Stap je over op duurzame energiebronnen? Dan sta je misschien voor de keuze tussen een warmtepomp en zonnepanelen. Of wie weet overweeg je ze allebei. In dit artikel vergelijken we deze twee opties en geven we tips voor de aankoop en installatie. Ook bespreken we de kosten en mogelijke subsidies. Zo helpen we je de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Zonnepanelen of warmtepomp

Bij het investeren in duurzame energie twijfel je misschien tussen eerst zonnepanelen of een warmtepomp. Beide opties dragen bij aan een groenere toekomst, maar op verschillende manieren. Een warmtepomp verwarmt je huis met minder of geen gas, terwijl zonnepanelen elektriciteit genereren uit zonne-energie. Het mooiste scenario is natuurlijk opgewekte zonne-energie gebruiken om je warmtepomp van stroom te voorzien.

Zonnepanelen combineren met warmtepomp

Combineer je zonnepanelen met een warmtepomp, dan voed je de warmtepomp met zelf opgewekte stroom. Stroom opwekken met behulp van zonnepanelen vermindert je afhankelijkheid van het net. Je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met een gasboiler, of een elektrische warmtepomp die de gasboiler vervangt. Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van je jaarlijkse stroomverbruik en de efficiëntie van de panelen.

Zonnepanelen en warmtepomp kopen

Als je wil investeren in duurzame energie, overweeg dan de aanschaf van een warmtepomp en zonnepanelen. Een warmtepomp verwarmt je huis en je water met minder of geen gas. Een warmtepomp werkt op natuurlijke bronnen, zoals water, grond of lucht. We bieden verschillende soorten warmtepompen aan, zoals een lucht-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp.

Wil je zonnepanelen kopen? Zonnepanelen wekken groene stroom op die je kunt gebruiken voor je huishouden en je warmtepomp. We bieden deskundig advies over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.  Zoek je de beste energieleverancier voor zonnepanelen en een warmtepomp, dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

Offerte zonnepanelen aanvragen

Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen?

De kosten van een warmtepomp variëren sterk per type warmtepomp. Zo onderscheiden we de lucht-water warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp. Ook de samenwerking met je huidige, een nieuwe of geen cv-ketel beïnvloedt de prijs. Voor een hybride warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de 6.000 en 8.000 euro, inclusief btw en installatie. Bekijk warmtepompen kopen voor meer informatie en laat de kosten vrijblijvend berekenen in een adviesgesprek.

Zonnepanelenkosten hangen af van verschillende factoren. Denk aan het aantal panelen, type zonnepaneel, vermogen en de omvormer. Denk ook aan overige zaken zoals de installatietijd, het bevestigingsmateriaal en of er een hoogwerker nodig is. De kosten van zonnepanelen installeren, lopen uiteen van 4.400 tot 25.000 euro. Het is afhankelijk van je specifieke situatie en wensen. Lees meer over de kosten van zonnepanelen bij Essent.

Kosten en besparingen combinatie zonnepanelen warmtepomp

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen leidt tot lagere energiekosten. De maandelijkse kosten hangen af van je huidige verbruik en de besparingen die je realiseert met deze duurzame oplossing. Overweeg je om zonnepanelen en een warmtepomp combinatie aan te schaffen? Denk dan na over de investering, maar ook over de jaarlijkse besparingen. Daarmee verdien je de kosten vaak terug.

Warmtepomp en zonnepanelen in de winter

Een warmtepomp en zonnepanelen vormen een duurzame combinatie, ook in de winter. Het rendement varieert per seizoen. In de winter schijnt de zon minder, wat invloed heeft op de energieproductie van je zonnepanelen. Zonnepanelen wekken gelukkig ook stroom op bij bewolkt weer en korte dagen.

En de warmtepomp? De lucht is in de winter kouder. Dat heeft invloed op de prestaties van je warmtepomp. Maar zelfs bij een extreem lage temperatuur buiten haalt een warmtepomp genoeg warmte uit de lucht, de grond of het water.

Hybride warmtepomp of all electric lucht-water warmtepomp

Een all electric lucht-water warmtepomp haalt in de winter genoeg warmte uit de buitenlucht. Toch is deze warmtepomp alleen geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Is je woning slecht geïsoleerd is en beperk je het warmteverlies onvoldoende? Dan biedt een hybride warmtepomp een uitkomst. Een dergelijke warmtepomp maakt naast de warmtepomp ook gebruik van een cv-ketel. De cv-ketel springt bij in de winter als het erg koud is.

Ook in de winter besparen

Investeer verstandig in zonnepanelen en een warmtepomp. Houd rekening met variabelen zoals de locatie van je huis, het aantal zonuren en de isolatie van je woning. Ondanks de lagere efficiëntie in de winter, levert de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen nog steeds een aanzienlijke energiebesparing op gedurende het hele jaar.

Warmtepomp zonder zonnepanelen rendabel?

Het antwoord op de vraag of een warmtepomp rendabel is zonder zonnepanelen, is ja. Hoewel de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen vaak het meest kostenbesparend is, biedt een warmtepomp op zichzelf ook voordelen. Een hybride warmtepomp, die efficiënter werkt dan een traditionele cv-ketel, vormt een zuiniger en milieuvriendelijker alternatief voor verwarmen. Zo draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en creëer je een lagere energierekening.

Terugverdientijd warmtepomp met zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen naast je warmtepomp is een verstandige en duurzame investering. Na de terugverdientijd genereert de energie die je opwekt met zonnepanelen in feite 'gratis' stroom. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen varieert tussen de 4 en 10 jaar, afhankelijk van verschillende factoren.

Aantal zonnepanelen en type speelt mee

De kosten van zonnepanelen zijn een belangrijke factor. Deze kosten hangen af van het aantal panelen, merk, type en installatiekosten. Hoewel je goedkopere panelen sneller terugverdient, hebben ze wel een beperkter vermogen of kortere levensduur. Denk ook aan bijkomende kosten zoals onderhoud en schoonmaak.

Salderingsregeling

Een andere belangrijke factor is de salderingsregeling: het terugleveren van overtollig opgewekte stroom aan het net. Hierbij krijg je voor elke kilowattuur (kWh) energie die je niet gebruikt, een kWh gratis terug. De hoogte van de stroomprijs voor de terugleververgoeding verschilt soms, wat invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit hangt samen met de stijgende energieprijzen.

Dus, met zowel een hybride als een volledig elektrische warmtepomp, verdien je de investering in zonnepanelen uiteindelijk terug. Dit maakt de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen een slimme en duurzame keuze.

Energieverbruik combinatie warmtepomp zonnepanelen

Een hybride warmtepomp verbruikt ongeveer 1.600 kWh per jaar. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt 3.200 kWh per jaar. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld huishouden. Een all electric warmtepomp verbruikt geen gas. Hoeveel gas een hybride opstelling verbruikt, is afhankelijk van de omstandigheden. Door de combinatie zonnepanelen en warmtepomp, kun je het verbruik van je warmtepomp compenseren met opgewekte pv stroom. Een duurzame combinatie dus.

Subsidie warmtepomp en zonnepanelen

Investeer je in een warmtepomp, dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Deze subsidie dekt gemiddeld 30% van de kosten voor zowel de warmtepomp als de installatie. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp, maar je ontvangt altijd minimaal 500 euro. Meer over subsidie voor warmtepompen.

Voor zonnepanelen bestaat er geen landelijke subsidie. Toch zijn er diverse regelingen die investeren in zonnepanelen aantrekkelijk maken. Denk hierbij aan de mogelijkheid om de btw op de aanschaf- en installatiekosten terug te vragen en de salderingsregeling. Meer over subsidie voor zonnepanelen.

Offerte warmtepomp en zonnepanelen

Overweeg je te investeren in een combinatie warmtepomp met zonnepanelen? Vraag dan direct een offerte aan die past bij jouw persoonlijke situatie. Voor warmtepompen bieden we de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te vragen. Zo krijg je helder inzicht in alle mogelijkheden en kosten.

Adviesgesprek aanvragen

Voor zonnepanelen vraag je eenvoudig online een offerte aan. Hierbij ontvang je een overzicht van de verwachte opbrengsten en de kosten.

Offerte zonnepanelen aanvragen

Installateur warmtepomp en zonnepanelen

We werken samen met deskundige installateurs voor de plaatsing van zowel warmtepompen als zonnepanelen. Onze zonnepanelen en warmtepompen voldoen aan de hoogst gestelde eisen en kwaliteitsnormen. Voor zonnepanelen werken we samen met EnergieWonen, een ervaren specialist in de sector.

Wat betreft warmtepompen, hebben we een netwerk van servicepartners: Energiewacht, Energiewacht West, Kemkens en Volta Limburg. Deze partners beschikken over ruime expertise warmtepompen en professionele installatie. Dankzij deze samenwerkingen garanderen we kwalitatieve installaties die voldoen aan jouw verwachtingen en behoeften.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp nodig?

Besparen op je energiekosten? Dat doe je eenvoudig met zonnepanelen en een warmtepomp. Overweeg je een warmtepomp, dan vraag je je misschien af: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn warmtepomp te compenseren? Dat is volledig afhankelijk van je zonnepaneleninstallatie, het type warmtepomp en de hoeveelheid benodigde elektrische energie. Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp? Bekijk het volgende rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld warmtepomp hoeveel zonnepanelen

Voor dit rekenvoorbeeld nemen we 6 zonnepanelen van 410 Wp (wattpiek). We gaan daarbij uit van een prijs van 4.400 euro inclusief omvormer, bevestigingsmateriaal en professionele installatie. Deze panelen leveren in het eerste jaar bij volledige capaciteit bijvoorbeeld al 2.700 kWh op.

Als je hybride warmtepomp ongeveer 1.600 kWh per jaar verbruikt heb je daaraan dus genoeg. Mits je voor je overige huishoudelijk verbruik zoals huishoudelijke apparaten niet boven 1.100 kWh uitkomt.

Op deze manier reken je eenvoudig uit hoeveel zonnepanelen met een warmtepomp nodig zijn voor jouw energieverbruik. Als je al zonnepanelen hebt en je neemt een warmtepomp, dan kun je zo ook de benodigde extra zonnepanelen berekenen.

Doe de Dakcheck

Wil je weten hoeveel jij bespaart met zonnepanelen? Maak dan binnen 1 minuut een schatting met de zonnepanelen Dakcheck. Op basis van je stroomverbruik, waaronder dat van je warmtepomp, berekenen we het aantal benodigde zonnepanelen. Zo stemmen we jouw zonne-energie perfect af op je verbruik!

Doe de dakcheck

Veelgestelde vragen over warmtepomp en zonnepanelen

Kan ik een hybride warmtepomp met zonnepanelen combineren?

Ja, door een hybride warmtepomp met zonnepanelen te combineren, kun je jouw energiekosten aanzienlijk verminderen en duurzamer wonen.

Wat gebeurt er als mijn zonnepanelen meer energie produceren dan mijn warmtepomp nodig heeft?

Als de hoeveelheid opgewekte zonne-energie hoger is dan je warmtepomp verbruikt, lever je deze overtollige stroom terug aan het net.

Zijn er problemen bekend met warmtepompen in combinatie met zonnepanelen?

Nee, er zijn geen bekende problemen met de combinatie van warmtepompen en zonnepanelen.