Een hagelbui kan vernietigende effecten hebben. Omdat zonnepanelen meestal op daken gemonteerd zijn, ontkomen deze niet aan hagel. Hoe groot is het risico op hagelschade bij zonnepanelen en ben je daar eigenlijk voor verzekerd? We geven je graag het juiste advies over zonnepanelen.

Wapenen tegen de elementen

Tijdens de levensduur van gemiddeld 25 jaar, krijgen de meeste zonnepanelen heel wat te verduren. Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen. Omdat ook hagel een reëel risico is voor het glas van zonnepanelen, doen zij hiervoor een speciale test. IJsballen met de grootte van enkele centimeters worden met een snelheid van ruim 80 km/u tegen een zonnepaneel geschoten, waarbij deze de test zonder schade moet doorstaan.

Worden zonnepanelen getest op hagelschade?

Omdat zonnepanelen blootstaan aan de elementen en een lange levensduur moeten hebben, is een Europese standaard ingevoerd: de IEC61215. Vrijwel alle in Nederland verkrijgbare zonnepanelen voldoen hieraan. Onderdeel om aan de IEC61215-standaard te voldoen is een hageltest. Bij deze hageltest wordt een ijsbal met een diameter van 2,5 centimeter op het te testen zonnepaneel afgeschoten, met een snelheid van maar liefst 83 kilometer per uur. Dit gebeurt op elf verschillende plekken, om er zeker van te zijn dat een paneel aan de kwaliteitseisen voldoet. Toch wordt er niet alleen op hagel getest. Naast hagel vormt vocht ook een risico en mag het niet zo zijn dat je een elektrische schok van jouw zonnepaneel kunt krijgen. Tijdens de testen wordt onder meer gekeken naar:

  • Vochtlekkage
  • Elektrische isolatie
  • De invloed van verschillende temperaturen op de opbrengst
  • De prestaties bij weinig zonlicht en schaduw
  • Bestendigheid tegen hagel

Wat kan er gebeuren met zonnepanelen als het te hard hagelt?

De schade aan zonnepanelen is ook afhankelijk van de hellingshoek waaronder ze gemonteerd zijn. Soms zijn ze door langdurige blootstelling aan wind en regen kwetsbaarder geworden dan toen ze net nieuw waren. Hoewel de meeste hagelbuien door alle zonnepanelen glansrijk worden doorstaan, kan een enkele zeer harde hagelbui wel een risico vormen, ook al zijn ze goed door de test gekomen. Zeer extreme hagelbuien zijn gelukkig zeldzaam en vinden vaak lokaal plaats. De normen van de test kunnen door de natuur wel overschreden worden. Zelfs als het glas van de zonnepanelen niet gebroken is, kan er na een stevige hagelbui toch schade zijn ontstaan. Zodra een flinke hagelsteen het zonnepaneel met hoge snelheid raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Deze kunnen vervolgens scheuren of zelfs versplinteren. Aan de buitenkant lijken de panelen dan gewoon in orde! Een beschadigde zonnecel of glas vermindert de levensduur van jouw panelen. Als je schade vermoedt, laat de panelen dan controleren door een specialist.

Zonnepanelen verzekeren of niet?

Wanneer er na een extreme hagelbui schade is veroorzaakt aan jouw zonnepanelen, wordt deze vrijwel altijd gedekt door uw opstalverzekering. Zonnepanelen zijn namelijk ‘nagelvast’. Nagelvast betekent voor verzekeraars dat het vast aan het huis zit. Dit geldt in ieder geval voor zonnepanelen die op een schuin dak zijn gemonteerd. Heb je jouw zonnepanelen in verzwaarde bakken in de tuin of op een plat dak staan, dan is het aan te raden om na te vragen hoe jouw opstalverzekeraar hiermee omgaat. Niet iedere verzekeringsmaatschappij is namelijk van mening dat zonnepanelen op een plat dak nagelvast zijn. Het advies is ook om altijd bij je verzekeraar na te vragen of jouw zonnepanelen verzekerd zijn in het geval van hagelschade en of het verzekerde bedrag aangepast moet worden.

Zonnepanelen met extra hard glas: glas-folie of glas-glas

Omdat een zonnepaneel kwetsbare dunne zonnecellen bevat, worden ze beschermd door een laag gehard glas en vaak ook nog een extra laag plexiglas. Beide materialen kunnen goed tegen hagel. Gehard glas is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas en breekt niet snel. De gangbare zonnepanelen zijn opgebouwd volgens de glas-folietechniek. Hierbij zorgt een laag glas en een kunststof folie voor een goede bescherming tegen hagel. Een glas-glas zonnepaneel is nog sterker. Bij de glas-glastechniek kunnen er tijdens een hagelbui vrijwel geen haarscheurtjes of schade aan de cellen ontstaan. Als je er zeker van wil zijn dat jouw zonnepanelen zelfs de meest extreme hagelbui doorstaan, kies dan voor glas-glas-zonnepanelen. Dit komt bovenop de huidige kosten van de zonnepanelen.