Wil je zonnepanelen kopen? Zonnepanelen zijn een goede en duurzame investering. Je bespaart er uiteindelijk een hoop geld mee. Sterker nog: na de terugverdientijd is alle energie die je opwekt 'gratis'. Maar hoelang duurt het voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend?

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Geld verdienen met zonnepanelen klinkt als een goed idee. Dan is het belangrijk om te weten wanneer je jouw investering eruit hebt. En wanneer je profiteert van de financiële voordelen van zonne-energie. De periode die nodig is om de kosten van je zonnepanelen te dekken door de energie die ze opwekken, noemen we de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 6 jaar (bron: MilieuCentraal). Maar er zijn verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd.

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Hoe snel je de investering terugverdient, hangt af van verschillende factoren:

  1. De kosten van zonnepanelen: aankoop en installatie
  2. Salderen: terugleveren van overbodige opgewekte stroom
  3. Aantal zonuren en het maximale vermogen

De kosten van zonnepanelen: aankoop en installatie

De kosten hangen af van het aantal zonnepanelen, het merk, het type en de installatiekosten. Deze kosten vormen een belangrijk deel van de totale kosten en beïnvloeden dus de terugverdientijd. Hoe hoger de prijs, hoe langer het duurt voordat je dit hebt terugverdiend. Let ook goed op wat bij de prijs inbegrepen is. Soms betaal je extra voor de bekabeling of een nieuwe groep in de meterkast. Dan is de terugverdientijd zonnepanelen nog wat langer.

Houd ook rekening met andere bijkomende kosten naast de aanschaf en installatie. Denk aan kosten voor onderhoud en eventuele schoonmaakkosten. Tijdig onderhoud kan de levensduur van de zonnepanelen verlengen en daarmee de terugverdientijd verbeteren. Houd rekening dat levensduur van zonnepanelen hoe dan ook geleidelijk afneemt, de opbrengst wordt minder en omvormers gaan na een jaar of 10 stuk.

Goedkope zonnepanelen

Met goedkope zonnepanelen heb je de panelen snel terugverdiend omdat de prijs lager is. Maar goedkope panelen kunnen ook nadelen hebben. Denk aan beperkt vermogen of een minder lange levensduur. Of een suboptimale opbrengst omdat ze niet geschikt zijn voor plekken waar veel schaduw is. Goedkope panelen zijn dan toch geen slimme keuze.

De btw terugvragen

Btw terugvragen op je net aangeschafte zonnepanelen is niet meer nodig. Je betaalt namelijk tegenwoordig geen btw meer als je zonnepanelen koopt.

Salderen: terugleveren van overbodige opgewekte stroom

Een tweede belangrijke factor is de stroomprijs voor de terugleververgoeding. Overdag als de zon schijnt, zijn er genoeg apparaten die stroom verbruiken. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, kun je deze terugleveren aan het net. Voor elke kilowattuur (kWh) opgewekte energie die je niet gebruikt, krijg je een kWh gratis terug. Dit heet salderen.

De afgelopen jaren wisselde de stroomprijs regelmatig. Stijgen de prijzen van stroom? Dan is het rendement op zonnepanelen hoger. Dus hoe hoger de prijs van de energie die je anders zou kopen, hoe korter de terugverdientijd. De energieprijs hangt af van welke energieleverancier je kiest. Er kunnen verschillen zitten tussen de ene leverancier en de andere energieleverancier.

Wat je op jaarbasis terugkrijgt, hangt naast de vergoeding dus af van je eigen verbruik en wat je opwekt. De terugverdientijd is dus deels afhankelijk van de salderingsregeling van je energieleverancier. Alles over de salderingsregeling lees je in onze kennisbank.

Aantal zonuren en het maximale vermogen

Hoe meer zon, hoe meer energie de zonnepanelen opwekken. Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Als je zelf de opgewekte stroom gebruikt dan profiteer je hier natuurlijk van. Hoe hoger je jaarlijkse stroomverbruik, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om aan de energiebehoefte te voldoen.

De investering in zonnepanelen is vaak hoog, maar zo bespaar je wel extra op je energierekening. Het is dan handig om te weten wat je totaal verbruikt in huis zodat je geen dure extra stroom hoeft af te nemen als de zon schijnt.

Benut zonne-energie voor de beste opbrengst

Hoe de panelen zijn geplaatst heeft invloed op hoeveel energie ze opwekken. De oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en de schaduw op het dak spelen een rol. Zonnepanelen presteren bijvoorbeeld het best als ze naar het zuiden zijn gericht. En de optimale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 15 en 35 graden. De omvormer heeft invloed op hoe die energie wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste omvormer te kiezen. Onze specialisten doen dit voor je.

