Goed nieuws, want voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp kun je in 2024 subsidie aanvragen. Dat scheelt een stuk in de kosten. De subsidie op een (hybride) warmtepomp valt onder de regeling voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je krijgt minimaal 500 euro subsidie, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp.

Hoeveel subsidie krijg ik voor een warmtepomp?

Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 4 kW krijg je bijvoorbeeld tussen 2.550 euro subsidie. En voor een volledig elektrische variant is dit 3.150 euro  (bron: Milieu Centraal). Zo wordt het aanschaffen van een warmtepomp voor duurzame verwarming extra aantrekkelijk. Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je hogere subsidie voor de isolatiemaatregel.  

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Voor de subsidie gelden een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de warmtepomp nieuw is en dat je eigenaar bent van het huis waar de installatie plaatsvindt. Heb je al een warmtepomp? Dan kun je na de installatie alsnog subsidie aanvragen.

  • Je bent zelf eigenaar van de woning en woont er al óf je gaat na de verbouwing in de woning wonen.
  • Het gaat om een bestaande woning. De subsidie geldt niet voor apparaten of maatregelen in nieuwe gebouwen.
  • De installatie is of wordt gedaan door een erkend bouwinstallatiebedrijf. Je mag de installatie dus niet zelf doen.
  • Je bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van je warmtepomp of zonneboiler.
  • Je kunt tot maximaal 24 maanden na het aanbrengen van de maatregelen of installatie van warmtepomp of zonneboiler subsidie aanvragen.
  • Wil je naast de zonneboiler of warmtepomp ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan kun je alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.  

Combineer maatregelen voor meer subsidie

Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je een hogere subsidie voor de isolatiemaatregel. En wist je dat er ook subsidie is voor warmtepompboilers en pvt-panelen? Op de site van de RVO  lees je alles over de bedragen per apparaat.

Energiebespaarlening voor een warmtepomp

Als woningeigenaar kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening met gunstige voorwaarden. Met het geld van de lening koop je de warmtepomp. Dit kan een optie zijn wanneer je graag een warmtepomp wilt, maar de kosten van een warmtepomp lastiger kunt dragen. Lees meer over de Energiebespaarlening voor een warmtepomp.

Nog meer subsidies en regelingen

Milieu Centraal en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben samen de energiesubsidiewijzer ontwikkeld. Naast landelijke subsidies zijn er soms ook regionale subsidies of regelingen beschikbaar. Zo kun je aan de hand van het invullen van je gemeente zien welke subsidies en regelingen beschikbaar zijn voor jou.

Heb je interesse in energiebesparende maatregelen? Een warmtepomp is een goede investering, maar er zijn meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, zonnepanelen of een hr-ketel.