Je houten vloer isoleren is een goede stap naar een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Het vermindert warmteverlies en houd geluid tegen. We vertellen je graag alle mogelijkheden van houten vloerisolatie. Van isolatietechnieken tot isolatiematerialen. Ontdek hoe je energie bespaart met vloerisolatie.

Hoe een houten vloer isoleren?

Met goede vloerisolatie, voorkom je koude voeten én een hoge energierekening. Wil je een houten vloer isoleren, zoals je begane grondvloer of zoldervloer? Dan heb je veel opties. We leren je graag hoe een houten vloer isoleren werkt. Zo maak je makkelijker een keuze voor een passende methode voor wanneer je gaat isoleren. Hoe kun je een houten vloer goed isoleren, zodat je zoveel mogelijk warmte vasthoudt en geluid tegenhoudt? We bespreken de verschillende isolatiematerialen en de keuze voor isoleren van bovenaf of onderaf. Dit is allemaal afhankelijk van wat jouw huis nodig heeft en welke wensen je hebt.

Isolatie onder houten vloer

Met het isoleren van een houten vloer, bedoelen we de houten ondervloer of draagconstructie. Het gaat hier dus niet om de houten vloerbekleding. Isolatie onder een houten vloer aanbrengen, is vaak de beste en meest kosteneffectieve methode. Vanaf de onderzijde is de vloerisolatie namelijk makkelijker en sneller te plaatsen. Laten we eens kijken hoe een houten vloer isoleren van onderaf werkt. Daarbij gaan we in op isoleren vanuit de kruipruimte en tussen de houten balken.

Houten vloer isoleren kruipruimte

Heb je een kruipruimte onder de vloer? Handig! Een houten vloer isoleren via de kruipruimte is namelijk het meest efficiënt. We controleren altijd of de kruipruimte klaar is voor isolatie. Daarvoor bekijken we het vochtgehalte van de onderzijde van de houten planken. Voor een optimale isolatie moet het vochtgehalte lager zijn dan 20 procent.

Te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge relatieve luchtvochtigheid vermindert de effectiviteit van de isolatie en leidt tot problemen, zoals schimmel en houtrot. We verbeteren daarom eerst de ventilatie of brengen vochtwerende coatings aan. Zodra het vochtgehalte onder controle is, beginnen we met isoleren tussen de balken van de vloerconstructie.

Materialen isoleren houten vloer kruipruimte

Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk voor het isoleren van een houten vloer vanuit de kruipruimte. Hier zijn enkele van de meest geschikte isolatiematerialen:

  1. PUR (Polyurethaan): PUR-schuim, ook wel isolatieschuim, is een ander type kunststof dat zeer effectief is voor vloerisolatie. Het wordt ter plaatse gespoten, dus het sluit alle gaten en kieren perfect af.
  2. PIF thermische isolatiefolie: Deze isolatiefolie kenmerkt zich door hoge kwaliteit en draagt bij aan een verminderd warmteverlies door de slimme combinatie van de folie met luchtkussens. Deze structuur zorgt ervoor dat warmte effectief wordt teruggekaatst. De luchtkussens tussen de isolatielagen zorgen voor een gecontroleerde en geleidelijke temperatuurverlaging per laag.
  3. Glaswol: Glaswol is een soort minerale wol dat goede thermische isolatie biedt en uitstekende akoestische eigenschappen heeft. Een houten vloer isoleren met glaswol is vaak een verstandige keuze. Glaswol houdt stilstaande lucht vast en dit werkt warmte-isolerend. Glaswol is echter minder geschikt als de kruipruimte vochtig is, dus zorg voor voldoende ventilatie.
  4. Steenwol: Steenwol is net als glaswol een soort minerale wol. Het is beter bestand tegen vocht en schimmel en heeft een betere geluidsisolatie. Het is ook brandwerend. Daardoor is het vaak duurder dan isoleren met glaswol.
  5. EPS (Geëxpandeerd Polystyreen): EPS is een soort plastic schuim dat zeer goed werkt als isolatiemateriaal. Het is waterbestendig, dus het kan ook in vochtige kruipruimtes worden gebruikt.
  6. PIR (Polyisocyanuraat): PIR is zeer effectief voor vloerisolatie. PIR heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht.
  7. Houtvezel-isolatie: Houtvezel-isolatie is een ecologisch en duurzaam isolatiemateriaal dat steeds populairder wordt. Houtvezel is ademend, wat helpt vochtproblemen in de woning te voorkomen.
  8. Katoen isolatie: Katoen isolatie is een duurzaam isolatiemateriaal. Het is gemaakt van gerecyclede jeans. Dit zachte materiaal isoleert warmte en dempt geluid.

