Zonnepanelen inclusief montage kopen? Dat is een slimme keuze als je zelf je eigen zonne-energie wil opwekken. Erkende installateurs plaatsen de zonnepanelen inclusief montage bij je thuis. Je hoeft alleen na te denken over welk type en het aantal zonnepanelen dat je wilt plaatsen.

Zonnepanelen inclusief montage of exclusief montage?

Kies je voor zonnepanelen inclusief montage dan kies je voor een compleet pakket waarmee je volledig ontzorgd wordt. Kiezen voor professionele montage heeft een aantal voordelen. Je bespaart zelf tijd en moeite. Een erkende installateur verhoogt ook de energie-efficiëntie door de zonnepanelen optimaal te plaatsen. Daarnaast werkt de installateur veilig en betrouwbaar en kan daardoor garantie en service geven op het verrichte werk.

Montage voorbereiden: een checklist

De montage van zonnepanelen begint nog voordat de eerste panelen daadwerkelijk op je dak liggen. Een goede voorbereiding zorgt voor een soepel installatieproces en verhoogt de effectiviteit van het zonne-energiesysteem. Bereid je goed voor met deze checklist:

  • Dakinspectie: Controleer of je dak geschikt is en of alle panelen op het dak passen. Is het dak sterk genoeg om de zonnepanelen te dragen? Zijn er reparaties nodig? Een professionele dakinspecteur kan een technische inspectie doen en eventuele aanpassingen aanbevelen.

  • Schaduwanalyse: Beoordeel of er plekken op het dak zijn die gedurende de dag in de schaduw liggen. Schaduw kan de efficiëntie van de zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Dit is belangrijk om vooraf te weten.

  • Schoonmaken en vrijmaken van het dak: Verwijder alle objecten en obstakels die de installatie kunnen hinderen of de prestaties van de zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Denk aan overhangende takken.

  • Meterkast voorbereiden: Zorg ervoor dat de meterkast voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen en groot genoeg is voor de extra onderdelen die nodig zijn voor het systeem. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een extra groep te installeren voor de zonnepanelen.

  • Toegang tot het dak: Zorg voor een veilige toegang tot het dak voor de installateurs. Het is misschien nodig om een steiger te huren of ruimte vrij te maken rond het dak, in huis of de tuin.

  • Vergunningen en regelgeving: Controleer of je een vergunning nodig hebt voor de installatie van zonnepanelen op het dak.

  • Bespreek het plan met de installateur: Neem voordat je de offerte tekent ook het installatieproces door. Vertel de installateur over lastige situaties op het dak, de huidige indeling van de groepenkast of andere dingen die relevant zijn. Zorg dat je op één lijn zit over het projectplan en de tijdslijn zodat de montage niet wordt vertraagd.

Wil je meer weten over de montage en mogelijkheden? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Montage van zonnepanelen in lastige situaties

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waarbij de opbrengst afhankelijk is van factoren als locatie, oriëntatie, aantal zonuren, de weersomstandigheden, de totale oppervlakte en vermogen. De montage van zonnepanelen op een schuin dak is relatief rechttoe rechtaan. Een schuin dak heeft de ideale hellingshoek, het zorgt voor minder vuilophoping en regenwater stroomt vanzelf naar beneden.

Tips voor complexe situaties

Er bestaan ook complexere situaties waar zonnepanelen geplaatst moeten worden. Denk aan schuine daken met dakkapellen of het plaatsen van panelen op een bijgebouw. Elke uitdagende situatie vraagt om een specifieke aanpak. Erkende installateurs hebben ervaring met veel situaties.

  1. Montage op een oud dak met meerdere dakkapellen. In deze situatie vraagt de montage van zonnepanelen extra aandacht. De installateurs houden rekening met de beperkte ruimte en de onregelmatige structuur van het dak. Er bestaan aangepaste montagesystemen om de panelen tussen of rond de dakkapellen te plaatsen. Een nauwkeurige planning om maximale zonblootstelling te garanderen en schaduw door de dakkapellen te vermijden is belangrijk.
  2. Installatie op een plat dak van een bijgebouw. Zonnepanelen kun je ook leggen op een plat dak van een garage of schuur. De constructie van dit gebouw moet dan wel sterk genoeg zijn. Platte daken hebben vaak minder draagkracht dus het is belangrijk dat het dak het extra gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Ook is het belangrijk om de panelen in een optimale hoek te plaatsen voor effectieve zonopvang. Installateurs gebruiken dan vaak speciale montageframes.
  3. Daken met veel schaduw. Daken die veel schaduw krijgen van omliggende bomen of gebouwen kunnen een uitdaging vormen. Er bestaan zonnepanelen met hogere schaduwtolerantie. Ook kun je micro-omvormers gebruiken om de impact van schaduw te verminderen op de opbrengst.
  4. Daken met complexe vormen: Bijvoorbeeld bij zeer schuin aflopende of onregelmatig gevormde daken. Deze daken vereisen vaak maatwerk in de montage en planning om een efficiënte lay-out van de panelen te maken.
  5. Rietgedekte daken. Het is mogelijk om zonnepanelen te installeren op een rietgedekt dak. De installateur denkt graag mee over de brandveiligheid en de draagkracht van het rietgedekte dak. Installatie is hierdoor vaker wat duurder.
  6. Historische of beschermde gebouwen. Bij deze gebouwen kunnen er strikte regels zijn over wat wel en niet mag qua aanpassingen aan de buitenkant. Vraag na bij de gemeente of er regels zijn.
  7. Grote hoogte of ontoegankelijke locaties: Installatie op zeer hoge of moeilijk bereikbare daken kan logistieke uitdagingen met zich meebrengen en vereist extra veiligheidsmaatregelen. De monteurs hebben misschien een steiger of hoogwerker nodig. Ook hier zijn vaak weer extra kosten aan de installatie verbonden.
  8. Type zonnepaneel-installatie. De meest voorkomende montagevorm is het opdak-systeem. Hierbij worden de zonnepanelen bovenop de dakbedekking geplaatst. Bij een indak-systeem worden de panelen geïntegreerd in het dakvlak, waarbij ze een deel van de dakbedekking vervangen. Een indak-systeem is complexer en komt relatief vaker voor bij nieuwbouw.

Montage indak zonnepanelen bestaande situatie

De montage van PV-panelen ín het dak, ook wel een 'indak systeem' genoemd, verschilt van de traditionele opdakmontage. Bij een indak systeem worden de zonnepanelen geïntegreerd in de dakbedekking, waarbij ze een deel van het dak zelf vervangen. Dit biedt een esthetisch meer geïntegreerde look door de zwarte zonnepanelen die één geheel vormen met het dak.

De installatie omvat het verwijderen van een deel van de dakbedekking en het plaatsen van de panelen in speciale frames die direct op de dakconstructie worden gemonteerd. Deze frames zorgen voor de nodige ventilatie en waterdichtheid. Het indak-systeem is technisch complexer en vaak duurder dan traditionele systemen.

Laat zonnepanelen inclusief montage plaatsen door de servicepartners van Essent

Wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Dat doen we samen met onze lokale servicepartner: EnergieWonen. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring.

Regel je zonnepanelen via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap.

  • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis

  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie

  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

De montage zelf doen

Heb je meer dan voldoende technische kennis van elektra en zonnepanelen? Dan kun je de installatie ook zelf doen. Je hebt dan een zonnepanelen-pakket nodig.

De kosten van zonnepanelen inclusief montage

Meerdere factoren zijn van invloed op de prijs. De exacte prijs voor zonnepanelen inclusief montage kunnen variëren afhankelijk van de specificaties en kwaliteit van de panelen. Wil je de maximale opbrengst? Kies dan voor de maximale hoeveelheid zonnepanelen met een hoog rendement

Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, hangt ook af van verschillende factoren. De gemiddelde opbrengst van één paneel is ongeveer 250 tot 300 watt per uur onder optimale omstandigheden. Bereken daarom eerst voor jezelf de hoeveelheid stroom die je verwacht nodig te hebben zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Vraag een offerte aan

De prijs van 12 zonnepanelen inclusief montage

De gemiddelde kosten 12 zonnepanelen inclusief montage variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type van de panelen. Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw woning? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan en ontvang een prijsindicatie.

Btw-tarief op zonnepanelen naar 0%

Sinds 2023 geniet je van een mooie meevaller: het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0% wanneer ze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij jouw woning. Dit houdt in dat je geen btw betaalt voor de zonnepanelen op of bij jouw huis. En omdat er geen btw betaald wordt, is het ook niet mogelijk om btw terug te vragen. Wil je meer weten over hoe dit precies zit? Bekijk dan de site van de overheid.

Veelgestelde vragen over de montage van zonnepanelen

Hoe lang duurt de montage van de zonnepanelen?

De montage duurt meestal één dag. Bij meer dan twintig panelen kan het twee dagen of langer duren.

Kan ik (een deel van) de installatie zelf doen?

Ja, het is mogelijk om bijvoorbeeld zelf de kabel van de meterkast naar de omvormer te leggen, of zelfs de hele montage uit te voeren. Houd er wel rekening mee dat in dat geval vaak de garantie op correcte installatie vervalt.

Moet ik zelf iets doen op de dag van de plaatsing?

Ja, er moet iemand thuis zijn om de monteurs binnen te laten en eventuele wensen over bekabeling en plaatsing van de zonnepanelen te bespreken. Verder is het niet nodig om zelf aanwezig te zijn bij de montage. Het aanbieden van een kopje koffie of een glas water wordt door de monteurs zeer op prijs gesteld.