Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Maak je binnenkort de overstap naar een elektrische auto of heb je er al een in je bezit? Dan is de volgende stap de juiste laadpaal kiezen. Maar hoe weet je welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van laadpalen. We bespreken alles wat je moet weten. Van de noodzakelijke voorzieningen voor een thuislaadpaal tot aan de specifieke laadpaal die past bij jouw type auto. Dus lees snel verder en ontdek welke laadpaal het beste bij jou past.

Wat heb je nodig voor een laadpaal thuis?

Zoek je de perfecte laadpaal voor thuis, dan heb je de volgende informatie nodig om een goede keuze te maken:

  • Bekijk de maximale laadcapaciteit van je auto en de beschikbare stroomaansluiting. Deze twee elementen bepalen welk type laadpaal geschikt is voor jouw situatie.
  • Heb je een privé parkeerplaats? Dat maakt de installatie van een laadpaal een stuk eenvoudiger. Voor een openbare laadpaal komt er meer papierwerk bij kijken, maar ook dat is te regelen.
  • Een ander belangrijk aspect om te overwegen, is of je een 1-fase-lader of een 3-fase-lader nodig hebt. De keuze hangt af van de technische specificaties van je auto en je stroomaansluiting thuis.

Vergeet niet dat laden met een laadpaal thuis altijd veiliger en sneller is dan laden via een normaal stopcontact. Bovendien bieden we complete pakketten aan, inclusief de installatie van het laadpunt door een gecertificeerde installateur. Wel zo handig.

Welke laadpaal thuis?

Vraag je je af: welke laadpaal thuis moet ik kiezen? Bekijk daarvoor hoe jouw woning op het stroomnet aangesloten is. De stroomsterkte van de aansluiting in ampère en het aantal fasedraden van de aansluiting spelen hierbij een belangrijke rol. Heb je een 1-fase-aansluiting of een 3-fase-aansluiting? We leggen je uit hoe je dit herkent.

Maximale laadvermogen en aansluiting

Een 1-fase-aansluiting heeft 1 draad en vind je vaak in oudere huizen. Een 3-fase aansluiting vind je in de meeste huizen vanaf de jaren '50 en '60. Deze aansluiting heeft 3 draden en levert meer vermogen. Dit laatste is vooral handig als je een elektrische auto hebt met een grote accu, want het biedt een hoger maximaal laadvermogen. Dit betekent dat je auto sneller oplaadt. Weet je niet zeker welke aansluiting je hebt? Plan een gratis adviesgesprek in, we helpen je graag.

Welke aansluiting heb ik nodig voor een laadpaal?

Je vraagt je wellicht af: wat voor vermogen heb ik nodig voor een laadpaalaansluiting? Het antwoord op deze vraag hangt af van de specificaties van je woning en je elektrische auto.

Heb je een 1-fase-aansluiting in je meterkast en een elektrische auto met een 3-faselader? Dan adviseren we je om je meterkast te upgraden van 1-fase naar 3-fasen. Dit verkort je laadtijd aanzienlijk. Veel huizen met een 1-fase-aansluiting kun je achteraf laten voorzien van een 3-fase-aansluiting. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder. Houd er rekening mee dat de kosten voor deze upgrade variëren.

Hoeveel ampère nodig voor een laadpaal?

Hoeveel ampère je nodig hebt voor een laadpaal hangt af van het maximale vermogen dat je energieaansluiting aankan. Vraagt de laadpaal meer vermogen dan de energieaansluiting kan leveren? Dan vliegen de stoppen eruit zodra je de laadpaal inschakelt.

Het aantal aansluitingen en de stroomsterkte samen bepalen het maximale laadvermogen dat je kunt bereiken. Bij een 3-fase-aansluiting mag je de stroomsterkte per fase met 3 vermenigvuldigen.

Hoewel de theorie vaak een hogere stroomsterkte aangeeft, blijft de maximale stroomsterkte van een enkele groep in de praktijk meestal op 16 A staan. Daarom ondersteunen de meeste thuislaadpalen 1 x 16 A (3,6 kW) of 3 x 16 A (11 kW).

Heb je een extra groep nodig voor een laadpaal?

Vraag je je af: heb ik een extra groep nodig voor een laadpaal? Het antwoord is ja. Reserveer een aparte stroomgroep in je meterkast te voor je laadpaal. Zo zorg je ervoor dat deze altijd functioneert. Zelfs als er een stroomstoring in huis is, blijft je laadpaal werken. Bovendien voorkom je dat je laadpaal het functioneren van andere apparaten op dezelfde groep hindert.

Welke laadpaal voor welke auto

Denk je na over welke laadpaal voor welke auto geschikt is? De keuze voor een geschikte laadpaal hangt af van zowel de maximale laadcapaciteit van je auto als de beschikbare stroomaansluiting. Laten we eens kijken naar het maximaal laadvermogen.

Maximaal laadvermogen

Elektrische auto's hebben verschillende laadvermogens. Een lader met een vermogen van 3.7 kW bijvoorbeeld, laadt maar liefst 6 keer trager dan een lader met 22 kW vermogen. Wil je de snelste laadtijd bereiken? Houd dan rekening met het aantal fases en het aantal ampère. Met deze 2 gegevens bepaal je het maximale laadvermogen van je auto.

Je auto gebruikt gelijkstroom, terwijl je stopcontact en laadpaal wisselstroom leveren. Daarom heeft een elektrische auto een ingebouwde lader met omvormer, ook bekend als de onboard charger. Niet elke auto is geschikt voor 3-fase laden. Deze auto's kun je wel laden aan een paal met een 3-fase aansluiting, maar dan gebruikt de auto maximaal een derde van het laadvermogen van de paal.

Bovendien is niet elke auto met een 3-fase-lader geschikt voor laden met maximaal 22 kW. Veel auto's laden maximaal met 11 kW aan een laadpaal. Het maximale laadvermogen vind je bij de gegevens van de fabrikant. Online of in het boekje dat je bij je auto krijgt.

De zwakste schakel bepaalt

De snelheid waarmee je kunt laden, hangt dus af van:

  • de aansluiting in je meterkast
  • het maximale laadvermogen van de laadpaal
  • het maximale laadvermogen van de onboard charger van je auto

De zwakste schakel bepaalt het vermogen en dus de laadduur.

Welke laadpaal voor plug-in hybride?

Vraag je je af: welke laadpaal heb ik nodig voor mijn plug-in hybride? Je hebt geen specifieke elektrische installatie of laadstation nodig om je plug-in hybride op te laden. Net als een volledig elektrische auto laad je de auto op aan een laadpaal thuis of een openbare laadpaal. Wel is het belangrijk om te weten dat de meeste plug-in hybrides niet in staat zijn om te snelladen. De accu's van deze auto's ondersteunen dit namelijk niet.

Welke laadpaal heb ik nodig?

Welke laadpaal je nodig hebt, hangt dus af van het maximale laadvermogen van de laadpaal, het vermogen van de accu en de aansluiting in je huis. Maar ook je dagelijkse routine speelt mee. Rijd je veel kilometers of gebruik je de auto voornamelijk voor korte ritjes? Hoeveel tijd breng je doorgaans thuis door waar de auto eventueel kan laden? Heb je zonnepanelen? Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie, welk type laadpaal bij je past.

Laadpaal types

Welke laadpaal types zijn er? Er bestaan verschillende soorten laadpalen, waaronder de normale laadpaal en de slimme laadpaal. Een slimme laadpaal helpt overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen.

Hoe werkt dat precies? Hoewel elke groep in je meterkast 16 A stroomsterkte heeft, betekent dit niet dat elke groep gelijktijdig de maximale stroomsterkte aankan. De maximale stroomsterkte van de aansluiting bepaalt de limiet. Als bijvoorbeeld alle stroomverbruikers in huis samen 3000 W (ongeveer 13 A bij 230 V) vragen en je gaat ook nog met 3,7 kW (16 A) opladen, dan raakt het stroomnetwerk overbelast en slaan de stoppen door.

Dynamic load balancing

Kies dan voor een laadpaal met dynamic load balancing. Deze laadpaal houdt continu bij hoe hoog het stroomverbruik in huis is en weet hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is om je auto mee op te laden. Dit is vooral handig als je 's avonds bijvoorbeeld de oven, tv en wasmachine aan hebt staan. Ook gebruikt deze laadpaal slim de energie van je zonnepanelen als je die hebt.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor laadpaal?

Denk je na over de combinatie van een laadpaal met zonnepanelen voor thuisgebruik? Dat is een slim idee! Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je auto, je rijgedrag en het vermogen van de zonnepanelen. Zonnepanelen met een hoger vermogen wekken meer stroom op. De meest voorkomende zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van 400 Wattpiek (Wp) per paneel. Om je auto van stroom te voorzien, heb je gemiddeld tussen de 8 en 12 zonnepanelen nodig. Maar dit varieert uiteraard afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Slimme laadpaal en zonnepanelen?

Dus, hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw laadpaal? En welke laadpaal past het beste bij jouw zonnepanelen? Om deze vragen te beantwoorden, bieden we je graag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Welke grondkabel voor laadpaal

Vraag je je af: welke grondkabel heb ik nodig voor mijn laadpaal? Het antwoord op deze vraag hangt af van zowel de afstand als het laadvermogen. Met deze informatie maak je de juiste berekening.

De YMVK-grondkabel is een veelgebruikte optie bij installaties van laadstations voor elektrische auto's. Deze kabel is geschikt voor bovengrondse installaties en biedt een veilige en betrouwbare verbinding tussen jouw laadpaal en het stroomnetwerk.

Het installeren van een laadpaal thuis lijkt soms een uitdaging en in sommige gevallen zijn er aanpassingen in de meterkast nodig. Maar geen zorgen, we helpen je graag bij het maken van de juiste keuze uit onze verschillende laadpalen en laadkabels.

Welke laadpaal is het beste?

Bij Essent maken we het makkelijk. Daarom kies je bij ons uit 2 laadpalen: Eve Single S-line of Eve Single Pro-Line. Deze Alfen laadpalen zijn van Nederlandse bodem en van een uitstekende kwaliteit. Bekijk welke laadoplossing het beste bij jouw situatie past of laat je adviseren door een van onze laadpaaladviseurs.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over welke laadpaal kiezen

Welke laadpaal past het beste bij mijn elektrische auto?

Het type laadpaal dat het beste past bij jouw elektrische auto hangt af van het merk en model van je auto. Kijk naar de maximale laadcapaciteit en de beschikbare stroomaansluiting.

Hoe snel kan een laadpaal mijn auto opladen?

De laadtijd van je auto hangt af van de capaciteit van de laadpaal en de accu van je auto.

Heb ik een speciale installatie nodig voor mijn laadpaal?

Ja, een laadpaal vereist een professionele installatie en een aparte stroomgroep in je meterkast. Ons team van ervaren installateurs zorgt voor een veilige en correcte installatie.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden