Gebrek aan kennis en financiële middelen zijn de hoofdredenen voor mkb’ers om niet verder te verduurzamen. Ook kennen zij vaak de subsidies niet. Maar een derde kent de SDE+ bijvoorbeeld. Verder zijn ondernemers onzeker over de continuïteit van de fiscale voordelen. De oplossing? Die is eigenlijk heel simpel. Met de tools en hulp van Essent hoeft u zelf niets meer uit te zoeken.


Deze cijfers komen uit een onderzoek van Kantar TNS onder een representatieve groep mkb-ondernemers uit diverse branches in opdracht van Essent. 

mkb advies besparen

Kennisniveau mkb’ers over energiewetgeving is laag

De Wet milieubeheer is een belangrijke wet voor ondernemers. Toch kent maar 17% de inhoud ervan. Het mkb ziet de overheid en energieleveranciers als geschikte instanties om kennis en informatie over verduurzaming te verschaffen en hierin te adviseren. Dit geldt zowel voor informatie over wet- en regelgeving en subsidies als voor informatie over de laatste ontwikkelingen.

Verplicht energie besparen?

Ontdek in 1 minuut of u verplicht energie moet besparen met de EnergieWetCheck.

Doe de EnergieWetCheck

mkb advies besparen

De Wet milieubeheer in het kort

De Wet milieubeheer verplicht ondernemers om te besparen op energie:

  • Met een jaarlijks gasverbruik van minimaal 25.000 m3 en/ of een jaarlijks stroomverbruik van van 50.000 kWh moet u alle maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen.
  • Kantoren van minimaal 100 m2 zijn verplicht om in 2023 minimaal energielabel C te hebben.
  • ‘Large enterprises’ zijn verplicht om eens in de 4 jaar een energie-audit te doen.

In de wet staat ook op welke manier besparen voor u verplicht is. De handhaving op deze regels wordt steeds strenger. Vanaf 2019 bent u verplicht om aan te tonen dat u maatregelen neemt om energie te besparen.

Essent Zakelijk maakt de wet en energie besparen makkelijk

Het zijn flink wat regels voor ondernemers. Terwijl u als ondernemer vooral bezig bent uw bedrijf goed te laten draaien, en niet met energie besparen. 

Zo helpen we u:

  • Inzicht in de wet- en regelgeving en subsidies
  • Advies over de beste manieren om energie te besparen
  • Producten en ondersteuning bij de implementatie van besparingen

Wij zoeken het voor u uit of energie besparen verplicht voor u is, net als de maatregelen die u dan moet nemen. Zo gidsen we u door het woud aan wet- en regelgeving heen en bieden we u praktische oplossingen. Bijvoorbeeld met de EnergieWetCheck, waarmee u binnen een minuut ontdekt of u energie moet besparen én op welke manier.

mkb advies besparen

mkb advies besparen

Gratis EnergieFitScan en EnergieWetCheck

De EnergieWetCheck is een online tool waarmee u binnen een minuut weet of u verplicht energie moet besparen. U krijgt dan meteen een lijst van maatregelen die u moet nemen.

Met de EnergieFitScan brengt een adviseur van Essent het energieverbruik van uw bedrijf volledig in kaart. Er komt een duidelijk rapport uit voor u. Hierin staat hoe u uw energieverbruik het best kunt verlagen én hoe u zelf energie op kunt wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook het rendement en de terugverdientijd staan erin. Daarna begeleiden we u een jaar lang bij het implementeren van de maatregelen.

Direct aan de slag met energie besparen

Wilt u ook makkelijk inzicht in wat de Wet milieubeheer voor u betekent en slim besparen op energie? 
Doe de EnergieWetCheck of de EnergieFitScan en u kunt meteen aan de slag.

Doe de EnergieWetCheck Doe de EnergieFitScan

Energie besparen wordt steeds makkelijker