Zo bespaar je energie in de detailhandel

Energie besparen én zorgen voor een aangenaam klimaat in de winkel is een flinke uitdaging. Met extra isolatie of zonnepanelen op het dak kun je veel bereiken, maar ook met kleine aanpassingen kun je al flink wat euro’s besparen. Met deze tips van onze energieadviseurs Bastiaan van der Kuijl en Daan Molenschot kun je nóg meer energie besparen. 


Tip energie voor bedrijvenTip: ook voor andere branches dan de detailhandel hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.

Tip 1: Een dichte deur bespaart energie

Doe een bordje op de deur met ‘Open’ en klanten weten dat ze welkom zijn. Daan: ‘Een welkom gevoel is beter dan een open deur. Dat kost veel warmte en dus veel energie.’ Een automatisch sluitende deur zorgt al voor een flinke energiebesparing. 

Energie besparenTip: doe het samen met de andere winkeliers in de straat. Doe allemaal de deur dicht om te besparen en maak samen een plan hoe je klanten toch een welkom gevoel geeft in de straat. 

 

Staat de deur vaak langer open, bijvoorbeeld in een supermarkt? Kies dan voor een luchtgordijn. Dit systeem scheidt warme en koude lucht bij de ingang. In de winter blijft daardoor de warmte binnen, en in de zomer buiten. Met een luchtgordijn kun je tot wel 40% energie besparen wanneer de deur langer dan een kwartier per uur openstaat.

Tip 2: Verbeter de isolatie

De grootste energiekostenpost in de detailhandel is de verwarming. Goed dus om te onderzoeken hoe het zit met de isolatie van je winkelpand. Denk daarbij aan vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en ramen.

Daan: ‘Wij kunnen in kaart brengen waar en op welke manier je kunt besparen. Enkel door dubbelglas te vervangen, verminder je het warmteverlies al vier tot zes keer. HR++-glas isoleert zelfs twee tot drie keer beter dan dubbelglas. En zit je in een prachtig monumentaal pand? Plaats dan voorzetramen.’

Tip 3: Verwarm verstandig

Bij veel bedrijven staat de verwarming ‘s nachts lager dan overdag. Let er wel op dat de minimumtemperatuur is ingesteld op een temperatuur die niet meer dan vijf graden verschilt van de dagtemperatuur, anders is er te veel energie nodig om weer op de gewenste dagtemperatuur te komen.

En verder: zet de verwarming niet eerder aan dan nodig, en zet hem een uur voordat de winkel sluit weer uit. Zo bespaar je veel op de stookkosten.

Tip 4: Bespaar met infrarood panelen

Wil je niet de hele ruimte verwarmen, maar alleen een specifieke werkplek? Gebruik dan een infrarood paneel. Met deze techniek verbruik je veel minder energie. Daan: ‘De temperatuur in de winkel kan dan naar beneden, maar de werkplek – de kassa bijvoorbeeld – wordt verwarmd. Heel efficiënt.’

Tip 5: Gebruik energiezuinige lampen

Vervang tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen door ledverlichting. Dat loont: bijna een kwart van het totale energieverbruik in winkels is afkomstig van verlichting. En ledverlichting is allang niet kil meer. Je kunt kiezen uit verschillende kleurtemperaturen voor de juiste sfeer in de winkel en productenbelichting.

Bastiaan: ‘Kleurechtheid in winkels is heel belangrijk voor ondernemers. Je wilt niet dat klanten een blauwe trui kopen, maar buiten erachter komen dat ‘ie eigenlijk paars is. En ledverlichting werkt hier prima voor.’

Tip 6: Kies voor dynamische verlichting

In ruimtes die niet continu verlicht hoeven te worden, is het verstandig bewegingsmelders te installeren, bijvoorbeeld in het magazijn of op de toiletten. Wanneer de melders een beweging ‘zien’, zetten ze de lichten aan. Verlaat je de ruimte weer, dan gaat het licht weer uit. Gemak én en besparen dus.

Tip 7: Wéét wat je verbruikt

Weet je hoeveel stroom de winkel verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je ook eenvoudig de piekmomenten en dat zijn nou precies de momenten waarop je het meest kunt besparen. Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast en beheers je het stroomverbruik. 

Behoefte aan een persoonlijk advies?

Iedere winkel en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.