Met spouwmuurisolatie bespaar je op je energierekening, geniet je van een aangenaam binnenklimaat én draag je bij aan een beter milieu. Een goede investering dus. Maar wat is nu de beste spouwmuurisolatie? En welk materiaal is het meest geschikt? We gaan dieper in op de verschillende soorten isolatiematerialen en hun voor- en nadelen. Ook bekijken we hoe je de juiste keuze maakt voor zowel nieuwbouw als oudere huizen. Dus lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de beste spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Laten we beginnen bij het fundament: wat is spouwmuurisolatie eigenlijk? Om dit te begrijpen, moet je natuurlijk eerst weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur bestaat uit twee parallelle muren met daartussen een open ruimte. Deze open ruimte is de zogenaamde 'spouw'. In Nederland zijn de meeste huizen sinds de jaren '30 van de vorige eeuw met een dergelijke spouwmuur gebouwd.

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is het proces waarbij een isolatiespecialist de open ruimte vult met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten spouwisolatie, van glaswol tot EPS-parels. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen. Het doel van een spouwmuur isoleren is simpel: warmteverlies minimaliseren. Isoleer je de spouw, dan houd je de warmte beter in huis en blijft de kou buiten. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat, maar helpt je ook flink besparen op je energierekening.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Op de vraag 'Welke spouwmuurisolatie is het beste?' bestaat eigenlijk geen eenduidig antwoord. De beste soort spouwmuurisolatie hangt namelijk af van verschillende factoren die uniek zijn voor jouw woning. We lichten graag toe hoe je de juiste keuze maakt. We kijken daarvoor eerst naar de spouwbreedte en de staat en dikte van de voegen.

Dikte spouwmuur

Een eerste belangrijke factor is de dikte van je spouwmuur. De spouwbreedte varieert meestal tussen 5 en 9 cm, maar loopt in sommige gevallen op tot 14 cm. De dikte van de spouwmuur bepaalt welk soort isolatiemateriaal geschikt is en hoeveel er nodig is voor een optimale isolatie. Bij een smalle of vervuilde spouwmuur heb je minder opties dan bij een brede, schone spouw.

Staat en dikte voegen

De staat van de voegen van je woning speelt ook een rol. Een isolatiespecialist maakt boorgaten in de voegen van de buitenmuur, waardoorheen hij het isolatiemateriaal spuit of blaast. Als de voegen in slechte staat zijn, heeft dit invloed op de keuze van het isolatiemateriaal en de wijze van aanbrengen. Laat bij een zeer slechte staat de voegen eerst repareren of vervangen. De grootte van de boorgaten zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Daarom kijken we ook naar de dikte van de voegen.

Gratis adviesgesprek spouwmuurisolatie

Onze isolatiespecialisten doen een grondige inspectie van je woning. Ze houden rekening met de dikte van de spouwmuur, de staat van de voegen en de beschikbare ruimte. Op basis van deze informatie en jouw persoonlijke voorkeuren, geeft onze isolatiespecialist een passend advies over welke spouwmuurisolatie het beste is voor jouw situatie.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Beste materiaal voor spouwmuurisolatie

Wat is het beste materiaal voor spouwmuurisolatie? Het materiaal dat het beste isoleert, hangt af van je woning, budget en persoonlijke voorkeuren. Laten we kijken hoe je het beste isolatiemateriaal voor jouw situatie kiest door drie populaire keuzes te vergelijken. De volgende isolatiematerialen zijn het meest populair: glaswol, EPS-parels en purschuim.

Minerale wol

Een veel gekozen isolatiemateriaal voor de spouwmuur is minerale wol, zoals glaswol en steenwol. Glaswol bestaat uit gerecycled glas en heeft goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Handig, als je bijvoorbeeld aan een drukke straat woont en graag wat geluid tegenhoudt. Steenwol heeft vergelijkbare eigenschappen, maar maakt men van vulkanisch gesteente. Beide worden in de spouw geblazen en vormen een dichte laag die warmteverlies tegengaat.

EPS-parels

Een ander populair isolatiemateriaal is EPS-parels. Ook wel bekend als polystyreen of isolatiekorrels. Dit zijn kleine bolletjes met vochtwerende en isolerende eigenschappen. Ze zijn milieuvriendelijk en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zowel glaswol als EPS-parels zijn vaak volledig recyclebaar en dus een duurzame keuze. Dit soort isolatie gaat lang mee.

Purschuim

Purschuim of UF-schuim is ook mogelijk. Isolatieschuim kan in de spouw gespoten worden en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat het heel weinig warmte geleidt, waardoor je woning beter geïsoleerd is. Het heeft misschien de beste isolatiewaarde, maar in tegenstelling tot glaswol en EPS-parels is pur niet milieuvriendelijk. Bij het verwerken van pur komen namelijk schadelijke stoffen vrij. Het is daarnaast ook het duurste isolatiemateriaal.

