De meeste warmtepompen op buitenlucht hebben een buitenunit. Een goede installatie van deze unit maakt een wereld van verschil. Voor de efficiëntie én voor je portemonnee. Van plaatsing tot grootte, we leggen alles uit wat je moet weten over de warmtepomp-buitenunit.

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De elektrische pomp vervangt je cv-ketel of werkt hiermee samen. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de lucht of bodem. Een slimme en duurzame keuze dus.

Wat is een buitenunit?

Een buitenunit werkt als een warmtewisselaar. Deze haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen. Er zijn twee soorten: split of monoblock buitenunits. Dit zijn de verschillen:

Split warmtepomp

Een split systeem bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Deze zijn met elkaar verbonden door flexibele leidingen waar koelmiddel doorheen stroomt. De lucht wordt via het verwarmde koelmiddel naar de binnenunit gepompt. De binnenunit geeft vervolgens de warmte af aan het verwarmingssysteem.

Monoblock warmtepomp

Een monoblock systeem bestaat uit alleen een buitenunit. Het verschil met andere types warmtepompen is dat er geen koelmiddelcirculatie tussen een binnen- en buitenunit nodig is. In plaats daarvan circuleert water tussen de buitenunit en de verwarmingssystemen binnen.

Regels voor het plaatsen van de buitenunits:

Wil jij een buitenunit plaatsen? Er zijn verschillende regels waar je rekening mee moet houden:

  1. Vergunning: In sommige gevallen heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een buitenunit. Dit hangt af van de gemeente waarin je woont en de specifieke situatie van je woning.
  2. Plaatsing: Er zijn regels voor waar je de buitenunit mag plaatsen. Zo moet de afstand tussen de buitenunit en de erfgrens minimaal 5 meter zijn. Ook moet het apparaat zo geplaatst worden dat hij geen hinder veroorzaakt voor buren en voorbijgangers.
  3. Geluid: Er zijn wettelijke normen voor het maximale geluid van een warmtepomp. Overdag mag de hoeveelheid geluid op de erfgrens maximaal 45 dB zijn, 's nachts is dit 40 dB. Deze normen zijn bedoeld om overlast te voorkomen. Het is belangrijk om een warmtepomp te kiezen die aan deze normen voldoet.

Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

We helpen je graag bij het vinden van de ideale plek voor je warmtepomp. Het is in ieder geval goed om hierop te letten:

  1. Ruimte voor luchtcirculatie: Plaats je buitenunit op een plek met genoeg ruimte. Je moet deze minimaal 35 cm van de muur plaatsen om genoeg warme lucht aan te kunnen zuigen. Dit zorgt voor optimale prestaties en efficiëntie.
  2. Houd rekening met geluid: Warmtepompen maken geluid en kunnen voor overlast zorgen. Houd daarom rekening met je buren en plaats de pomp niet te dicht bij ramen of terrassen.
  3. Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de warmtepomp gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoud en eventuele reparaties.
  4. Bescherming tegen het weer: Hoewel onze warmtepompen bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, kan een beschutte plek de levensduur van je pomp verlengen.

Warmtepomp op het dak

Je kunt de buitenunit ook op het dak plaatsen. Dit is een slimme keuze als jouw cv-ketel bijvoorbeeld nu op zolder staat. Ook heb je minder last van de hoeveelheid geluid. Zorg wel voor genoeg ruimte en makkelijke toegang voor onderhoud. Goed om te weten: voor een schuin dak heb je een speciaal frame nodig om te buitenunit te installeren.

Geluid warmtepomp buitenunit

Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de buitenunit. Het apparaat produceert gemiddeld tussen de 40 en 60 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser of regenbui. Hoewel dit geluidsniveau voor de meeste mensen niet storend is, kan het in sommige situaties hinderlijk zijn. Ook wil je natuurlijk niet dat je buren geluidsoverlast hebben door jouw warmtepomp.

