Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Je bent ondernemer en wilt graag overstappen op elektrisch rijden. Slimme keuze! Elektrische auto's kunnen je uiteindelijk veel geld besparen. Zo is laden gemiddeld de helft goedkoper dan benzine of diesel. Ook krijg je subsidie en hoef je bepaalde belastingen niet te betalen. We zetten de voordelen en kosten voor je op een rij.

Voordelen zakelijk elektrisch rijden

Zakelijk rijden met elektrische voertuigen is slim en goed voor het milieu. Steeds meer bedrijven maken de overstap. We zetten de voordelen op een rij.

Bespaar kosten

Elektrische auto's hebben minder bewegende onderdelen dan brandstofauto's. Dit betekent dat ze minder onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn de kosten voor het 'tanken' van een elektrische auto veel lager dan de prijs van benzine of diesel.

Fiscale voordelen en subsidies

Ook krijg je subsidie en hoef je bepaalde belastingen niet te betalen. Gebruik je de auto ook privé? Dan betaal je bovendien maar 16% bijtelling.

Beter voor het milieu

Daarnaast zijn elektrische auto's milieuvriendelijker. Ze stoten geen schadelijke broeikasgassen uit. Hierdoor dragen ze bij aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van je bedrijf.

Goed voor je imago

Het rijden van een elektrische auto draagt bij aan een positieve merkperceptie. Je laat zien dat jouw bedrijf zich inzet voor duurzaamheid. Dit is een krachtige boodschap. Zeker in een tijd waarin steeds meer consumenten en bedrijven waarde hechten aan het milieu.

Kosten elektrisch rijden zakelijk

Elektrische auto's hebben een hogere aanschafprijs dan auto's op benzine. Toch kun je veel geld besparen dankzij de lagere onderhouds- en brandstofkosten. Voor het totale kostenplaatje is het dus belangrijk om alle kosten mee te nemen, niet alleen de aanschafprijs.

Aanschafprijs elektrische auto

Als je een elektrische auto koopt, is dit meestal een grote investering. Zeker als je een nieuwe auto wilt. Dit komt vooral door prijs in vergelijking met benzineauto's. De gemiddelde prijs van nieuwe elektrische auto's in Nederland in 2024 is ongeveer 51.000 euro. Maar de prijzen verschillen erg. Je hebt bijvoorbeeld middenklasse auto's zoals een Opel Corsa Electric van rond de 35.000 euro. Of een auto's zoals een Tesla Model S, die begint ongeveer bij 95.000 euro.

Elektrisch rijden: kosten per kilometer

Opladen van je auto kan thuis, bij een openbare laadpaal of via snelladen. De manier van laden bepaalt grotendeels de prijs die je betaalt. Een slimme lader kan dus geld besparen. Gemiddeld betaal je €0,075 per kilometer bij een mix van thuis, openbaar en snelladen (bron: Milieu Centraal).

Onderhoudskosten

Over het algemeen hebben elektrische auto's lagere onderhoudskosten dan een auto op benzine of diesel. Elektrische auto's hebben minder regulier onderhoud nodig. Dit komt omdat ze minder bewegende onderdelen hebben.

Zakelijk elektrisch rijden: subsidie en fiscale voordelen

De overheid stimuleert elektrisch rijden. Stap je als ondernemer over naar een zakelijke elektrische auto? Dan zijn er verschillende subsidies en fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken.

1. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Dit is een subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of leasen. Middelgrote ondernemingen kunnen 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) terugkrijgen. Voor grote ondernemingen is dit 7% en kleine ondernemingen of non-profitorganisaties 12%. Het maximum bedrag is 5.000 euro per bedrijfswagen.

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL-regeling zijn belastingvoordelen die je als bedrijf kunt krijgen als je investeert in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Je kunt de MIA en VAMIL aanvragen voor elektrische bestelwagens, elektrische auto’s met geïntegreerde zonnepanelen en slimme laadpalen.

3. Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Eigenlijk is deze regeling alleen voor particulieren. Daarom is deze subsidie vooral interessant voor zzp'ers en kleine bedrijven. Voor een nieuwe auto die je koopt of leaset, kun je 2.950 euro terugkrijgen. Koop of lease je een tweedehands elektrische auto, dan kun je 2.000 euro terugkrijgen.

