25
januari
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Essent investeert in de kracht van wind

Essent breidt haar aandeel in groene stroom verder uit en gaat een samenwerking aan met Windpark Vires Venti BV in Flevoland. Het vijf windmolens grote windpark is een initiatief van lokale ondernemers en omwonenden en wordt gebouwd in Biddinghuizen. Medio 2023 zal het nieuwe windpark 15.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Deze extra capaciteit is hard nodig, want met de aangescherpte klimaatdoelen voor Europa blijft de vraag naar duurzaam opgewekte elektriciteit de komende decennia verder stijgen, ook in Nederland.

Lokaal duurzame energie verder uitbreiden
Volgens het Klimaatakkoord moet 70 % van alle elektriciteit in 2030 afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie. Dat betekent dat de vraag naar groene energie de komende jaren verder zal toenemen. Windenergie op land is op dit moment één van de goedkoopste en meest efficiënte bronnen van duurzame elektriciteit en daarmee onmisbaar in de omvorming van het energiesysteem. Met de stroomafname van Windpark Vires Venti BV levert Essent een concrete bijdrage aan de versnelde transitie naar duurzame energie van eigen bodem. 

Groei in Nederlands groen
Het afgelopen jaar zien we alleen al bij Essent een flinke stijging van bijna 8% in het gebruik van lokaal opgewekte groene stroom. Bij dochteronderneming Vandebron wordt uitsluitend gebruik gemaakt van groene stroom die in Nederland is opgewekt. Om te voldoen aan de snel stijgende vraag naar groene energie heeft Essent inmiddels contracten met windparken in Groningen, en nu dus ook in Flevoland.

Windplan Groen
Het produceren van groene energie is onderdeel van de klimaatdoelstellingen voor Nederland. In het plan van de Provincie Flevoland, Windplan Groen, staat dat er 90 nieuwe windturbines in gebruik worden genomen, goed voor zo’n 1,8 miljard kWh per jaar. Dat is evenveel elektriciteit als jaarlijks in de hele provincie Flevoland wordt gebruikt.

Dankzij de samenwerking met Windpark Vires Venti BV, die mede door begeleiding van Ventolines tot stand is gekomen, kunnen meer klanten van Essent overgaan op 100% duurzame energie. Daarmee sluit deze investering naadloos aan op de groene ambities van Essent.

vijf windmolens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Vires Venti
Windpark Vires Venti BV is onderdeel van Windplan Groen en is een initiatief van ondernemers en bewoners aan de Harderringweg, de Hoekwantweg, de Vleetweg, Rietweg (deel) en de Kuilweg in de gemeente Dronten. Windplan Groen is een verzameling van 11 windparken in oostelijk Flevoland die tegelijkertijd ontwikkeld zijn binnen de Rijkscoördinatieregeling. Windkoepel Groen is een vereniging die de samenwerking van de 11 windparken organiseert.

Over Ventolines
Ventolines begeleidt opdrachtgevers bij de ontwikkeling, bouw en het beheer van inmiddels meer dan 2 GW geïnstalleerd vermogen duurzame energie. Ventolines heeft zowel ervaring op land als in het water en werken aan oplossingen voor zon-, wind- en systeemintegratieprojecten.