HR-label en isolatiewaarde

Niet alle isolatiematerialen presteren hetzelfde. Sommige materialen hebben een lagere isolatiewaarde. HR++ glaswol is bijvoorbeeld beter dan standaard glaswol. Dit betekent dat je met HR++ glaswol minder materiaal nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid isolatie. Houd daar dus ook rekening mee.

Keuze soorten spouwmuurisolatie

Er zijn dus verschillende materialen mogelijk. Welk materiaal je het beste gebruikt, hangt dus af van wat jij belangrijk vindt. Wil je de hoogste isolatiewaarde? Dan is purschuim een goede keuze. Geef je de voorkeur aan een milieuvriendelijke oplossing? Wat betreft ecologische aspecten zijn EPS-parels of glaswol een betere optie. Of wil je een balans tussen kosten en prestaties? Dan is glaswol wellicht de beste keuze voor jou.

Beste spouwmuurisolatie voor nieuwbouw

De beste spouwmuurisolatie voor nieuwbouw is anders dan voor een bestaand huis. De keuze beïnvloedt het comfort, de energie-efficiëntie en zelfs de waarde van je nieuwe woning. Belangrijk dus.

Soorten spouwmuurisolatie voor nieuwbouw

Verschillende soorten spouwmuurisolatie zijn geschikt voor nieuwbouwprojecten. HR++ glaswol raadt men vaak aan vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het biedt een hoge isolatiewaarde en is relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatiematerialen.

Onthoud dat de beste spouwmuurisolatie voor nieuwbouw afhangt van je specifieke behoeften en voorkeuren. Daarom adviseren we je altijd om professioneel advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Beste spouwmuurisolatie oude woning

Bij een oude, bestaande woning heb je snel last van kieren en tocht. De beste spouwmuurisolatie voor een oude woning kiezen is daarom een belangrijke stap als je wil verduurzamen. Oude huizen die gebouwd zijn vóór 1980 hebben vaak geen spouwmuurisolatie. Dit betekent dat er veel warmte ontsnapt, wat leidt tot hogere stookkosten en een minder comfortabel binnenklimaat.

Woningen van vóór 1930

Woningen die vóór 1930 zijn gebouwd, hebben meestal geen spouwmuur. Deze huizen hebben massieve muren zonder tussenruimte. Heb je geen spouwmuur? Denk dan aan het isoleren van de buitenmuur of binnenmuur.

Hoe weet je of je een spouwmuur hebt?

Controleer of je huis een spouwmuur heeft door te kijken naar de dikte van de muur. Als deze meer dan 24 cm bedraagt, is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Ook het patroon van de bakstenen geeft een indicatie. Bij een steensverband is er meestal geen spouw. Alle stenen zijn in dat geval met de lange zijde naar buiten gericht zijn.

Beste spouwmuurisolatie oude woning keuzehulp

Bij het kiezen van de beste spouwmuurisolatie voor oude woningen, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de staat van de muren en voegen, de dikte van de spouw en de gewenste isolatiewaarde. Een specialist kan je hierbij helpen met een passend advies.

Beste na-isolatie voor spouwmuren

Na-isolatie van de spouwmuur betekent dat je een al geïsoleerde spouwmuur opnieuw of beter gaat isoleren. Soms heeft oud isolatiemateriaal namelijk niet de kwaliteit van de huidige isolatiematerialen. Door het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde flink.

Na-isoleren met EPS-parels of glaswol

De beste na-isolatie voor de spouwmuur bepaal je door te kijken naar de staat van je huidige isolatie en de eigenschappen van je woning. EPS-parels en glaswol bevelen specialisten vaak aan voor na-isolatie. Ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen en bieden een goede balans tussen kosten en prestaties.

Ben je op zoek naar isolatiemateriaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan is HR++ glaswol een uitstekende keuze. Voor smalle of vervuilde spouwen is purschuim een goede optie, omdat het gemakkelijk in kleine ruimtes past en een hoge isolatiewaarde heeft.

Beste spouwmuur-isolatiebedrijf kiezen

Het beste spouwmuur isolatiebedrijf kiezen is belangrijk voor het succesvol laten isoleren van je woning. Kijk daarvoor naar de specialisaties van het bedrijf, hun reputatie en klantbeoordelingen. Let daarbij niet alleen op de kosten, maar ook op de kwaliteit van de materialen en de service. Een goede isolatiespecialist geeft je ook vrijblijvend advies over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw situatie, of dat nu EPS-parels, glaswol of purschuim is.

Vrijblijvend advies aanvragen

Bij Essent werken we samen met lokale servicepartner, specialist in isolatie. Zo ben je zeker van vakmanschap en professionaliteit. Vraag een adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over de beste spouwmuurisolatie

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

EPS-parels en glaswol zijn vaak de beste keuzes voor spouwmuurisolatie vanwege hun goede prijs-kwaliteitsverhouding in vergelijking met PUR.

Hoe kies ik de beste spouwmuurisolatie voor mijn woning?

De beste spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke eigenschappen van je woning en je persoonlijke voorkeuren.

Is er subsidie beschikbaar voor spouwmuurisolatie?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren, waaronder spouwmuurisolatie.

Lees meer over subsidie voor isolatie