Betonvloeren zijn een populaire keuze voor moderne huizen, maar het valt of staat met de juiste isolatie. Ontbreekt dit? Dan merk je dit misschien aan koude voeten of een hoge energierekening. Kies daarom voor vloerisolatie bij je betonvloer. We vertellen je alles wat je daarvoor moet weten. Van de soorten isolatie die je kunt gebruiken, tot de werkwijze en de kosten.

Isolatie onder of boven betonvloer?

Heb je een betonnen constructievloer? Je betonvloer isoleren is een uitstekende keuze voor een lagere energierekening. Bij het isoleren van je betonvloer sta je voor een belangrijke keuze: ga je isoleren de onderkant of de bovenkant isoleren? Dit is afhankelijk van je situatie. Laten we de opties bekijken.

Isolatie onder de betonvloer

Een betonvloer aan de onderzijde isoleren is vaak de meest kosteneffectieve en eenvoudige optie. Het is een goede keuze als je huis een kruipruimte heeft. Is die gemakkelijk toegankelijk voor installatiewerkzaamheden? Dan plaatsen we isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de betonvloer. Is de kruipruimte te laag, dan leggen we bodemisolatie.

Meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Isolatie boven de betonvloer

Soms moeten we het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer plaatsen. In de volgende situaties is het van bovenaf isoleren van de betonvloer namelijk een betere optie:

  • Je hebt geen kruipruimte

  • Je bent bezig met een nieuwbouwhuis

  • Je hebt een betonvloer op zand aangebracht

Bestaande betonvloer na-isoleren bovenzijde

Een bestaande betonvloer isoleren via de bovenzijde, vraagt meer inspanning. Dan moet je de bestaande vloerbedekking die erop ligt namelijk eerst verwijderen. Ga je een bestaande betonvloer na-isoleren via de bovenzijde, let dan ook op de vloerhoogte. De nieuwe geïsoleerde vloer zal hoger zijn dan de bestaande vloer. Dan moeten we ook deuren en drempels aanpassen. Een flinke klus.

Beste vloerisolatie betonvloer

De beste vloerisolatie voor je betonvloer kiezen is niet makkelijk, gezien de verschillende beschikbare materialen zoals PUR, EPS, XPS en PIR-isolatieplaten. Elke soort isolatiemateriaal heeft zijn eigen unieke voordelen. PUR en PIR-isolatie zijn dunne materialen met een hoge isolatiewaarde, ideaal voor beperkte ruimtes. EPS is goedkoop isolatiemateriaal. EPS platen gebruiken we vaak onder betonvloeren en in kruipruimtes. XPS isolatieplaten staan bekend staan om hun drukvastheid.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij jou thuis? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek helpt onze isolatiespecialist je om de beste optie voor je situatie te bepalen. Daarbij houden we rekeningen met factoren zoals je budget, je woning en je energiebesparingsdoelen.

Minimale dikte betonvloer op isolatie

Bij het aanbrengen van isolatie onder een betonvloer moet je rekening houden met de minimale dikte van de betonvloer op de isolatie. Zo adviseren we een minimale betonvloer dikte van 12 tot 15 centimeter wanneer de isolatie eronder ligt. Voor de hoeveelheid isolatie onder de betonvloer is het belangrijk om minimaal 20 cm te hanteren voor een optimale warmtebehoud. Volg deze richtlijnen, voorkom zo scheuren in de betonvloer en zorg voor een stevige en duurzame constructie.

Drukvaste isolatie onder betonvloer

Bij het aanbrengen van isolatie onder betonnen vloeren is drukvastheid een belangrijk overweging. De gekozen isolatie moet een hoge drukvastheid hebben en een geringe dikte van 6 tot 10 cm. Als je vloer een hoge belasting heeft is het belangrijk dat de isolatie de juiste druksterkte heeft. Materialen zoals EPS en PIR zijn populaire keuzes, omdat ze zowel drukvast als kosteneffectief zijn. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste drukvaste isolatie voor onder jouw betonvloer. We houden daarbij rekening met jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Folie onder isolatie betonvloer

Vaak plaatsen we folie onder de isolatie van een betonvloer. Deze folie werkt als een beschermende laag tussen het beton en de ondergrond. Daardoor beperken we het vochttransport en hardt het beton niet te snel uit. Of je de folie boven of onder de isolatie plaatst, hangt af van verschillende factoren. Als de folie onder de isolatie ligt, is hij beter beschermd. Als hij erboven ligt, zorgt dit in de sloopfase voor een gemakkelijkere scheiding van bouwstoffen.

Isolatie kruipruimte betonvloer

Is er in jouw huis een kruipruimte aanwezig? Mooi! Het isoleren van de kruipruimte onder een betonvloer is een effectieve manier om je woning of bedrijfspand te beschermen tegen warmteverlies en vochtproblemen. De kruipruimte is vaak een koude en vochtige ruimte die niet goed geïsoleerd is. Hierdoor trekt koude lucht omhoog en dringt het je woning binnen.

Betonvloer isoleren met EPS

Materialen zoals EPS 100 of EPS 150 zijn zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar kunnen ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de wanden van de fundering. Deze isolatiematerialen zijn drukvast en hebben uitstekende isolerende eigenschappen.

