31
mei
2019
|
10:44
Europe/Amsterdam

Energietarieven Essent blijven gelijk

In januari en juli maken de energieleveranciers traditiegetrouw hun variabele tarieven bekend. Afgelopen januari is de energierekening gestegen, met name door hogere belastingen en heffingen vanuit de overheid. Voor de tweede helft van het jaar houdt Essent de variabele tarieven gelijk aan de huidige tarieven. Hiermee blijft de energierekening voor deze groep Essent-klanten gelijk.

Betaalbare energierekening

Van de drie grootste energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) had Essent in januari de scherpste tarieven. Essent vindt het belangrijk dat de energierekening betaalbaar blijft en houdt daarom nu de tarieven gelijk. Het gaat hierbij om de leveringstarieven en het vastrecht voor variabele contracten, voor zowel gas als elektra voor het tweede half jaar van 2019.

Prijsontwikkeling

De prijzen op de energiemarkt zijn sinds januari opnieuw volop in beweging. Het vaststellen van energietarieven is een complex proces waarbij diverse factoren een rol spelen. De energieprijs wordt voor een groot deel beïnvloed door de prijs van CO2-emissierechten. De prijzen voor CO2-emissierechten zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Een andere factor betreft de (oplopende) spanningen tussen Amerika en Iran, die de olieprijzen en ook de algemene energieprijzen opdrijven. Anderzijds zorgt de handelsoorlog tussen de VS en China voor lagere energieprijzen. Verder hebben we een relatief zachte winter gehad, waardoor de gasprijs is gedaald. Al deze factoren bij elkaar zorgen er toch voor dat het Essent is gelukt om de prijzen voor het variabele contract per juli gelijk te houden.

Lange termijn

Door alle bewegingen is het lastig te voorspellen hoe de trend zich verder zal ontwikkelen. Mensen die zekerheid zoeken kunnen hun tarieven voor 1, 3 of zelfs 5 jaar vastzetten. Hierdoor kunnen alleen de heffingen, transportkosten en belastingen op de energierekening wijzigen, maar zijn de leveringstarieven niet gevoelig voor de schommelingen van energieprijzen.