4. Aanschafsubsidieregeling emissieloze vrachtwagens (AanZET)

Deze regeling is bedoeld om ondernemers en non-profitorganisaties te stimuleren om te investeren in nieuwe, volledig emissieloze vrachtwagens.

  • Kleine ondernemingen en non-profitorganisaties kunnen 14,8% terugkrijgen van de aankoopprijs (voertuigcategorie N2) terugkrijgen, met een maximum van 18.000 euro.
  • Middelgrote ondernemingen kunnen 12% terugkrijgen, met een maximum van 14.700 euro.
  • Voor grote ondernemingen is dit 6,1%, met een maximum van 7.500 euro.

5. Vrijstelling motorrijtuigenbelasting (MRB)

Koop je een volledig elektrische auto? Dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Voor semi-elektrische auto's die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betaal je het halve tarief.

6. Vrijstelling Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM)

Normaal gesproken betaal je BPM als je een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt. Als je volledig elektrisch voertuig koopt, betaal je geen BPM.

7. Lagere bijtelling voor zakelijke rijders

In Nederland betaal je als zakelijke rijder bijtelling als je de auto van de zaak ook privé rijdt. Elektrische zakelijke rijders betalen lagere bijtelling. Voor volledig elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 16% tot en met een cataloguswaarde van 30.000 euro. Boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22% (bron: Belastingdienst).

8. Lokale subsidies voor elektrische voertuigen

Vaak is er ook lokale en regionale subsidie beschikbaar voor zakelijk elektrisch vervoer. Deze subsidies verschillen per regio en het specifieke doel. Wil je weten wat er in jouw regio geldt? Neem dan contact op met je lokale gemeente of provincie.

Zakelijk elektrisch rijden verplicht?

Nederland had plannen om zakelijk elektrisch rijden vanaf 2025 verplicht te maken. Dit ging niet door. Er was weerstand en behoefte aan flexibiliteit in vervoerskeuzes. Hoewel een harde verplichting is uitgesteld, stimuleert de overheid elektrisch rijden nog steeds met fiscale voordelen en regelingen. De huidige regelgeving motiveert bedrijven om de transitie naar elektrisch rijden te maken.

Ook heeft het ministerie wel andere plannen voor groenere mobiliteit op de agenda. Vanaf 2025 voeren diverse steden in Nederland bijvoorbeeld strengere milieuzones in. Een milieuzone verbiedt de meest vervuilende voertuigen om het stadscentrum in te rijden. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. De milieuzones dragen zo ook bij aan een toename van elektrische voertuigen op de weg.

Laadpaal op het werk: altijd een passende oplossing

Het is vaak goedkoper om je elektrische auto op te laden aan je eigen laadpaal. Als jouw bedrijf zonnepanelen heeft, is elektrisch laden helemaal interessant. De zoektocht naar een geschikte laadpaal of laadpas kan lastig zijn. Onze laadpaaladviseurs helpen je hier graag bij. Van advies tot installatie, wij gaan voor je aan de slag.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over zakelijk elektrisch rijden

Kan ik geld besparen door over te stappen op een elektrische auto?

Ja. De aanschafprijs van een elektrische auto is vaak hoger. Toch kun je door de lagere gebruikers- en onderhoudskosten op de lange termijn flink wat besparen.

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor elektrisch rijden?

De subsidie voor je elektrische auto kun je aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kan ik voor een zakelijke elektrische auto subsidie krijgen?

Ja, er zijn verschillende regelingen om het gebruik van zakelijk elektrisch rijden te stimuleren. Zoals:

  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)
  • Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
  • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB)
  • Vrijstelling van Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM)
  • Lage bijtelling
  • Lokale subsidies

Wat kost een laadpaal?

Essent biedt alles om je elektrische auto op te laden: van laadpaal tot laadpas en installatie. De totale kosten hangen af van het type laadpaal dat je kiest en hoeveel graafwerk er nodig is tijdens de installatie. Op onze pagina Laadpaal, vind je alle informatie over onze laadpalen en kun je een adviesgesprek aanvragen. In dat gesprek bespreken we welke laadpaal het beste bij jou past en krijg je een prijsindicatie.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden