende berekeningen blijkt dat bij elke graad warmer dan 25 graden, de opbrengst 0,5% lager wordt. Hierdoor levert een gemiddeld zonnepaneelsysteem al snel 20% aan opbrengst in.

Verantwoording

In de berekening gaat Essent uit van:

  • een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2.288 kWh stroom
  • per jaar opwekken en jaarlijkse besparing van €526 euro opleveren.
  • een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief BTW en energiebelastingen.
  • instraling en zonneuren van KNMI.
  • een norm op basis van instralingsgegevens de Bilt 1989-2018.

Contactpersoon

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.