De afstand tussen de buitenunit en de erfgrens moet daarom minimaal 0,5 meter zijn om geluidsoverlast te voorkomen. Ook is de ondergrond belangrijk: een stevige ondergrond kan trillingen verminderen. De plaats van installeren kan daarnaast bijdragen aan het geluid. Een plek met veel open ruimte kan geluid weerkaatsen, terwijl een meer afgesloten plek het kan absorberen.

Modulerende warmtepomp maakt minder geluid

Een modulerende warmtepomp maakt meestal minder geluid dan andere warmtepompen. Dat komt omdat deze pomp niet altijd op vol vermogen draait, maar zich aanpast aan de actuele warmtebehoefte in je huis. Sommige modellen hebben ook een nachtstand, die 's nachts minder geluid maakt. Maar het exacte geluid kan verschillen per model en installatie.

Omkasting helpt tegen geluid warmtepomp

Als je warmtepomp veel geluid maakt, kun je er een omkasting omheen doen. Deze kan het geluid dempen en tegelijkertijd de unit beschermen tegen weersinvloeden. Er zijn verschillende opties, van eenvoudige metalen kasten tot stijlvolle houten behuizingen. Maar vergeet niet, de omkasting moet voldoende ventilatie bieden om de prestaties van de pomp niet te beïnvloeden.

Afmetingen en afstand buitenunit van de warmtepomp

Gemiddeld zijn de afmetingen van een buitenunit ongeveer 80 centimeter breed, 30 centimeter diep en 60 centimeter hoog. Ook is er een maximale afstand tussen de binnen- en buitenunit, meestal tussen de 15 en 25 meter, om de efficiëntie te behouden. Maar, elke warmtepomp is uniek, dus dit kan variëren. Denk eraan om voldoende ruimte te plannen voor installatie en onderhoud.

Bevriezing van de buitenunit

Het kan gebeuren dat de buitenunit van je warmtepomp bevriest in koude klimaten. Dit komt door de manier waarop de pomp werkt: het onttrekt warmte aan de lucht, wat kan leiden tot ijsvorming. Gelukkig hebben de meeste moderne warmtepompen een ingebouwde ontdooifunctie om dit probleem te voorkomen. Ook kun je bevriezing tegengaan door het apparaat op een beschutte plek te installeren en regelmatig te controleren op ijsvorming. Onze adviseurs kunnen je goed adviseren over de beste manieren om je warmtepomp te beschermen tegen de kou.

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij jou thuis? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Warmtepomp zonder buitenunit

Heb je niet genoeg vrije ruimte voor een buitenunit? Dan zijn er ook warmtepompen zonder buitenunit. Deze systemen halen hun energie uit de lucht binnenin je huis of uit de grond via bodembronnen. Het grote voordeel is dat je geen last hebt van geluidsoverlast buitenshuis en dat ze minder opvallen. Ook zijn er geen zorgen over de impact op het straatbeeld. Maar let op, deze systemen zijn vaak minder efficiënt dan systemen met buitenunit. Omdat ze afhankelijk zijn van de temperatuur binnenin je huis of de grondtemperatuur. Ook de installatie is vaak duurder, vooral bij bodemsystemen.

Veelgestelde vragen over buitenunits voor een warmtepomp

Hoeveel geluid mag een buitenunit van een warmtepomp maken?

Overdag mag de buitenunit bij de buren niet meer dan 45 decibel (dB) aan geluid produceren. In de avond en nacht niet meer dan 40 decibel. Warmtepomp: tips en uitleg | Milieu Centraal

Waarom heeft een warmtepomp een buitenunit?

De buitenunit haalt warmte uit de lucht die vervolgens via een koelmiddel naar de binnenunit wordt getransporteerd.

Kan een omkasting het geluidsniveau van de buitenunit verminderen?

Ja, een omkasting kan helpen om het geluidsniveau te verlagen.