Je hebt er vast over gehoord: een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract betaal je geen vaste prijs voor de levering van energie. De variabele leveringskosten van stroom en/of gas variëren. We leggen je graag uit wat een dynamisch energiecontract is en wat de verschillen zijn met een vast of variabel energiecontract. Goed om te weten: bij Essent bieden we op dit moment geen dynamisch energiecontract aan. 

Een dynamisch energiecontract: wat is het?

Een dynamisch energiecontract is een contractvorm waarbij de variabele leveringskosten voor stroom en gas niet vaststaan, maar kunnen veranderen. De variabele leveringskosten zijn de tarieven die je betaalt voor stroom en/of gas en vormen één onderdeel van de totale energierekening. Daarnaast zie je nog meer kostenposten terug op je energierekening. Dit zijn de netbeheerkosten, en de belasting en toeslagen. Wil je meer weten over de verschillende kostenposten? We vertellen je meer over de opbouw van je energierekening.  

De variabele leveringskosten in een dynamisch energiecontract zijn afhankelijk van ontwikkelingen op de energiemarkt. De tarieven van gas veranderen iedere dag. De tarieven van stroom veranderen zelfs elk uur. Dit maakt dat je op elk moment van de dag, een ander tarief kunt betalen voor het draaien van een was of het nemen van een warme douche. Het idee van dynamische tarieven is dat je flexibel om kunt gaan met je energieverbruik. Lukt het om je energieverbruik te verplaatsen naar momenten dat energie goedkoper is? Dan scheelt dat in de kosten. Aan de andere kant kun je ook duurder uit zijn, als de prijzen stijgen. Dit zie je dan direct terug in de energietarieven die je betaalt. Hierdoor pakken je kosten op dat moment hoger uit.  

Hoe worden de dynamische energietarieven opgebouwd?

Bij een dynamisch energiecontract worden de leveringstarieven van stroom en gas bepaalt door de marktomstandigheden. De tarieven volgen hierbij de ontwikkelingen op de energiemarkt. Dit betekent dat je bij prijsdalingen direct voordeel hebt van lagere tarieven. Stijgen de prijzen van energie? Dan heb je ook direct te maken met een hogere prijs van stroom en gas.

Dynamische energietarieven zijn van een aantal zaken afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • De (verwachte) vraag naar energie op een bepaald moment. Bijvoorbeeld: vaak is de vraag naar gas in de zomer lager dan in de winter. Omdat we in de winter ons huis graag lekker verwarmen. Een ander voorbeeld is het verbruik van stroom, wat in de avond meestal hoger ligt dan overdag. Dat komt omdat er dan over het algemeen meer gebruik wordt gemaakt van energie om te koken, televisie te kijken en de was te doen.  
  • Het aanbod van energie. Schijnt de zon? Dan is er meer aanbod en is stroom vaak goedkoper. Datzelfde geldt als er veel wind is.
  • Geopolitieke gebeurtenissen. Omdat de energiemarkt internationaal is, kunnen de prijzen beïnvloed worden door onverwachte gebeurtenissen. 

De voordelen en nadelen van een dynamisch energiecontract

Ieder contractvorm heeft zijn voordelen en nadelen. We leggen je graag uit wat de voordelen en nadelen zijn van een dynamisch energiecontract.  

De voordelen van een dynamisch energiecontract:

  • Je haalt direct voordeel uit lagere energietarieven. Zoals eerder vermeld volgen de energietarieven de ontwikkelingen op de energiemarkt. Als de energieprijzen dalen, dan heb je direct voordeel van lagere energietarieven.
  • Je gaat duurzaam om met energie. Een dynamisch energiecontract stimuleert je om actief duurzamer om te gaan met je energieverbruik door de variërende energietarieven. 
  • Je zit niet vast aan een contractperiode. Je kunt je dynamische energiecontract opzeggen wanneer je wilt en bijvoorbeeld overstappen naar een contract met vaste energietarieven.

De nadelen van een dynamisch energiecontract:

  • De onvoorspelbaarheid op de energiemarkt. De ontwikkelingen op de energiemarkt zijn lastig te voorspellen. Bij stijgende energieprijzen betaal je dan ook tijdelijk meer voor je energieverbruik.
  • Je hebt minder zekerheid. Dynamische energiecontracten brengen bepaalde risico's met zich mee. Zo heb je minder zekerheid over je energietarieven en de hoogte van je energierekening.
  • Het optimaal plannen van je energieverbruik. Om maximaal voordeel te halen uit dynamische energiecontract, is het optimaal plannen van je energieverbruik een vereiste. 

Een dynamisch energiecontract vergelijken met een vast energiecontract en een variabel energiecontract 

Nu je meer weet over wat een dynamisch energiecontract is, is het goed om ook naar de verschillen met een vast energiecontract of variabel energiecontract te kijken. Heb je een vast energiecontract? Dan veranderen je energietarieven gedurende een bepaalde periode niet. Stijgen de tarieven, dan stijgt jouw tarief dus ook niet mee. Dat geldt andersom ook: dalen de energieprijzen, dan daalt jouw tarief niet mee. Vaste tarieven geven zekerheid en rust. Zolang je contract loopt, weet je welke leveringstarieven je betaalt voor stroom en gas.  
Bij een flexibel energiecontract heb je variabele tarieven. Daarom wordt dit type energiecontract ook vaak een 'variabel energiecontract' genoemd. Het betekent dat de leveringstarieven van stroom en gas periodiek wijzigen. Bij een flexibel contract heb je de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen. Dat geeft vrijheid. De energietarieven bij een dynamisch contracten werken weer net anders. De tarieven van stroom en gas veranderen ook, maar veel vaker en in kortere periodes. Hierdoor weet je vooraf niet wat je gaat betalen voor energie. Dit is niet te voorspellen.  

Wil je meer weten over de verschillen tussen de contractvormen en hoe je de juiste keuze maakt? We vertellen je alles over de verschillen tussen een vast of variabel energiecontract

Wanneer een dynamisch energiecontract afsluiten?

Een energiecontract met dynamische tarieven brengt onzekerheid met zich mee. Dit geeft risico, omdat je vooraf niet kunt inschatten hoe hoog je kosten zullen uitvallen. Wil je liever de rust en zekerheid van vaste tarieven? Dan is een vast energiecontract iets voor jou. Of denk aan een flexibel energiecontract, wat je maandelijks kunt opzeggen. Ben je benieuwd naar het aanbod wat we op dit moment voor je hebben? Doe dan de postcodecheck. Je ziet dan snel de energiecontracten die beschikbaar zijn.  

Doe de postcodecheck