Ben je benieuwd hoe dit apparaat je huis verwarmt? En hoe je zorgt voor een optimale werking? Lees het hier.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, de bodem of grondwater. Deze warmte gebruikt het toestel om je woning te verwarmen en om voor warm water zorgen.

Het apparaat werkt op elektriciteit en heeft geen gas nodig. Zo maak je minder gebruik van fossiele brandstoffen. Daarom is het een duurzaam alternatief voor een cv-ketel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp verwarmt je huis en tapwater in combinatie met een cv-ketel. Dit kan je bestaande cv-ketel zijn of een kant-en-klaar systeem.

Het grootste deel van het jaar stook je elektrisch. De cv-ketel springt bij voor warm tapwater en op koude dagen. Op deze manier gebruik je veel minder gas.

Een all-electric warmtepomp verwarmt je huis én het tapwater. Je hebt dan geen cv-ketel meer nodig. En dus ook geen gasaansluiting.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de koelkast en blaast deze aan de achterkant eruit. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelkast.

Het principe van een warmtepomp is hetzelfde. Deze haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht. En geeft dit in het verwarmingssysteem af voor de verwarming van je huis. Hij pompt de warmte dus van buiten naar binnen.

Verschillende soorten warmtepompen hebben verschillende warmtebronnen. Hierdoor werken ze anders.

Lucht/water

Een lucht/water warmtepomp heeft een buitenunit met ventilator. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en draagt dit over aan een koudemiddel. In de binnenunit geeft het systeem de warmte door aan het verwarmingssysteem.

De meeste mensen kiezen voor dit type. Want hij is makkelijk te plaatsen en de installatiekosten zijn laag. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen.

Bodem/water

Een bodem/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Via een warmtewisselaar gaat de warmte uit de vloeistof naar het verwarmingssysteem. Meestal gaat er een verticale buis heel diep de grond in. Maar soms is er een stelsel met horizontale buizen die niet zo diep de grond in hoeven.

De kosten van dit type zijn hoog. Voor zowel de aanschaf als de installatie. Dit systeem heeft wel een heel hoog rendement.

Lucht/lucht

Een lucht/lucht warmtepomp is een soort aircosysteem. Het heeft een buitenunit met ventilator. Deze haalt warmte uit de buitenlucht. En blaast de warme lucht de woning in via een of meerdere binnenunits.

Dit systeem is alleen geschikt als je woning mechanische ventilatie heeft. Je kunt het ook gebruiken om je woning te koelen. Dan werkt het proces andersom.

Water/water

Een water/water warmtepomp haalt warmte uit grondwater. Hier zijn een ondergrondse bron en twee uitgeboorde putten voor nodig. Uit de ene put haalt de pomp warm water omhoog. De warmte komt in het verwarmingssysteem. Het afgekoelde water gaat de bodem in via de andere put.

Dit type is duur en er is een vergunning nodig om te mogen boren naar water. Daarom is dit vooral interessant voor een groep woningen of een bedrijfspand.

Optimale werking met een geschikt huis

Een cv-ketel geeft een veel hogere temperatuur af dan een warmtepomp. Voor een optimale werking, is het daarom belangrijk om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Dit doe je als volgt:

  • Zorg dat je huis goed geïsoleerd is. Denk aan het isoleren van je dak, vloer of muren. Maar ook aan dubbel glas. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren. 
  • Zorg voor lage-temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Hiervoor hoeft het water maar 20 á 30 graden te zijn. Traditionele radiatoren hebben warm water van 60 tot 80 graden nodig.
  • Overweeg zonnepanelen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Je gaat minder gas gebruiken maar je stroomverbruik stijgt. Als je deze elektriciteit duurzaam opwekt, is dat goed voor je portemonnee én het milieu.
  • Kies een warmtepomp die past bij je woonsituatie. Een alleenstaande man of vrouw verbruikt minder energie dan een groot gezin. En een appartement in een flatgebouw verwarmen kost minder energie dan een vrijstaand huis verwarmen. Laat je adviseren over welke warmtepomp past bij jouw situatie.

Meer weten? Laat je adviseren

Wil je meer weten over de werking van een warmtepomp in jouw situatie? De experts bij onze servicepartners vertellen je er graag meer over. In een persoonlijk adviesgesprek kijken ze samen met jou of je huis geschikt is. En ze beantwoorden al je vragen.

Adviesgesprek aanvragen