Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de toekomst en je bent er klaar voor. Maar welke laadpaalkabel heb je nodig om je auto efficiënt op te laden? Dit artikel helpt je door het doolhof van keuzes. Leer alles over verschillende laadpalen en bijbehorende kabels. Van vaste en losse kabels tot de ideale dikte en diepte voor installatie. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke kabel je nodig hebt voor jouw specifieke situatie.

Laadpaal kabel

Een goede laadpaal kabel vormt de brug tussen je elektrische auto en de laadpaal. Maar hoe maak je de juiste keuze uit de vele opties? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type laadpaal, de stroomsterkte en de lengte van de kabel die je nodig hebt.

Het type laadpaal speelt een grote rol bij de keuze van de kabel. Er zijn namelijk verschillende laadpalen. Heb je bijvoorbeeld een eigen laadpaal met een vaste laadkabel of zonder? En welke stroomsterkte heeft je laadpaal, 11kW of 22kW? Ook de lengte van de kabel en de dikte zijn belangrijk. Een te korte kabel beperkt je bewegingsvrijheid, terwijl een te lange kabel onhandig is in gebruik.

Als je een laadpaal koopt via Essent, helpen we je van advies tot installatie. Zo maak je je niet druk over het kopen van de juiste laadkabel voor je auto. Onze installateurs helpen je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor een laadpaal thuis.

Laadpaal met of zonder vaste kabel

Kies je voor een laadpaal met of zonder vaste kabel (socket)? Deze keuze hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur voor een eigen laadkabel.

Je vraagt je misschien af wat de meeste mensen kiezen. Kiezen ze voor een laadpaal met een vaste kabel of gaan ze voor de flexibiliteit van een socket? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. De keuze voor een laadpaal socket of vaste kabel hangt namelijk sterk af van de individuele behoeften en omstandigheden. Wel worden de meeste laadpalen zonder vaste kabel aangeboden.

We hebben de voor- en nadelen van beide opties grondig voor je onderzocht. We nemen je mee door de voor -en nadelen van zowel laadpalen met vaste kabels als sockets. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Laadpaal met vaste kabel

Een laadpaal met vaste kabel biedt veel voordelen. Het grootste voordeel draait om gemak. Je hoeft de kabel niet steeds uit je auto te halen en aan te sluiten. De kabel hangt altijd klaar voor gebruik. Dit bespaart je tijd en moeite, vooral als je haast hebt of het weer slecht is. Bovendien hebben vaste kabels vaak een lengte van 5 tot 8 meter, wat je meer flexibiliteit geeft bij het parkeren van je auto.

Maar er kleven ook nadelen aan een laadpaal met vaste kabel. Een belangrijk nadeel is dat vaste kabels sneller slijten dan losse kabels. Dit komt door regen, zonlicht en temperatuurschommelingen. Ook hangen vaste kabels soms in de weg. Vooral als je weinig ruimte hebt rond je laadpaal.

Losse laadkabel voor openbare laadpaal nodig

Ook heb je een kabel nodig voor laden aan een openbare laadpaal. Kies je een laadpaal met vaste kabel? Dan moet je dus nog een extra losse kabel kopen voor openbaar laden. Een extra kostenpost dus.

Laadpaal zonder kabel

Wat zijn dan de voor- en nadelen van een laadpaal zonder vaste kabel?

Het voordeel van een laadpaal zonder vaste kabel is vooral de netheid van de omgeving. Na elke laadsessie berg je de kabel op in je auto, waardoor de omgeving rond de laadpaal netjes blijft. Ook is er minder kans op slijtage van de kabel, omdat deze niet continu blootgesteld is aan weersinvloeden.

Een ander voordeel van een laadpaal zonder vaste kabel is de mogelijkheid om verschillende soorten kabels te gebruiken. Dit betekent dat je zowel auto's met een type 1 als type 2 aansluiting kunt opladen. Handig als je meer dan één type elektrische auto hebt of als je bezoekers hebt met een andere auto.

Nadelen losse kabel

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een laadpaal zonder vaste kabel. Elke keer als je je auto wilt opladen, moet je de kabel uit je auto halen en aansluiten. Dit kan tijdrovend zijn en is minder handig dan simpelweg je auto aansluiten op een laadpaal met een vaste kabel.

Welke kabel voor 3-fase laadpaal?

Bij de installatie van een 3-fase laadpaal wil je de juiste kabel kiezen. Voor deze taak heb je zowel een stroomkabel als een grondkabel nodig.

De stroomkabel verbindt de laadpaal met de elektrische infrastructuur van je huis. Zelfs als je momenteel een 1 fase (230V) stroomaansluiting hebt, adviseren we je om alvast een 3-fase kabel te trekken. De meerprijs voor een 3-fase kabel valt mee en je bent hiermee klaar voor de toekomst. Handig, mocht je ooit willen overschakelen naar een 3-fase stroomaansluiting.

Voor 3-fase 32A laadpalen heb je 5×6 YMvK kabels of 4×6 YMvK-AS kabels nodig. Deze kabels hebben een maximale lengte van 70 meter. De afstand van je huis tot de laadpaal bepaalt dus welk type kabel je nodig hebt.

Naast de stroomkabel heb je ook een grondkabel nodig. Grondkabels zorgen ervoor dat de stroom veilig van je huis naar de laadpaal loopt. Welke kabel goed gebruikt kan worden hiervoor? De YMvK grondkabel is de meest gebruikte installatiekabel voor installatie van o.a. laadstations voor elektrische auto's. Ook in boven- en ondergrondse toepassingen waarbij een extra goed beschermde kabel van belang is, gebruik je deze kabel.

