Overweeg je zonnepanelen? Slim! In dit artikel nemen we je mee door alle voor- en nadelen van zonnepanelen. Zo maak je een weloverwogen beslissing voor jouw situatie. Van fiscale voordelen tot mogelijke uitdagingen met installatie. Ook krijg je handvatten om de voordelen van zonnepanelen te berekenen. Dus, klaar om de zon in je voordeel te laten schijnen? Lees dan snel verder!

Zonnepanelen voor- en nadelen

Overweeg je zonnepanelen, dan wil je natuurlijk alles weten over de voor- en nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Laten we beginnen met de voordelen.

De voordelen van zonnepanelen

Steeds meer mensen maken gebruik van zonne-energie. De voordelen van zonnepanelen gelden voor zowel particulier zonnepanelen kopen als zakelijk.

Geld besparen
Het grootste voordeel is natuurlijk dat je veel geld bespaart. De zon geeft gratis energie en dat betekent een lagere energierekening. De investering verdien je vaak al binnen 10 jaar terug. Aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, ontvang je dus nog eens 15 jaar gratis energie. Je kunt je investering wel vijf keer terugverdienen.

Milieuvriendelijke energie
Zonne-energie is duurzaam. Het is dus goed voor het milieu. De term 'groene stroom' ken je waarschijnlijk wel. Met de energie van zonnepanelen haal je je eigen groene stroom binnen. 

Je woning wordt meer waard
Als je nadenkt over de aanschaf van zonnepanelen, betekent dit ook dat je woning meer waard wordt. Je verdient dus extra geld bij de verkoop van je woning. Je krijgt een beter energielabel en hebt lagere maandlasten. Dat spreekt eventuele kopers van je woning natuurlijk aan.

Terugleveren van energie
Het teveel aan opgewekte zonnestroom lever je mogelijk terug aan het stroomnetwerk. Voor deze teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Natuurlijk ook bij ons. Afhankelijk van je energieleverancier betaal je terugleverkosten voor de stroom die je teruglevert.

Ontvang een subsidie
In sommige gemeentes beloont de (regionale) overheid woningeigenaren die voor groene energie kiezen met een subsidie. Het installeren van zonnepanelen valt daar ook onder. Je krijgt dus geld om zonnepanelen te installeren. Extra voordeel dus!

De nadelen van zonnepanelen

Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen verbonden aan zonnepanelen.

Investering en installatie
Zonnepanelen vragen om een flinke investering. Zowel voor de zonnepanelen zelf als voor de installatie.

Zichtbaar op je woning
Sommige mensen vinden zonnepanelen die duidelijk zichtbaar zijn op het dak van een woning niet erg fraai. Gelukkig heb je meerdere opties voor de plaatsing.

Aanpassing meterkast
Als je meer dan 3 zonnepanelen gebruikt, dan moet je meterkast aangepast worden. Deze aanpassing gebeurt gelukkig maar één keer en het is zeker de moeite waard.

Onderhoud nodig
Zonnepanelen vereisen onderhoud. Denk hierbij aan het schoonmaken van de panelen als er bladeren op blijven liggen of als ze gewoon heel erg vuil zijn. Anders nemen ze minder goed het zonlicht op.

Zonnepanelen voordeel kwijt?

Een belangrijk voordeel voor eigenaren van zonnepanelen verdwijnt stapsgewijs: de zogenaamde salderingsregeling. Met deze regeling strepen zonnepaneelbezitters de stroom die ze opwekken weg tegen de stroom die ze verbruiken. Dit betekent dat je een vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net.

Financiële voordelen zonnepanelen

Wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen? We zetten ze graag voor je op een rijtje.

  1. Het eerste voordeel merk je direct na de installatie van de zonnepanelen: een lagere energierekening. De energie die je met de panelen opwekt, hoef je niet meer van je energieleverancier te kopen. Dit levert een flinke besparing op.
  2. Je verdient de investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Afhankelijk van de opbrengst van je panelen, ligt de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar. Na deze periode profiteer je dus eigenlijk van gratis stroom!
  3. Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning. Handig als je in de toekomst je huis verkoopt.

Bereken voordeel zonnepanelen

Wil je weten hoeveel voordeel zonnepanelen je kunnen opleveren? We hebben een berekening voor je gemaakt op basis van de cijfers van Milieu centraal.

Stel, je plaatst 6 zonnepanelen met een totale kostprijs van 3200 euro (0% btw). Deze panelen produceren gemiddeld 2100 kWh per jaar. Dan is de gemiddelde jaarlijkse opbrengst 330 euro! Laten we ook eens kijken wat het oplevert bij meer zonnepanelen. Stel, je plaatst 10 zonnepanelen met een totale kostprijs van 5000 euro (0% btw). Deze panelen produceren gemiddeld 3500 kWh per jaar. Dan is de gemiddelde jaarlijkse opbrengst 500 euro! Met zonnepanelen bespaar je dus flink.

Toelichting berekening kosten en opbrengsten zonnepanelen

  • De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. Sinds 2023 hoef je geen btw te betalen over een zonnepanelensysteem.

  • De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Door afbouw van de salderingsregeling, loopt de opbrengst vanaf 2025 stapsgewijs terug. Stel: in 2024 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n 1.200 euro en in het laatste jaar 450 euro. Het gemiddelde over 25 jaar is 500 euro.

  • Voor de besparingen in euro’s rekenen we in het huidige jaar met een stroomprijs van 37 cent per kWh, en voor 2040 met 24 cent per kWh. Voor de middellange termijn wordt gerekend met een door PBL voorspelde stroomprijs van 28 cent per kWh (2025), en voor de tussenliggende jaren wordt geïnterpoleerd. Ook gaan we er vanuit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 10 cent per kWh geldt. Dat is 80 procent van het kale leveringstarief.

  • We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.

  • We gaan uit van een jaarlijks stroomverbruik van 3200 kWh voor woningen met 6 panelen.

Fiscaal voordeel zonnepanelen particulier

Heb je plannen voor een nieuwbouwwoning en overweeg je zonnepanelen? Goed nieuws! Hoewel er geen specifieke premies of subsidies zijn voor nieuwbouwprojecten met zonnepanelen, geniet je als particulier toch van fiscale voordelen rond het btw-tarief.

Btw voordeel zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Dit geldt ook voor de bijbehorende installatiekosten, zoals de aanleg van kabels en montagemateriaal. Dit betekent dat je direct 21% bespaart op de totale kosten.

Voordelen oude meter zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen en vraag je je af welke meter je het beste gebruikt? We helpen je graag op weg. Laten we beginnen met de oude, analoge meter. Helaas biedt deze momenteel niet veel voordelen voor zonnepaneelgebruikers. Energie terugleveren aan het net met een analoge meter kan soms problemen opleveren.

Slimme meter zonnepanelen nadelen

Dan de slimme meter. Deze heeft veel te bieden, vooral als het gaat om inzicht in je energieverbruik. Dankzij de slimme meter zie je precies hoeveel energie je zonnepanelen op elk moment van de dag terugleveren. Zo monitoor en reguleer je je energiegebruik beter. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan de slimme meter. Zo is deze niet altijd even nauwkeurig in het registreren van de opgewekte zonne-energie. Hierdoor komt het soms voor dat je minder terugkrijgt dan je daadwerkelijk hebt opgewekt.

Voordelen oost-west opstelling zonnepanelen

Denk je aan zonnepanelen en overweeg je een oost-west opstelling? Laten we de voordelen en nadelen bekijken.

Een groot voordeel van een oost-west opstelling is ruimtebesparing. Doordat de zonnepanelen dichter bij elkaar liggen, veroorzaken ze minder schaduw op elkaar. Dit maakt het mogelijk om meer panelen op hetzelfde dakoppervlak te plaatsen. Bovendien heeft de wind minder vat op dicht op elkaar gemonteerde panelen, waardoor ze steviger liggen.

Daarnaast levert een oost-west opstelling gedurende meer uren per dag energie op. De panelen vangen 's ochtends al vroeg de eerste zonnestralen op en blijven dit doen tot de zon in het westen ondergaat. Hierdoor is de energieproductie beter verspreid over de dag.

Nadelen oost-west zonnepanelen

Maar er kleven ook nadelen aan oost-west zonnepanelen. Zo haal je met een zonnepanelen-installatie met oost-west opstelling ongeveer 5 tot 7% minder rendement per wattpiek dan met een zuidopstelling. Ook worden de panelen sneller vies door de kleinere hellingshoek, wat het rendement beïnvloedt. Een oost-west opstelling heeft dus zowel voor- als nadelen. Weeg ze af tegen je persoonlijke situatie en wensen voordat je een beslissing neemt.

Voordelen zonnepanelen plat dak

Denk je aan zonnepanelen en heb je een plat dak? We helpen je graag de voordelen en nadelen te begrijpen. Laten we beginnen met de voordelen. Zonnepanelen op een plat dak hebben een betere legrichting en hellingshoek dan bij een schuin dak. Met de juiste installatie heb je minder last van schaduw, wat de energieopbrengst ten goede komt.

Nadelen zonnepanelen op plat dak

Wat zijn dan de nadelen van zonnepanelen op een plat dak? Er is meer ruimte nodig dan op schuine daken, omdat de panelen elkaar niet mogen overschaduwen. Daarnaast vergt de installatie speciale kantelmontageapparatuur om de ideale hellingshoek te bereiken. Dit verhoogt de kosten. Ook hebben platte daken soms problemen met waterafvoer. Dit leidt soms tot ophoping van water rond de panelen. Zonnepanelen op een plat dak worden na verloop van tijd vaak vuiler, wat het rendement vermindert.

Wat is het nadeel van te veel zonnepanelen?

Overweeg je een flink aantal zonnepanelen op je dak te plaatsen? Dan wil je vast weten wat het nadeel van teveel zonnepanelen is. Het hebben van teveel zonnepanelen leidt tot overproductie van energie. Vooral op zeer zonnige dagen. Als meerdere huizen in een klein gebied (zoals een straat of wijk) veel zonnepanelen hebben, leidt dit tot overbelasting van het lokale elektriciteitsnetwerk.

Teveel aan zonne-energie

Wek je meer energie op dan je verbruikt? Het overschot aan energie levert relatief weinig op. Dit komt omdat de teruglevertarieven voor zonne-energie niet vaststaan en vaak lager liggen dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom. Ook kan het zijn dat je terugleverkosten betaalt voor de stroom die je teruglevert. Zorg dus dat je de balans vindt tussen het aantal panelen, je energieverbruik en de capaciteit van je lokale netwerk.

Zonnepanelen aanschaffen bij Essent?

Al met al blijven zonnepanelen een rendabele investering. Ben je overtuigd van de keuze voor zonnepanelen en wil je meer weten over de voordelen bij Essent? Ontdek meer over zonnepanelen of vraag een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over voordelen en nadelen zonnepanelen

Wat is het grootste voordeel van zonnepanelen?

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat ze je energierekening aanzienlijk verlagen en het milieu sparen. Zonnepanelen werken op zonlicht en bieden dus een duurzame energiebron. Daardoor ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Zijn er nadelen verbonden aan het hebben van zonnepanelen?

Ja, er zijn enkele nadelen. Zonnepanelen vragen een grote initiële investering en hun efficiëntie hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse stroomverbruik en de hoeveelheid zonlicht die je woning ontvangt. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft ongeveer 12 tot 16 panelen nodig.