Wagenborgen

Groningen

Aardgasvrij wonen in "WaterstofWijk"

Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis starten een uniek project door een jaren 70 woonwijk in Wagenborgen (Groningen) aan te sluiten op een waterstofnetwerk. Met dit project wordt aangetoond dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is. Essent levert hiervoor de groene waterstof.

Gebruik van waterstof

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert onze servicepartner Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en deze worden onderhouden door Energiewacht.

WaterstofWijk Wagenborg

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan op inductie koken. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.

Benieuwd wat Essent EIS voor jou kan betekenen?

Bekijk onze andere projecten of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.