Het totale vermogen hangt af van de ruimte op je dak om panelen op te plaatsen. Je verdient je zonnepanelen sneller terug door je hele dak vol te leggen. Zonnepanelen nemen best wat ruimte in. Vergeet daarom ook je garage, dakkapel of uitbouw niet.

Het teruglopend vermogen van een zonnepaneel

Ook het teruglopend vermogen is iets om rekening mee te houden. Als gevolg van factoren zoals veroudering, slijtage, en omgevingsinvloeden zoals temperatuurschommelingen en UV-straling neemt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan af. Door meer panelen te plaatsen, ben je voorbereid op de toekomst.

Zonnepanelen terugverdientijd: een berekening

Je koopt 10 zonnepanelen voor ongeveer 4.500 euro. Deze 10 panelen kunnen gemiddeld zo'n 3.500 kWh per jaar aan stroom opwekken. Bij een gemiddelde energieprijs van 21 cent per kWh, betekent dit een jaarlijkse besparing van 735 euro op je energierekening.

Hoelang duurt het voordat je die investering van 4.500 euro terugverdiend hebt? Deel dan 4.500 euro door 735 euro. Zo krijg je in ongeveer 6 jaar de investering terug.

Het rekenmodel terugverdientijd zonnepanelen

Dit kun je zelf berekenen met het volgende rekenmodel:

[Kosten van zonnepanelen] / [opgewekte kWh] x [terugleverprijs kWh] = de terugverdientijd.

De gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur is ongeveer 25 jaar. Dus na die eerste 6 jaar van het terugverdienen van je investering, heb je nog 19 jaar om te profiteren van 'gratis' energie. Dit komt neer op een totale besparing van ongeveer 14.000 euro.

Let op: dit is een geschat voorbeeld. De werkelijke kosten, opbrengsten en besparingen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie van je huis, de oriëntatie van het dak, de prijs van de zonnepanelen, de energieprijs en de kosten voor reparaties zoals een nieuwe omvormer op termijn.

5 tips voor een korte terugverdientijd zonnepanelen

Wil je het gebruik van je zonnepanelen verder optimaliseren om de terugverdientijd verder te verlagen? Dat kan. Met deze tips wordt jouw terugverdientijd nog een stuk lager:

  1. Gebruik eigen zonne-energie: probeer zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie te gebruiken. Plan je verbruik in wanneer de panelen energie produceren. Door bijvoorbeeld de wasmachine en droger overdag te gebruiken of je elektrische auto op te laden op een zonnige dag. Maak inzichtelijk hoeveel kWh je zelf verbruikt.
  2. Thuisbatterij: met een thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan voor wanneer de zon niet schijnt. De kosten van een thuisbatterij zijn hoger. Maar op de lange termijn kun je hiermee besparen en de totale terugverdientijd verder verkorten.
  3. Micro-omvormers: micro-omvormers optimaliseren de energieproductie per zonnepaneel. Zelfs onder minder ideale omstandigheden zoals schaduwrijke plekken leveren zonnepanelen voldoende op. Hierdoor wordt de totale opbrengst van het systeem verhoogd.
  4. Isoleer je huis: investeer ook in goede isolatie of een warmtepomp. Zo heb je minder energie nodig, waardoor je meer van je eigen zonne-energie kunt gebruiken.
  5. Onderhoud: regelmatig onderhoud en schoonmaken van je zonnepanelen zorgt ervoor dat ze goed blijven werken.

Laat je adviseren

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag dan nu een adviesgesprek aan bij een van onze adviseurs.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over terugverdienen zonnepanelen

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen varieert tussen de 6 tot 10 jaar. Wat de uiteindelijke terugverdientijd is, hangt af van diverse factoren zoals de locatie, het type paneel en de prijzen voor elektriciteit.

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen?

Factoren zoals de kosten, het aantal zonnepanelen, de efficiëntie van de panelen, de hoeveelheid zonlicht en de terugleververgoeding hebben invloed op de terugverdientijd.

Is de terugverdientijd van zonnepanelen korter als ik ook andere duurzame oplossingen zoals een warmtepomp of thuisbatterij gebruik?

Ja, het gebruik van andere duurzame technologieën zoals een warmtepomp of thuisbatterij kan de terugverdientijd van zonnepanelen verkorten door het totale energieverbruik te verminderen en/of door meer opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken.