Een koudebrug ontstaat op een plaats waar een goed geïsoleerd deel van je woning overgaat in een minder goed geïsoleerd deel. Je vindt koudebruggen vooral bij aansluitingen aan de buitenkant van je woning, zoals een overgang van de vloer naar de gevel of van de muur naar het dak. Essent zocht voor je uit wat koudebruggen zijn, hoe je ze opspoort én oplost!

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug wordt ook wel een thermische brug genoemd. Het is een onderbreking in de isolatie of overgang van een goed geïsoleerd naar een slecht geïsoleerd deel van je woning. Hierdoor komt kou makkelijker je woning binnen, maar tegelijkertijd lekt er ook warmte naar buiten. Je gasverbruik wordt hoger omdat je meer moet stoken om je huis te verwarmen. Daarnaast kunnen vochtproblemen en zelfs schimmel ontstaan door condensatie. Kortom, het is verstandig om koudebruggen op te sporen en aan te pakken!

Hoe ontstaat een koudebrug?

Een koudebrug ontstaat vaak tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal. Als tijdens het isoleren een opening in het isolatiemateriaal ontstaat, kan warmte uit je huis ontsnappen. Slecht afgewerkte randen en naden veroorzaken soms ook koudebruggen. Dit soort koudebruggen vind je vaak bij vloer- en muurisolatie. Bij oudere woningen ontstaan koudebruggen soms rond slecht afgewerkte ramen, deuren en kozijnen.

Hoe herken je een koudebrug?

Een koudebrug herken je heel eenvoudig. Wrijf bijvoorbeeld met je hand over het isolatiemateriaal. Voel je een verschil in temperatuur op bepaalde punten? Dan heb je een koudebrug gevonden.

Als koudebruggen al langere tijd aanwezig zijn, vormen ze vochtplekken. Ze leveren niet alleen schade aan je isolatie op, de vochtproblemen zorgen uiteindelijk ook voor gezondheidsklachten.

Waar ontstaat een koudebrug?

Koudebruggen kunnen overal in huis voorkomen, maar sommige plaatsen zijn er gevoeliger voor dan andere. We zetten de meest voorkomende locaties voor je op een rij:

  • Op plaatsen waar geen isolatie zit: koudebruggen komen veel voor rondom de ramen of rolluiken van oudere woningen. Dit probleem komt ook voor bij nieuwere woningen met vloerplaten die tegen de buitenmuur aan lopen.

  • Op plaatsen met een overgang van goede naar minder goede isolatie: hierdoor wordt de isolatielaag doorbroken door een soort "gat". Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door specie of ander vuil in je spouwmuur. Koudebruggen ontstaan ook bij andere overgangen in een woning, zoals van een muur naar een dak of van een muur naar een kozijn.

  • Bij woningen met verouderde afwerkmaterialen: hieronder vallen alle niet-dragende houten materialen in de afwerking van ramen, deuren en kozijnen in de buitenmuur. Ouder afwerkmateriaal heeft geen thermische onderbreking, waardoor koudebruggen kunnen ontstaan.

    (bronnen: Essent en Kemkens)

Koudebruggen oplossen

Koudebruggen oplossen is niet altijd simpel of snel te regelen. De oplossing is eenvoudig tot zeer complex, afhankelijk van waar de koudebrug zich bevindt. Zo los je deze veelvoorkomende koudebruggen op:

  • Koudebrug op een plaats waar geen isolatie zit: breng isolatiemateriaal aan op de niet-geïsoleerde plaats. Soms volstaat het om alleen het gedeelte rondom de koudebrug opnieuw te isoleren.

  • Koudebrug op een plaats met een overgang van goede naar minder goede isolatie: plaats isolatie om de koudebrug heen.

  • Koudebrug door verouderde afwerkmaterialen: vervang de verouderde afwerkmaterialen.

    (bron: Kemkens)

Wat doe ik als ik de oorzaak niet vinden kan?

Soms is de oplossing heel eenvoudig en is afplakken met tapen of opnieuw isolatie aanbrengen voldoende. Maar wat als je de exacte plaats van de koudebrug niet kunt vinden of als deze moeilijk te bereiken is?

Een isolatiespecialist gebruikt dan een warmtecamera om de koudebrug op te sporen. Hoe je het probleem vervolgens oplost, hangt af van waar de koudebrug zich bevindt.

Wil je weten hoe je een koudebrug in jouw huis oplost? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze adviseurs!

Buitengevel isoleren

Bij gevels wordt vaak gekozen voor gevelisolatie aan de buitenkant. Een specialist plaatst isolatieplaten tegen de gevel. Daarna wordt het geheel afgewerkt met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding om je woning weer een mooie uitstraling te geven. (bron: Milieu Centraal).

Deze manier van isoleren is de meest efficiënte manier om koudebruggen te verhelpen, want de isolatie wordt aangebracht aan de koude kant van de constructie. Gevelisolatie aanbrengen op de buitenmuren is ingrijpend, want hierdoor verandert het aanzicht van je woning. Je buitengevel isoleren kost tijd en is prijzig, maar levert veel wooncomfort op.

Je hebt altijd een vergunning nodig voor het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van je woning. Vraag tijdig je omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket van je gemeente. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan. (bron: Consumentenbond).

Wil je gevelisolatie op de buitengevel laten plaatsen? Schakel dan altijd een specialist in!