Kruipruimte isolatie plafond of bodem

Is jouw kruipruimte toegankelijk? Dan adviseren we om tegen het plafond van de kruipruimte te isoleren. Dit zorgt voor een optimale bescherming tegen warmteverlies. Is de kruipruimte erg krap? Dan is isoleren tegen het plafond van de kruipruimte niet mogelijk. In dit geval kunnen we bodemisolatie gebruiken. Dan worden bijvoorbeeld PUR of EPS-parels op de bodem van de kruipruimte geplaatst.

Bodemisolatie tegen vocht

Goede bodemisolatie houdt vocht op de bodem vanuit de kruipruimte vast. Daardoor dringt het niet langer jouw woning binnen. Deze isolatiemaatregel helpt je om een gezonder binnenklimaat te creëren en energie te besparen.

Gratis advies isolatie kruipruimte betonvloer

In de zoektocht naar de goede vloerisolatie voor jouw betonnen vloer met kruipruimte, staan we klaar om je te adviseren. Afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften, kunnen we de meest geschikte isolatiemethode en -materialen aanbevelen. Ons doel is om je te helpen bij het creëren van een comfortabele, energiezuinige en gezonde leefomgeving.

Isolatie onder betonvloer op zand

Heb je een betonvloer die rechtstreeks op zand is geplaatst? In dat geval is de enige optie om deze van bovenaf te isoleren, ongeacht of het een nieuwe of bestaande vloer betreft. Een betonvloer op zand isoleren is een goed idee, omdat dit anders aanzienlijk warmteverlies veroorzaakt.

Drukvaste isolatieplaten

Voor de isolatie van een betonvloer op zand, adviseren we het gebruik van harde, drukvaste isolatieplaten. EPS-platen, XPS-platen of PIR-platen zijn bijzonder geschikt voor deze taak. Deze materialen zijn niet alleen sterk en duurzaam, maar bieden ook uitstekende isolerende eigenschappen. Daardoor zijn ze perfect voor het beperken van warmteverlies via de vloer.

Vloerverwarming isolatie op betonvloer

Het aanbrengen van vloerverwarming isolatie op een betonvloer is een klus die nauwkeurigheid en kennis van zaken vereist. Als je het dunne laagje isolatiemateriaal tussen het beton en de vloerverwarming bijvoorbeeld weglaat, warmt de vloerverwarming ook de dikke laag beton op. Dit resulteert in onnodig energieverlies en minder comfort.

Laag isolatieplaten bij vloerverwarming

Bij de opbouw van een betonvloer met isolatie en vloerverwarming, adviseren we om te beginnen met een laag isolatieplaten op de betonvloer. Daar bovenop komt dan de vloerverwarming, gevolgd door de afwerklaag. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de vloerverwarming en minimaliseer zo warmteverlies.

Kosten vloerisolatie betonvloer

De kosten voor vloerisolatie van een betonvloer lopen sterk uiteen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • de grootte van het te isoleren oppervlak

  • het gekozen isolatiemateriaal

  • de methode van aanbrengen (van bovenaf of van onderaf)

  • mogelijke subsidie en een verlaagd BTW-tarief

  • de eventuele voorbereidende werken die nodig zijn.

Wil je meer weten? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Betonvloer storten met isolatie

Heb je binnenkort een nieuwe vloer of zelfs een volledig nieuw huis? En ga je daarbij een nieuwe betonvloer storten? Het storten van een nieuwe betonvloer biedt een uitstekende gelegenheid om meteen isolatie aan te brengen. Isoleren voordat je de betonvloer gaat storten, zorgt voor een efficiënte installatie.

Isolatiemateriaal EPS betonnen vloer

Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij het storten van een betonnen vloer is EPS, ook wel bekend als tempex of piepschuim. Dit materiaal is licht, goedkoop en makkelijk te hanteren. Een populaire keuze dus.

Opbouw betonnen vloer isolatie

Bij het storten van een betonvloer met isolatie, begin je meestal met een vlak zandpakket van een paar centimeter. Vervolgens wordt de ondergrond met folie bedekt en de tempexplaten geplaatst. Daar bovenop wordt de betonvloer gestort.

Advies nodig?

Overtuigd van de voordelen die vloerisolatie biedt? Neem voordat je een betonvloer gaat isoleren contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. We helpen je graag om je vloer optimaal te isoleren.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over vloerisolatie betonvloer

Welke vloerisolatie is het beste voor een betonnen vloer?

Het beste type vloerisolatie hangt af van je specifieke situatie, maar materialen zoals EPS (tempex) worden vaak gebruikt vanwege hun goede isolatiewaarden en vochtbestendigheid.

Kan ik vloerisolatie laten uitvoeren als ik geen kruipruimte heb?

Ja, hoewel het makkelijker is om via de kruipruimte te isoleren, kan je vloerisolatie ook vanaf de bovenkant toevoegen. Bijvoorbeeld tijdens de renovatie van een vloer.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie bij een betonnen vloer?

Vloerisolatie bij een betonnen vloer leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, verbeterd wooncomfort door een meer gelijkmatige temperatuurverdeling en het vermindert vochtproblemen.