02
september
2020
|
16:20
Europe/Amsterdam

Geen recordopbrengst zonnepanelen in augustus ondanks hete maand

Totaalopbrengst over de periode januari tot en met augustus 20% hoger dan de norm

Verduurzamen doe je zo - Essent

Dit jaar blijft een goed jaar voor zonnepaneelbezitters. Ook in augustus scheen de zon uitbundig. Met ruim 224 uur had augustus 30 zonuren meer dan de norm. Daarmee komt deze maand op de derde plaats van zonnigste augustusmaanden van de afgelopen acht jaar. Doordat het zo zonnig was, blijft de totaalopbrengst van zonnepanelen over de periode januari tot en met augustus 20% hoger dan de norm.

Wat levert het zonnepaneelbezitters op?

Volgens energiebedrijf Essent leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem* in augustus 75 euro op. Dat is 7 euro boven de norm. Tot op heden leverde dit zonnige jaar zonnepaneelbezitters 519 euro op. Dat is 85 euro meer dan de norm.

Hitte verlaagt rendement van zonnepanelen

Veel zonnepaneelbezitters denken dat de zonnepanelen beter presteren bij de tropische temperaturen waar Nederland in augustus mee te maken had. Maar door de extreme warmte verliezen de zonnecellen vermogen.

Op tropische dagen kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk naar 65 graden Celsius stijgen. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Uit verschillende berekeningen blijkt dat bij elke graad warmer dan 25 graden, de opbrengst 0,5% lager wordt. Hierdoor levert een gemiddeld zonnepaneelsysteem al snel 20% aan opbrengst in.

Verantwoording

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.