Binnenmuren isoleren

De binnenmuren van je huis isoleren is een alternatief voor gevelisolatie. Het grote voordeel van muren isoleren langs de binnenkant is dat het veel voordeliger is! Je hebt bovendien geen vergunning nodig.

Andere voordelen van binnenmuurisolatie:

  • een aangenamer leefklimaat. Je huis is warmer in de winter en koeler in de zomer.

  • minder geluidsoverlast.

  • minder stookkosten en dus een lagere energierekening.

Wil je je huis langs de binnenmuren isoleren? Kies voor spouwmuurisolatie of voor isolatie in combinatie met voorzetwanden.

Spouwmuurisolatie

Heeft je woning spouwmuren? Dan is spouwmuurisolatie een optie. Doe deze klus niet zelf, maar laat dit over aan een professioneel isolatiebedrijf. De specialist beoordeelt of spouwmuurisolatie mogelijk is bij jouw woning.

Er zijn diverse soorten thermische isolatie verkrijgbaar voor het isoleren van een spouwmuur, zoals EPS parels en glaswol. Je isolatiespecialist weet wat in jouw situatie een geschikt isolatiemateriaal is.

Het aanbrengen van isolatie in de spouw duurt ongeveer één dag. Het isolatiemateriaal wordt vanaf de buitenkant in de spouw gespoten. Het werk is relatief snel klaar en je hebt er weinig overlast van.

(bron: Milieu Centraal)

Binnenmuur isoleren met voorzetwanden

Laat je binnenmuur isoleren in combinatie met voorzetwanden, als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Binnenmuur isolatie is duurder en levert ook ruimteverlies op, maar je bespaart meer energie. Bovendien kun je als je handig bent heel goed zelf je voorzetwanden plaatsen. Houd daarbij rekening met de volgende punten:

  • controleer de muren vooraf op schimmel en vocht

  • kies een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (r-waarde)

  • houd rekening met stopcontacten, raamkozijnen, deuren, plinten en radiatoren

(bron: Milieu Centraal)

Koudebrug op je dak voorkomen

Je vindt koudebruggen bij muren, maar ook op hellende daken. Een koudebrug op je dak voorkom je met goede dakisolatie en eventueel een dampscherm. Een dampscherm is een water- en luchtdichte folie die zorgt dat vochtige lucht uit je woning niet bij de isolatiematerialen van je dak komt. Zo voorkom je dat de isolatiewaarde minder wordt of dat de isolatiematerialen gaan schimmelen.

Sommige isolatiematerialen zijn standaard voorzien van een aluminiumlaag die condensvorming voorkomt. Harde kunststof isolatieplaten inclusief dampscherm zijn ook een goede keuze. Een apart dampscherm plaatsen is in dat geval niet nodig.

Thermische isolatie voor vloeren

Koudebruggen in vloeren voorkom je met kunststof isolatieplaten. Deze platen zijn gemakkelijk op maat te snijden. Ze zijn geschikt voor vloeren, maar ook als extra afwerking bij binnenmuren of platte daken.

Houd bij vloerisolatie rekening met de volgende aandachtspunten:

  • je isolatieplaten moeten goed aansluiten op de spouwmuur

  • heb je vloerbalken? Zorg dat je isolatie ook goed om je vloerbalken aansluit

Koudebrug in een kelder of fundering oplossen

De grootte van een koudebrug is mede afhankelijk van de locatie. Koudebruggen ontstaan bij de fundering en de aansluiting op de gevel, maar bijvoorbeeld ook in een kelder of kruipruimte.

Bij een nieuw te bouwen huis kan de isolatie aan de buitenzijde geplaatst worden, maar een bestaande kelder of kruipruimte kun je alleen van binnenuit isoleren.

Een bestaande fundering isoleer je altijd langs de buitenzijde. De fundering moet vrij gegraven worden voordat de isolatie geplaatst wordt.

Veelgestelde vragen over koudebruggen

Kan ik een koudebrug zelf oplossen?

Dit hangt af van waar de koudebrug zich bevindt en hoe complex de oplossing is. Soms los je een koudebrug eenvoudig zelf op. Andere klussen, zoals het isoleren van de buitengevel of spouwmuren, kunnen alleen door specialisten uitgevoerd worden.

Wat voor soort isolatiemateriaal gebruik ik om een koudebrug op te lossen?

Welke soort isolatie het meest geschikt is hangt af van de plaats waar de koudebrug zicht bevindt. Twijfel je welke soort isolatie je nodig hebt? Doe de isolatiecheck of vraag een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs!

Vraag een adviesgesprek aan

In welke ruimtes zijn dampschermen nuttig?

Dampschermen zijn nuttig op hellende daken, maar bijvoorbeeld ook in andere natte ruimtes zoals een badkamer of een keuken.

Hoe lang gaat isolatiemateriaal mee?

De meeste isolatiematerialen gaan 75 tot 100 jaar mee, mits ze op de juiste manier geplaatst zijn. (bron: Milieu Centraal)

Zijn koudebruggen alleen in de winter een probleem?

Nee, ook in de zomer zorgt een koudebrug voor overlast. Je wilt dan je huis graag aangenaam koel houden, maar door de koudebrug komt warme lucht je huis binnen.

Ben je benieuwd hoeveel je bespaart met goede isolatie in je woning?

Doe de isolatiecheck of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan!

Vraag een adviesgesprek aan