Er is inderdaad nog veel voortgang mogelijk. Zo is de ruimte er. Al in 2018
becijferde adviesbureau Deloitte dat Nederlandse daken ruimte bieden om via zonnepanelen tot wel 50% van onze energiebehoefte op te wekken. Dat daarnaast de prijs van zonnepanelen volgens
Milieu Centraal in 10 jaar tijd met 56% is gedaald, is een verdere duw in de goede richting.
Tegelijkertijd is nu duidelijk dat het huidige installatie-tempo niet mag inzakken om de doelstelling van 2030 te halen. Dat is niet eenvoudig. Waar consumenten in eerste instantie de aanjager waren van groei, treedt nu stabilisatie op. De voorhoede heeft de panelen inmiddels geïnstalleerd. Nu komt het erop neer de massa zover te krijgen. De bestaande installaties zijn in zekere zin laaghangend fruit – naar mate meer panelen geïnstalleerd zijn, wordt het moeilijker de benodigde daken, welwillende dakeigenaren of investeerders over de streep te trekken. Ook de toenemende aansluitproblemen op het elektriciteitsnet (‘netcongestie’) strooit zand in de raderen.
Om de impact op een al dan niet overbelast elektriciteitsnet in bedwang te houden speelt direct gebruik van de op te wekken zonne-energie en de opslag ervan een grote rol. Daarnaast moeten netbeheerders grote inspanningen verrichten om hun capaciteit uit te breiden, en consumenten energiebesparingen verder omarmen.