Een slimme manier om op energiekosten te besparen, zowel in de winter als in de zomer, is door isolatiefolie aan te brengen op je ramen. Met het juiste folie verhoog je de isolatiewaarde van enkel glas naar dubbel glas en zorg je ervoor dat er minder warmte en energie verloren gaat via je ramen. In de winter betekent dat minder stookkosten, en in de zomer een minder snelle opwarming van je huis.

Isolerende raamfolie komt vooral van pas wanneer je het glas in je woning niet kan of mag vervangen, bijvoorbeeld omdat dit een monumentale status heeft. Met het juiste statische folie kun je je ramen desondanks isoleren, waardoor je bespaart op energiekosten én een prettiger binnenklimaat krijgt.

Beste isolerende raamfolie

Je hebt bij het isoleren van je ramen de keuze uit twee soorten folie: kozijnfolie of glasfolie. Beiden breng je aan de binnenkant van een raam aan. Kozijnfolie wordt alleen voor het raam gespannen, terwijl glasfolie op het raam zelf wordt geplakt. Het verschil is dat je met kozijnfolie een isolerende luchtlaag creëert tussen het folie en het raam, terwijl glasfolie reflecteert, waardoor warmte opnieuw de kamer in gekaatst wordt.

Hoe goed werkt isolerende raamfolie?

Als je niet de mogelijkheid hebt om het glas in je woning te vervangen, is raamfolie geschikt. Kun je wel dubbel glas of HR++ glas plaatsen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Glasfolie is namelijk niet veel goedkoper dan het plaatsen van nieuwe ramen. Wel is de installatie van raamfolies een minder ingrijpend proces.

Hieronder zetten we de verschillen tussen kozijn- en glasfolie en het plaatsen van dubbel of HR++ glas voor je op een rijtje. Deze zijn gebaseerd op de warmtedoorlating (Ug-waarde) van een bepaald soort materiaal. Deze geven we weer in W/m2.K, waarbij geldt dat hoe lager de waarde is, hoe beter. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een Ug-waarde van 5.8.

Kozijnfolie voor enkel of dubbel glas

Kozijnfolie voor enkel glas kost ongeveer 2,70 euro per m2. De Ug-waarde van deze oplossing is 4.2. Bij dubbel glas wordt deze waarde ongeveer gehalveerd tot 2.4. Per jaar bespaar je met deze plakfolie op enkelglas 10 euro per m2, en met kozijnfolie op dubbel glas 3,60 euro per m2 aan energiekosten.

Glasfolie op enkel glas

Glasfolie aanbrengen is duurder en kost 150 euro per m2. Op enkel glas is de Ug-waarde van dit folie 3.2. Hiermee bespaar je jaarlijks 5 euro per m2 op energiekosten.

Enkel glas vervangen voor dubbel of HR++ glas

Het vervangen van enkel glas kost 220 euro per m2 voor dubbel glas of 180 euro per m2 voor HR++ glas. De Ug-waarde komt hiermee op 2.8 (dubbel glas) en 1.2 (HR++) te liggen en je bespaart respectievelijk 13 tot 17 euro per m2 per jaar (bron: Milieu Centraal).

Hoe moet je isolerende raamfolie aanbrengen?

Kozijnfolie is relatief makkelijk aan te brengen. Je plaatst het namelijk op de kozijnen van een raam met dubbelzijdig plakband. Het is wel belangrijk dat het folie vervolgens strak gespannen wordt. Dat doe je bijvoorbeeld met een föhn.

Glasfolie plak je direct op de binnenkant van een raam. Dit doe je meestal niet zelf, maar je kunt hier wel een zonweringsspecialist of een aannemer voor inschakelen. Wil je het folie eerst uittesten? Vaak kun je bij dit soort bedrijven een proefstaaltje aanvragen om op je raam te plakken. Zo kun je inschatten wat het folie doet met de lichtinval in huis.

Isolerende raamfolie hr++

Raamfolie is niet alleen geschikt voor enkelglas. Als je al dubbelglas hebt, kun je met isolerende raamfolie de isolatiewaarde verhogen tot die van hr++ glas.

Isolerend raamfolie kopen

Het onafhankelijk Bureau CRG heeft drie soorten raamfolie van de hoogste kwaliteit aangewezen. Dat zijn Enersaver 70N en 80N (van Reflect Glasfilm) en Folie Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland) (Bron: Bureau CRG). Je kunt dit folie aanschaffen bij de fabrikanten, of via een installateur informeren over de aanschaf ervan.

Isolerend raamfolie laten plaatsen

Kozijnfolie kun je over het algemeen zelf aanbrengen. Voor het plakken van glasfolie schakel je echter het beste een professionele installateur in. Dit folie moet namelijk op maat worden gesneden en met de nodige precisie worden aangebracht. Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing voor jouw woning is.

Vraag een adviesgesprek aan

Isolerende zonwerende folie

Isolatiefolie is niet hetzelfde als zonwerende folie. Dit wordt namelijk aan de buitenkant van je raam geplaatst en is er echt voor bedoeld om de warmte van de zon buiten te houden. Het is daarom aan te raden om zonwerende folie alleen toe te passen in ruimtes die regelmatig flink opwarmen door de zon, anders loop je de kans dat je in de winter weer extra moet stoken. In zo'n geval kan warmtewerende folie er juist voor zorgen dat je extra energiekosten maakt, in plaats van dat je erop bespaart.

Isolerende statische raamfolie

Isolerend folie is niet hetzelfde als privacyfolie, dat regelmatig gebruikt wordt om de inkijk in een raam te verminderen. Dit soort folie heeft geen isolerende eigenschappen en zorgt er dus alleen voor dat er minder goed naar binnen gekeken kan worden in een woonkamer of kantoor. Voor het isoleren van ramen is dit niet genoeg en heb je statische isolatiefolie nodig.

Nadelen isolerende raamfolie

Folie op ramen heeft voordelen, maar ook nadelen. Of het de beste oplossing voor jouw woning is, hangt dus vooral af van je persoonlijke situatie. Het grootste nadeel van isolerende raamfolie is de prijs. Deze is bij sommige soorten bijna even hoog als de prijs voor nieuw dubbelglas of HR++ glas. Als het vervangen van je ramen een optie is, is het dus goed om te overwegen of raamfolie echt de beste oplossing is.

Isolerend raamfolie kopen

Kozijnfolie kun je kopen bij de meeste doe-het-zelfzaken, maar glasfolie niet. Hiervoor kun je terecht bij een professional. Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing voor jouw woning is.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over isolerende raamfolie

Hoe werkt isolatiefolie voor ramen?

Isolatiefolie bestaat uit verschillende lagen materiaal, die ervoor zorgen dat warmte niet zomaar door een raam naar buiten kan ontsnappen. Tegelijkertijd is het ook een warmtewerende folie aan de buitenkant. Het folie reflecteert namelijk zonlicht, waardoor het binnen minder snel opwarmt. Dit komt vooral in de zomer van pas.