5 juni 2018

Leestijd: 2 minuten

Onderzoek onder mkb'ers

Ondernemers willen wel besparen, maar weten niet goed hoe en hoe zij dit moeten betalen. Ook kennen zij vaak de subsidies en de regels niet. En dat is zonde, want je bespaart flink geld als je bespaart op energie.


Deze cijfers komen uit een onderzoek van Kantar TNS onder een representatieve groep mkb-ondernemers uit diverse branches in opdracht van Essent. 

mkb advies besparen

Weinig kennis over energiewetgeving onder mkb’ers

De Wet milieubeheer is een belangrijke wet voor ondernemers. Toch kent maar 17% de inhoud ervan. Het mkb ziet de overheid en energieleveranciers als geschikte instanties om kennis en informatie over verduurzaming te verschaffen en hierin te adviseren. Dit geldt zowel voor informatie over wet- en regelgeving en subsidies als voor informatie over de laatste ontwikkelingen.

mkb advies besparen

De Wet milieubeheer in het kort

Ok, de regels zijn dus onbekend. Maar wat zijn de regels dan? Dit zijn de drie belangrijkste regels:

  • Met een jaarlijks gasverbruik van minimaal 25.000 m3 en/ of een jaarlijks stroomverbruik van van 50.000 kWh moet je alle maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen.
  • Kantoren van minimaal 100 m2 zijn verplicht om in 2023 minimaal energielabel C te hebben.
  • ‘Large enterprises’ zijn verplicht om eens in de 4 jaar een energie-audit te doen.

Ook hoe je energie moet besparen, heeft de overheid bepaald. En om deze regel te handhaven, heb je vanaf 2019 ook een informatieplicht. Dat betekent dat je elke 4 jaar aan de overheid moet melden wat je al doet om energie te besparen.

mkb advies besparen

Ondernemers willen wel besparen

Wet of geen wet, ondernemers willen wel energie besparen. Zeker als ze daar geld mee kunnen besparen. Zo heeft meer dan de helft van de mkb'ers al ledverlichting en gedragsregels voor medewerkers. 

Zonnepanelen staan bovenaan het lijstje van ondernemers. Zo'n 54% van de ondernemers die wil besparen, wil zonnepanelen installeren. Ook willen ze graag besparen op verlichting en verwarming. 

mkb advies besparen

Subsidies om energie te besparen onbekend

Goed nieuws, dat veel ondernemers wel willen besparen! En met de subsidies die de overheid aanbiedt, wordt dat nog aantrekkelijker. Maar, die subsidies zijn vaak ook onbekend onder ondernemers. 

Wil je weten welke subsidies je aan kan vragen voor je bedrijf, dan hebben we een handig overzicht van de subsidies voor ondernemers voor je gemaakt.

We maken de wet en energie besparen makkelijk

Het zijn flink wat regels voor ondernemers. Terwijl je als ondernemer vooral bezig bent je bedrijf goed te laten draaien.

Dus helpen we je met:

  • inzicht in de wet- en regelgeving en subsidies;
  • advies over de beste manieren om energie te besparen;
  • producten en ondersteuning bij de implementatie van besparingen.

Wij doen het uitzoekwerk voor je, dan hoef je dat zelf niet meer te doen. En we helpen je met de praktische uitvoering. Bijvoorbeeld met een persoonlijk bespaaradvies