Houten vloer isoleren tussen balken

Bij een houten vloer wordt de isolatie vaak tussen de houten balken bevestigd die je aan de onderkant vindt. Deze zijn het makkelijkst bereikbaar via de kruipruimte. Laten we eens kijken hoe dit in zijn werk gaat.

Afstand tussen houten balken

Allereerst meten we de afstand tussen de balken nauwkeurig. Dit zorgt ervoor dat de isolatiematerialen precies passen en geen kieren of gaten achterlaten. Vervolgens snijden we het isolatiemateriaal op maat. We snijden tot de juiste dikte en plaatsen het vervolgens voorzichtig tussen de balken.

Panlatten bevestigen

Voor een stevige bevestiging van de isolatieplaten, gebruiken we panlatten. Dit zijn houten latten die ook gebruikt worden voor het vastmaken van dakpannen aan een dak. Deze latten plaatsen we overdwars op de balken en schroeven we vast. Hierdoor blijft het isolatiemateriaal goed op zijn plaats en voorkomen we dat het gaat verzakken.

Houten vloer isoleren van bovenaf

Als er geen toegankelijke kruipruimte is, kunnen we nog steeds een houten vloer isoleren door dit van bovenaf te doen. Het proces van het isoleren van een houten vloer van bovenaf begint met het verwijderen van de bestaande vloerbedekking en planken. Daarna plaatsen we isolatiemateriaal tussen de balken, zoals isolatieschuim of isolatiefolie.

Door het van bovenaf toevoegen van isolatie wordt de vloer iets hoger. Daardoor moeten we deurposten mogelijk aanpassen. Het isoleren van een houten vloer van bovenaf is ook daardoor meer werk.

Akoestische isolatie houten vloer

Houten vloeren laten makkelijk geluid door. Vooral als ze zich op een hogere verdieping bevinden. Dit leidt soms tot ongewenste geluidsoverdracht tussen kamers of verdiepingen. Daarom is het akoestisch isoleren van een houten vloer een effectieve manier om geluidsoverlast te verminderen en de algehele geluidskwaliteit in je woning te verbeteren.

Geluidwerende houten vloer isolatie

Er zijn verschillende methoden om een houten vloer te isoleren tegen geluidsoverlast. Een daarvan is het toevoegen van gewicht aan de vloer. Dit helpt om het geluid te dempen. Een andere methode is het gebruik van speciale isolatiematerialen, zoals steenwol of akoestische onderlagen. Het geluid isoleren van een houten vloer draagt niet alleen bij aan een rustiger huis, maar verhoogt soms ook de waarde van je woning.

Houten vloer isoleren dampremmende folie

Ga je een houten vloer isoleren, dan is het gebruik van een dampremmende laag zoals dampremmende folie belangrijk. Deze folie houdt vocht tegen. Dit verlengt de levensduur van je vloer en voorkomt problemen.

Nut dampremmende folie

Dampremmende folie is een speciaal ontworpen materiaal dat voorkomt dat vochtige lucht in contact komt met de isolatie. Het wordt meestal aan de warme kant van de isolatie geplaatst, dit is vaak de onderkant van de vloer in het geval van een houten vloer.

Plek dampremmende folie

Isoleren we een houten vloer van onderaf, dan plaatsen we de dampremmende folie tussen de balken en het isolatiemateriaal. Dit beschermt de isolatie tegen vocht vanuit de kruipruimte.

Folie op bodem kruipruimte

Het is ook mogelijk om de folie te plaatsen op de bodem van de kruipruimte, onder de vloer. Zo houd je grondwater van de bodem tegen. Dit houdt de isolatielaag droog.

Houten vloer isoleren met PUR en PIF

Laat je een houten vloer isoleren, dan heb je verschillende opties qua materialen. Elk heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden van PUR en PIF.

Houten vloer isoleren met PUR

PUR is een schuimisolatie die we vaak inzetten. Door het ter plaatse te spuiten, vult het alle gaten en scheuren perfect op. Het heeft een hoge isolatiewaarde, maar is wel iets duurder en kan wat rommel geven tijdens de installatie.

PIF isolatie houten vloer

PIF is een dunne, reflecterende folie die we gebruiken om houten vloeren te isoleren. Het reflecteert thermische straling, wat warmteverlies vermindert. Het is licht, eenvoudig te installeren en ideaal wanneer de ruimte beperkt is.

Er zijn dus verschillende opties om een houten vloer te isoleren. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden.

Isoleren door een professional?

We werken met professionals op het gebied van vloeren isoleren. Het is altijd beter om een professional in te schakelen. Is de kruipruimte moeilijk toegankelijk? Of weet je niet welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw situatie? Een expert geeft je waardevol advies en voert de klus efficiënt voor je uit. Vaak is het binnen 1 dag geregeld. Meer weten? Vraag gratis een adviesgesprek aan met een van onze isolatiespecialisten.

Adviesgesprek aanvragen

Houten vloer isoleren kosten

Helemaal klaar voor warme voeten en een optimaal wooncomfort met vloerisolatie? Als je overweegt om je houten vloer te isoleren, vraag je je waarschijnlijk af: wat mag een houten vloer isoleren kosten? Goed nieuws, de kosten zijn vaak lager dan je denkt. Ook ontvang je nu subsidie van de overheid voor isolatie. Kies je voor één isolatiemaatregel? Dan krijg je vanaf het jaar 2023 tot 15% van de kosten terug. Laat je 2 soorten isolatie aanbrengen? Dan krijg je tot 30% van de kosten van isolatie terug. We helpen je graag met de subsidieservice.

Kosten houten vloer isoleren afhankelijk

Isoleer je een houten vloer, dan zijn de exacte kosten afhankelijk van de gekozen isolatiemethode en materialen. Reken op een gemiddelde besparing van 275 euro per jaar op je energierekening. Bij ons krijg je altijd een gratis adviesgesprek bij je thuis. We bekijken je situatie, bespreken de verschillende opties en geven een prijs op maat. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Vrijblijvend adviesgesprek

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze isolatiespecialisten.

  • Adviesgesprek bij je thuis

  • Vaak binnen 1 dag geïsoleerd

  • Professionele installatie

  • Hoge kwaliteit isolatiemateriaal

Veelgestelde vragen over houten vloer isoleren

Welk soort isolatiemateriaal is het beste voor een houten vloer?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar zoals isolatiefolie en isolatieschuim. De beste keuze voor jou hangt af van je specifieke situatie en voorkeuren.

Wat zijn de voordelen van een houten vloer isoleren?

Het isoleren van je houten vloer zorgt voor een warmer en comfortabeler huis. Bovendien bespaar je op je energiefactuur. Het is dus goed voor je portemonnee en het milieu.

Hoe lang duurt het om een houten vloer te isoleren?

Hoe lang een houten vloer isoleren duurt, varieert afhankelijk van de grootte van de vloer en de gekozen isolatiemethode. Over het algemeen kun je verwachten dat de klus binnen één dag wordt geklaard.