Ben je handig en wil je zonnepanelen kopen? Dan is een doe-het-zelf-zonnepanelen-pakket een goed idee. Door zelf de montage te doen, doe je een flinke besparing op de totale investering. Na de installatie geniet je direct van een lagere energierekening.

Wat zit er in een compleet zonnepanelen-pakket?

In een pakket zitten alle producten die je nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen.

  1. De zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en zijn het belangrijkste onderdeel in een pakket. Zonnepanelen zijn voornamelijk gemaakt van siliciumcellen, omringd door een metalen frame en bedekt met glas voor bescherming.
  2. De omvormer. Deze zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom die bruikbaar is voor je huishoudelijke apparaten.
  3. Een solide montagesysteem. Zonder bevestigingsmateriaal blijft een paneel niet liggen. Het systeem bestaat uit een frame met rails, klemmen en ander montagemateriaal om de zonnepanelen goed vast te maken.
  4. Bekabeling. Je hebt ook kabels nodig om de zonnepanelen met de omvormer en je huisnetwerk in de meterkast te verbinden. Optioneel kun je kiezen voor een monitoringssysteem om de prestaties van je panelen in de gaten te houden. Ook zaken als connectoren en aarding zijn onderdelen waar je niet zonder kunt.

Al deze elementen samen vormen de basis van een doe-het-zelf zonnepanelen-pakket, waarmee je de stap naar duurzame energie kunt zetten. Wel zo handig als je direct aan de slag wilt gaan.

Bepaal het zonnepanelen-pakket voor jouw dak

De hoeveelheid kWh die een zonnepaneel-pakket kan opwekken, hangt af van meerdere factoren. Waaronder de capaciteit van elk paneel (meestal uitgedrukt in wattpeak of Wp), de gemiddelde zonuren op de locatie, en de efficiëntie van het systeem.

Ga je voor een pakket met 6, 8, 10 of 12 panelen? Meer kan natuurlijk ook. Maak voor de aanschaf een een zonnepanelenpakket een berekening over hoeveel stroom je wilt opwekken. Zo zie je precies hoeveel panelen optimaal zijn om op je dak neer te leggen.

Het zelf installeren van zonnepanelen op je dak kan lastig en gevaarlijk zijn. Bij Essent werken we samen met servicepartners die gespecialiseerd zijn in zonnepanelen. Bekijk direct de mogelijkheden.

Overzicht mogelijkheden bij Essent

Doe-het-zelf-zonnepanelen: een checklist

Zorg dat je over de juiste kennis beschikt om elektrische installaties veilig te kunnen uitvoeren en dat je op de hoogte bent van de lokale bouwvoorschriften en elektrische normen. In Nederland heb je meestal geen vergunning nodig om zonnepanelen op je dak te plaatsen, tenzij het gebouw een monument is of onderdeel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Bepaal het aantal panelen

Het is handig om te weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Hoe meer panelen hoe hoger het vermogen en hoe meer de opbrengst kan zijn. Het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor je doe-het-zelf zonnepaneel-systeem hangt af van een aantal factoren:

  • Energiebehoefte: Begin met het bepalen van je jaarlijkse energieverbruik. Bekijk hiervoor je energierekeningen. Dit geeft je een idee van hoeveel energie je zonnepaneel-systeem idealiter moeten opwekken. Denk ook na over het toekomstig verbruik. Verwacht je meer energie te nodig te hebben over een tijd? Bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto of door uitbreiding van je huis? Plan nu alvast extra capaciteit in.

  • Zoninstraling: De zoninstraling beïnvloedt de hoeveelheid energie die je panelen kunnen genereren. Er zijn online kaarten en databases beschikbaar die je de gemiddelde zoninstraling voor jouw gebied laten zien.

  • Efficiëntie van zonnepanelen: Verschillende zonnepanelen hebben verschillende efficiëntieniveaus. Monokristallijn zonnepanelen zijn meestal efficiënter dan polykristallijn of dunne film panelen. De efficiëntie bepaalt hoe goed een paneel zonlicht kan omzetten in bruikbare elektriciteit. Hoe efficiënter hoe hoger het rendement.

  • Systeemverliezen: Houd rekening met systeemverliezen door inefficiënties in omvormers, bekabeling, temperatuur en schaduw. Houd rekening met een systeemverlies van ongeveer 20%.

  • Dakruimte: Controleer of je voldoende dakruimte hebt voor het aantal panelen dat je nodig hebt. Houd rekening met de oriëntatie en hellingshoek van je dak die de hoeveelheid zonlicht die de panelen ontvangen kunnen beïnvloeden.

  • Budget. Zonnepanelen zijn een investering, het is handig om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je wilt investeren. Panelen van hoge kwaliteit met een hoger vermogen zijn ook vaak wat duurder in aanschaf.

Of doe de Dakcheck van Essent en ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

Kies de juiste omvormer

Er zijn 2 soorten omvormers op de markt: een string- of micro-omvormer. De keuze tussen deze twee hangt af van je specifieke situatie, budget, en de mate waarin je dak gedurende de dag in een schaduwrijke plek ligt.

  1. Een string-omvormer verbindt een reeks zonnepanelen en zet de verzamelde gelijkstroom om in wisselstroom. Het nadeel hiervan is dat als één paneel in de schaduw ligt of defect is, dit de prestaties van de hele set zonnepanelen kan verminderen.

  2. Micro-omvormers worden op individuele zonnepanelen aangesloten. Ieder paneel functioneert zelfstandig wat zorgt voor een hogere efficiëntie en en betere prestaties bij schaduwval. Ook maakt dit het systeem flexibeler en makkelijker uit te breiden. Het nadeel is echter dat micro-omvormers vaak duurder zijn in aanschaf.

Maak een ligplan

Een ligplan, ook wel een layout of plaatsingsplan genoemd, is een schematische weergave van hoe zonnepanelen op een dak geplaatst worden. Het maken van een nauwkeurig ligplan is een belangrijke stap in de voorbereiding van de installatie van je zonnepanelen. Hier volgen de stappen om een ligplan te maken:

  • Bekijk en meet het dak: Bekijk je dak goed om en breng eventuele obstakels zoals schoorstenen, ventilatiepijpen of dakramen goed in kaart. Meet vervolgens de lengte en breedte van het beschikbare dakoppervlak. Panelen plaatsen op een plat dak is vaak eenvoudig.

  • Analyseer de schaduw: Observeer gedurende de dag hoe schaduwen over je dak bewegen. Let op schaduwen veroorzaakt door bomen, omliggende gebouwen of andere structuren. Delen die schaduwrijk zijn, zijn minder geschikt voor zonnepanelen.

  • Bepalen de afmetingen: Kies het type en model zonnepaneel dat je wilt installeren en noteer de afmetingen. Dit is belangrijk om te berekenen hoeveel panelen je op je dak kunt plaatsen.

  • Bepaal de paneeloriëntatie en hellingshoek: Bepaal de ideale oriëntatie (meestal zuidelijk op het noordelijk halfrond) en hellingshoek voor je panelen op basis van je geografische locatie voor maximale zonne-inval.

  • Maak een plaatsingsplan: Met behulp van de verzamelde informatie, teken je een schaalmodel van je dak op papier of met behulp van software. Plaats de zonnepanelen op het model, rekening houdend met de obstakels en schaduwgebieden. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen panelen om schaduw van de panelen op elkaar te voorkomen.

  • Kies het montagesysteem: Bepaal welk type montagesysteem geschikt is voor je daktype en teken waar de bevestigingspunten komen. Zorg dat deze goed verdeeld zijn om de belasting gelijkmatig over het dak te verdelen.

  • Houd rekening met de toekomst: Als je overweegt om in de toekomst meer panelen toe te voegen, houd dan nu al rekening met de benodigde ruimte in je ligplan.

  • Bekijk lokale voorschriften: Controleer lokale bouwvoorschriften en -beperkingen. In sommige gevallen kunnen er specifieke eisen zijn voor de afstand van panelen tot de dakrand of nok.

Inspecteer je dak

Daarnaast is een grondige inspectie van je dak belangrijk. De constructie moet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te dragen. Het is ook verstandig om na te gaan hoe oud je dak is. Dit is het moment om de dakbedekking te vervangen. Pak eventuele beschadigingen of zwakke punten aan je dak vooraf aan.

De terugverdientijd van het zonnepanelen-pakket

De terugverdientijd van een pakket zonnepanelen is de periode die nodig is om de kosten van de panelen en bijkomende materialen te compenseren met de besparing die je doet op je energierekening. Door zelf installatiekosten uit te sparen, verkort je deze periode aanzienlijk. De terugverdientijd varieert van de 6 en 10 jaar. Dit is afhankelijk van de totale energieopbrengst, de energieprijzen en de terugleververgoeding.

Leer meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Het leggen van panelen uitbesteden

Klinkt het zelf leggen van panelen toch als te veel werk? We kunnen de zonnepanelen ook voor je installeren. Want wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Dat doen we samen met onze lokale servicepartner: EnergieWonen. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring. Deze specialisten helpen je met het leggen van een zonnepanelen-pakket.

Regel je zonnepanelen via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap.

  • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis

  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie

  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

Veelgestelde vragen over doe het zelf zonnepanelen

Is het lastig om zelf een zonnepanelen-pakket te plaatsen?

Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan uitdagend zijn. Het vereist kennis van elektrische systemen, je dak en eventuele bouwvoorschriften. Daarnaast is het een fysiek veeleisende klus die met de nodige veiligheidsrisico's komt, vooral bij het werken op hoogte.

Het leggen van een pakket zonnepanelen kan altijd. De zonnespecialist van Essent kan de zonnepanelen bij jou plaatsen.

Wat is inbegrepen in een doe-het-zelf-zonnepanelen-pakket?

Een doe-het-zelf-zonnepanelen-pakket bevat de zonnepanelen zelf, een omvormer (string-omvormer of micro-omvormers), montagematerialen zoals rails en klemmen, bekabeling, en vaak ook een handleiding voor de installatie. Afhankelijk van het gekozen pakket kunnen er aanvullende accessoires zoals een monitoringsysteem en aansluitdozen bij zitten. In een pakket zit meestal alles om direct aan de slag te gaan.

Hoeveel zonnepanelen kies ik in het pakket?

Bepaal eerst je jaarlijkse energieverbruik in kWh en analyseer je de zoninstraling op jouw locatie. Kijk dan de capaciteit en de efficiëntie van de gekozen panelen om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je situatie. Denk ook na over je eigen verbruik, de grootte van je dak en je budget. Door hier goed over na te denken, kun je voor jezelf het aantal panelen in het pakket bepalen.