Dikte kabel laadpaal

Bij het installeren van een laadpaal speelt de dikte van de kabel ook een rol. De juiste dikte zorgt voor een extra goed beschermde kabel en een veilige en betrouwbare verbinding tussen de laadpaal en het stroomnetwerk. Maar welke dikte heb je nu nodig?

De keuze van de dikte hangt af van verschillende factoren, waaronder de laadcapaciteit van de paal en de lengte van de kabel. Bij een afstand tot 25 meter gebruik je bijvoorbeeld een 2,5 mm² kabel voor een laadstroom van 16A en een 6 mm² kabel voor 32A. Is de afstand groter dan 25 meter? Dan verhoog je de dikte naar 4 mm² voor 16A en blijft 6 mm² voor 32A.

Bedenk ook dat het vermogen van de laadpaal mede bepaalt welke kabeldikte je nodig hebt. Houd ook rekening met de capaciteit van de aansluiting in huis. Zelfs als je op dit moment een 1 fase (230V) stroomaansluiting hebt, raden we aan om bekabeling aan te leggen die geschikt is voor 3 fase.

Voor standaard thuislaadpalen gebruikt men vaak kabels van 3×2.5 mm² of 5×2.5 mm². Maar let op, de totale lengte van de kabel mag niet te lang zijn. Een kabel van 30 meter zou geen probleem moeten opleveren, maar bij langere kabels kan er spanningsverlies optreden.

Welke kabel voor laadpaal 11kW?

Zoek je een kabel voor je 11 kW laadpaal? Maak dan enkele belangrijke overwegingen. De juiste kabel garandeert een veilige en efficiënte werking van je laadpaal. Maar welke kabel heb je precies nodig voor een laadpaal met een vermogen van 11 kW?

Een 11 kW laadpaal is in feite een 16A 3-fase laadpaal. Daarvoor raden we een YMvK 5×2.5mm² kabel of een YMvK-AS 4×2.5mm² grondkabel aan. Deze kabels leveren voldoende capaciteit voor de laadpaal en bieden een veilige verbinding met het stroomnetwerk.

Welke kabel voor laadpaal 22kW?

Welke kabel heb je nodig voor een laadpaal met een vermogen van 22 kW? Een 22 kW laadpaal is in feite een 32A 3-fase laadpaal. Daarvoor raden we een YMvK 5×6mm² kabel of een YMvK-AS 4×6mm² grondkabel aan. Deze kabels leveren voldoende capaciteit voor de laadpaal en bieden een veilige verbinding met het stroomnetwerk.

Overweeg ook de dikte van de kabel. Is de afstand tot de laadpaal minder dan 60 meter? Dan voldoen de eerder genoemde kabels. Is de afstand groter? Gebruik dan een dikkere kabel en voorkom daarmee spanningsverlies.

Diepte kabel laadpaal

Naast de keuze voor de juiste laadpaal en de bijbehorende kabel, speelt ook de diepte waarop je de kabel in de grond legt een rol. Maar hoe diep moet deze kabel nu precies liggen?

Een juiste diepte van de kabel waarborgt de veiligheid en voorkomt beschadiging. Leg de kabel op een minimale diepte van 60 centimeter in de grond. Deze diepte biedt voldoende bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals schoppen of graven in de tuin. Ook als de kabel in de oprit ligt, adviseren we een diepte van 60 centimeter. Dit voorkomt dat de kabel beschadigd raakt door bijvoorbeeld het gewicht van een auto.

Laadpaal kabel over stoep

Als je een elektrische auto hebt, loop je misschien tegen de vraag aan: mag je de kabel van de laadpaal over de stoep leggen? Het antwoord is niet eenvoudig. Het hangt af van lokale regelgeving en veiligheidsoverwegingen.

Over het algemeen geldt: vermijd het trottoir zoveel mogelijk. Niet iedereen die van de stoep gebruikmaakt kan namelijk over een laadkabel heen stappen. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelen en rollators. Daarbij komt dat als je zelf vanuit huis een laadkabel over de stoep uitrolt, je aansprakelijk bent bij ongelukken. Kijk dus altijd eerst naar alternatieve oplossingen.

Krijg je een ontheffing van de gemeente? Dan is een mogelijke oplossing het gebruiken van een kabelmat of kabelbrug om de laadkabel over de stoep te leggen. Neem altijd contact op met je gemeente voor specifieke informatie en eventueel een vergunning.

Als je een laadpaal koopt via Essent, helpen we je van advies tot installatie. Zo maak je je niet druk over het kopen van de juiste laadkabel voor je auto. Onze installateurs helpen je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor een laadpaal thuis.

Veelgestelde vragen over welke kabel voor laadpaal

Wat zijn de voor- en nadelen van een laadpaal met vaste kabel?

Een vaste kabel biedt gebruiksgemak omdat je deze alleen hoeft in te pluggen en niet na elke laadsessie hoeft op te ruimen. Maar de vaste laadkabel moet wel bestand zijn tegen weersomstandigheden, omdat deze buiten blijft hangen.

Welke stroomkabel moet ik gebruiken voor mijn laadpaal thuis?

De stroomkabel die je nodig hebt, hangt af van de afstand en het laadvermogen. Zorg ervoor dat je beide factoren kent voordat je een keuze maakt.

Is de YMvK kabel geschikt voor mijn laadpaal?

Ja, de YMvK kabel is ideaal voor bovengrondse installaties en zorgt voor een veilige en betrouwbare verbinding tussen je laadpaal en het stroomnetwerk.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden