Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. De verwachte opbrengst van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Denk aan het totale vermogen van een paneel, hoe goed een zonnepaneel zonlicht kan omzetten (efficiëntie) en het werkelijke vermogen. Als je dit weet, bereken je eenvoudig de zonnepanelen-opbrengst in kilowattuur (kWh) én euro's.

Opbrengst zonnepanelen: zo werkt het

Zonne-energie omzetten in je eigen groene stroom is een slimme investering. De totale opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe meer panelen je plaatst, hoe hoger je opbrengst.

  1. Het totale vermogen
  2. De efficiëntie
  3. Het werkelijke vermogen
  4. De locatie en plaatsing

Inzicht in de opbrengst van zonnepanelen is goed als je wilt bepalen hoeveel panelen je nodig hebt. Bepaal voor jezelf hoeveel stroom je nodig denkt te hebben zodat je weet wat de ideale opbrengst is voor jouw situatie. Niet elk paneel werkt hetzelfde, kies daarom zonnepanelen die voor jou de ideale opbrengst kunnen opleveren.

Het totale vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Watt (W) of kilowatt (kW) en verwijst naar de hoeveelheid elektrische energie die het paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Dit wordt vaak gespecificeerd als 'piekvermogen' (Wp of kWp).

Dit is het maximale vermogen dat het paneel kan produceren onder standaard testcondities. Zoals een bepaalde lichtintensiteit en temperatuur. Het vermogen is een indicator van de capaciteit van het paneel. Nieuwe zonnepanelen hebben meestal tussen de 400 en 430 wattpiek vermogen.

De efficiëntie van zonnepanelen

De efficiëntie van een zonnepaneel geeft aan hoe goed het paneel zonlicht kan omzetten in bruikbare elektriciteit. Het is een percentage dat aangeeft welk deel van het zonlicht dat op het paneel valt, daadwerkelijk wordt omgezet in elektriciteit. Op een bewolkte dag is de efficiëntie bij standaard zonnepanelen een stuk lager. Hogere efficiëntie betekent dat een paneel meer energie kan produceren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Een paneel met 20% efficiëntie zal meer elektriciteit produceren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht dan een paneel met 15% efficiëntie. Kies je voor zonnepanelen met een goede efficiëntie dan heb je er minder nodig om toch dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Zwarte zonnepanelen zijn niet alleen mooi, maar over het algemeen ook efficiënter.

Het werkelijke vermogen van zonnepanelen

De werkelijke opbrengst of het daadwerkelijke vermogen is de hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel daadwerkelijk genereert over een bepaalde periode, zoals een dag, maand of jaar. Deze wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De werkelijke opbrengst is vaak lager dan het theoretische maximale vermogen van het paneel vanwege deze variabele omstandigheden.

De locatie en plaatsing van zonnepanelen

Het aantal zonuren heeft invloed op hoeveel kWh een zonnepaneel opwerkt. De locatie en hellingshoek van zonnepanelen zijn van belang voor de opbrengst vanwege de variërende intensiteit en duur van zonlicht. In een zuidelijk gelegen land waar de zon hoger en langer schijnt, is de opbrengst hoger dan in noordelijker gelegen gebieden zoals in Nederland.

Zonnepanelen plaats je op schuine en platte daken. De ideale hellingshoek zorgt ervoor dat panelen het maximale zonlicht vangen. Zonnepanelen gericht naar het zuiden en geplaatst onder een optimale hoek vangen doorgaans het meeste zonlicht op. Een gemiddeld zonnepaneel wekt door schaduw, bewolking en kortere dagen aanzienlijk minder op. Is het niet mogelijk om de zonnepanelen op het zuiden te plaatsen? Met een zuidoostelijke oriëntatie haal je ook een goede opbrengst.

Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen.

Wat leveren zonnepanelen per dag op?

Een gemiddeld zonnepaneel kan afhankelijk van verschillende factoren variëren in dagelijkse energieproductie. Een standaard paneel produceert tussen de 250 en 400 watt per uur onder optimale omstandigheden. Dit betekent dat bij ongeveer 4 tot 5 uur piekzonlicht een paneel ongeveer 1 tot 2 kilowattuur (kWh) per dag kan produceren.

De opbrengst van zonnepanelen per maand

De maandelijkse opbrengst van zonnepanelen varieert ook aanzienlijk afhankelijk van meerdere factoren. Een gemiddeld zonnepaneel met een capaciteit van 250 tot 400 watt kan bij optimale omstandigheden en met gemiddeld 4 tot 5 uur piekzonlicht per dag, ongeveer 30 tot 60 kilowattuur (kWh) per maand produceren.

De opbrengst per seizoen

De zonnepanelen-opbrengst per maand kan verschillen. Op een zonnige zomerdag wek je meer gratis stroom op dan op een druilerige herfstdag. Over het algemeen is de opbrengst het hoogst in de late lente en zomer, en het laagst in de winter. De panelen blijven het hele jaar door elektriciteit genereren.

  • Lente: In de lente neemt de opbrengst toe naarmate de dagen langer worden en de zon hoger aan de hemel staat. Dit seizoen wordt vaak gezien als een van de productievere perioden voor zonnepanelen. Vooral omdat koelere temperaturen de efficiëntie van de panelen kunnen verhogen.
  • Zomer: Hoewel de zomer de langste en de meeste zonnige dagen heeft, kan de extreme hitte soms de efficiëntie van zonnepanelen verminderen. De zomer is over het algemeen de periode met de hoogste energieopbrengst.
  • Herfst: In de herfst worden de dagen korter en daalt de zonhoek. De energieproductie neemt hierdoor af. Zachtere temperaturen kunnen de efficiëntie van de panelen wel ten goede komen.
  • Winter: De winter heeft de kortste dagen en vaak de laagste zonhoek, waardoor je in dit seizoen de minste stroom opwekt. Sneeuw en ijzige omstandigheden kunnen de prestaties verder beïnvloeden. Zonnepanelen kunnen in zonnige winteromstandigheden nog steeds groene stroom leveren. Maak dan wel de zonnepanelen vrij van sneeuw.

De opbrengst van zonnepanelen per jaar

Een standaard zonnepaneel met een capaciteit van 250 tot 400 watt wekt bij een gemiddelde van 4 tot 5 uur piekzonlicht per dag ongeveer 365 tot 730 kilowattuur (kWh) per jaar op. Ondanks de minder zonnige dagen en seizoenseffecten heeft het ook in Nederland veel zin om zonnepanelen te leggen. Zonnepanelen leveren nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid groene stroom.

Bereken de opbrengst voor jouw verbruik

Bereken zelf wat je jaarlijkse stroomverbruik is. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van je huidige gebruik en wat je in de toekomst verwacht te gebruiken. Om te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt, deel je je jaarlijkse energieverbruik (in kilowattuur, kWh) door de jaarlijkse opbrengst per paneel (eveneens in kWh).

Door het inzicht in je huidige verbruik en te weten wat je in de toekomst nodig hebt, kun je een bepalen hoeveel kWh je nodig hebt. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.479 kilowattuur elektriciteit per jaar volgens Milieu Centraal. Dit is afhankelijk van het aantal elektrische apparaten in huis en of je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt.

Voor de onderstaande berekening gaan we uit van een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per paneel per jaar.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2500 kWh?

Ongeveer 8 zonnepanelen zijn nodig om in totaal 2500 kWh per jaar op te wekken. Dit is meestal voldoende voor 2 volwassenen zonder elektrische auto.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Je hebt ongeveer 10 zonnepanelen nodig om 3500 kWh op te wekken. Dit is het gemiddeld verbruik van 2 volwassenen die bijvoorbeeld regelmatig thuiswerken, een elektrische auto of airconditioning hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Met 15 zonnepanelen wek je gemiddeld 5000 kWh per jaar op. Een gezin met 2 volwassen en 3 kinderen verbruikt gemiddeld 5000 kWh per jaar. Dit is zeker afhankelijk van de leefgewoontes en het aantal elektrische apparaten.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 7000 kWh?

Een grote opbrengst van ongeveer 7000 kWh bereik je met ongeveer 20 panelen. Als je jaarlijkse energieverbruik relatief hoog is, zijn 20 zonnepanelen een goede investering. Bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt en door het gebruik van elektrische verwarming, een warmtepomp, airconditioning of meerdere elektrische voertuigen.

De opbrengst zonnepanelen in euro's berekenen

Weten hoeveel geld je kunt besparen? Onze adviseurs berekenen dit graag voor je. Deze berekening geeft een schatting van hoeveel je bespaart op je energierekening. Wek je meer op dan je gebruikt? Dan kun je deze energie terugleveren aan het net.

Lees meer over de salderingsregeling.

Houd de opbrengst van zonnepanelen zelf in de gaten

Wil je weten hoeveel kWh de zonnepanelen vandaag opgewekt hebben? Met een monitoringssysteem heb je inzicht in wat zonnepanelen gemiddeld opwekken. Dit systeem is meestal verbonden met de omvormer en kan via een app of website realtime gegevens verstrekken over de energieproductie. Je bekijkt in de app de dagelijkse opbrengst in kWh en ook gegevens zoals de piekopbrengst van de dag en historische productiegegevens.

De gemiddelde zonnepanelen-opbrengst verder optimaliseren

Het maximaliseren van de opbrengst van zonnepanelen vereist aandacht voor plaatsing, onderhoud, en aanpassingen. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om een goede opbrengst te halen. Denk aan regelmatig onderhoud zoals het schoonmaken van panelen om vuil, stof en bladeren te verwijderen.

Wil je de hoogste opbrengst? Het gebruik van goede (micro-)omvormers en actieve monitoring van de systeemprestaties via een app verhoogt de energieproductie. Er bestaan zonvolgsystemen die de opbrengst verder optimaliseren door de zonnepanelen gedurende de dag met de zon mee te laten draaien.

Veelgestelde vragen over de opbrengst van zonnepanelen

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag op?

De dagelijkse opbrengst van een zonnepaneel varieert, maar gemiddeld kan een standaard zonnepaneel ongeveer 1 tot 2 kilowattuur (kWh) per dag aan groene stroom produceren.

Hoe beïnvloedt de hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen de opbrengst?

De hellingshoek en oriëntatie van zonnepanelen zijn belangrijk voor het maximaliseren van de energieopbrengst. De hoek bepaalt hoeveel zonlicht de panelen effectief kunnen vangen. Een optimale hellingshoek en een zuidelijke oriëntatie zorgen ervoor dat de panelen meer direct zonlicht ontvangen. Zo haal je een hogere opbrengst met je zonnepanelen.