10 januari 2022

Leestijd: 4 minuten

Wat je dit jaar echt moet weten om je energie slim te regelen

Elk jaar verandert de overheid wel iets aan de wetten waar je aan moet voldoen en aan de subsidies die je kunt aanvragen. Net als eerdere jaren is dit jaar het doel: bedrijven motiveren om energie te besparen. We zetten de belangrijkste wetten en subsidies van dit jaar op een rij.

Verplicht energielabel C: laatste jaar

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand vanaf 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit is geen nieuwe regel, maar wel een heel actuele regel dit jaar. Voldoe je er nog niet aan, dan moet je dit jaar toch echt aan de slag om tijd te zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je zo snel mogelijk energielabel C krijgt.

Energielabel steeds belangrijker

Het energielabel wordt een steeds belangrijker middel voor de overheid om bedrijven te motiveren om aan de slag te gaan met verduurzaming. Zo is het energielabel ook verplicht als je je pand verkoopt of verhuurt. En voor de aanvraag van sommige subsidies heb je hem ook nodig. 

Verder leeft het idee al om het verplichte energielabel C verplicht te maken voor meer bedrijfspanden dan alleen voor kantoorpanden. En de inhoud van het energielabel is vorig jaar al uitgebreid. Er komt nu een uitgebreider rapport bij van wat je nog kunt doen om je energielabel te verbeteren.

Al met al goed om je energielabel eens goed te bekijken dit jaar en te onderzoeken hoe je hem kunt verbeteren. Meer hulp nodig? Vraag hier een energielabel en energieadvies aan bij onze adviseurs, dan helpen we je overal mee.

Verandering in de energiebelasting in 2022

We eindigden 2021 met erg hoge energieprijzen wereldwijd. De overheid compenseert die hoge prijzen door bedrijven te compenseren. Veel bedrijven krijgen een lager tarief voor de belasting op stroom. 

Tegelijk stijgt de belasting op gas. Deze belasting verhoogt de overheid al een aantal jaren op rij om bedrijven en huishoudens te motiveren van het gas af te gaan. Ook dit jaar. In dit artikel leggen we uit hoe de energiebelasting dit jaar werkt.

Energiesubsidies voor bedrijven in 2022

Subsidies zijn ook een mooie tool van de overheid om bedrijven te motiveren om nu echt de stap te zetten om energie te besparen of zelf op te gaan wekken. 

SDE++

De SDE++ staat bekend als subsidie op zonnepanelen, vooral de grotere projecten met zonnepanelen. Voor deze grote projecten is helaas nog maar weinig plek op het net. De SDE++ is dus maar voor een heel beperkt gebied beschikbaar voor zonnepanelen. Ligt jouw bedrijf in zo’n gebied, dan is het dit jaar extra interessant om de SDE++ aan te vragen.

Je kunt de SDE++ ook aanvragen voor projecten die de CO2-uitstoot tegengaan. 

Nieuw: Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Je hoeft zelf geen energie-expert te zijn om precies te weten waar je moet beginnen met energie besparen. Want zo’n expert kun je gewoon inhuren. Mét subsidie. De nieuwe Subsidieregeling Verduurzaming MKB financiert een groot deel van zo’n energieadvies én de ondersteuning bij de uitvoering van de maatregelen.

Wil je dit jaar echt de stap zetten om energie te besparen, vraag dan vandaag nog een energieadvies aan bij onze specialisten. De adviseur komt bij je langs, onderzoekt je pand en maakt een duidelijk overzicht van wat je kan doen, wat dat kost en hoeveel het je oplevert. Ook met de uitvoering helpen we je. En het aanvragen van de SVM, ook daar helpen we je mee.

Vraag nu ons energieadvies aan.

Alle subsidies op een rij

We hebben de SDE++ en de SVM uitgelicht, maar er zijn nog veel meer interessante subsidies:

  • de ISDE (die tot 2023 is uitgebreid met zonnepanelen en kleinschalige windturbines)
  • de fiscale voordelen: EIA, MIA en Vamil
  • de salderingsregeling, die na dit jaar wordt afgebouwd

Bekijk hier de beste zakelijke energiesubsidies.

Bespaarplicht voor grotere mkb’ers en bedrijven

Voor bedrijven die wat meer energie verbruiken, is energie besparen verplicht. En eens in de 4 jaar moeten zij aan de overheid laten weten wat zij al hebben gedaan. In 2023 is het weer tijd voor die melding. Gebruik dit jaar dus om je daar goed op voor te bereiden.

Informatieplicht energiebesparing

Verbruik je minimaal 50.000 kWh stroom en/ of 25.000 m3 gas per jaar, dan moet je alle maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Welke maatregelen dat zijn, staat op de Erkende Maatregelenlijsten per branche. En eens in de 4 jaar moet je aan de overheid laten weten hoe ver je al bent. Dat is de informatieplicht energiebesparing. In 2019 was de eerste ronde, in 2023 de tweede.

EED Energie-audit

Bedrijven met minimaal 250 fte of een jaaromzet van minimaal 50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van 43 miljoen moeten het nog groter aanpakken. Zij moeten elke 4 jaar een EED Energie-audit doen. Ook in 2023 weer. In dit rapport breng je alle energiestromen in beeld, inclusief een beschrijving van hoe je hierop kan besparen. 

Extra veranderingen

De Energielijsten zijn aangepast. Dit zijn de lijsten waarop staat voor welke installaties je fiscale voordelen aan kunt vragen. Wat vooral interessant is, is dat je meer fiscaal voordeel kunt krijgen voor de warmtepomp. En die is toch al steeds aantrekkelijker geworden, omdat de kwaliteit nu echt goed is geworden en de gasprijs natuurlijk hoog is.

Tot slot is er extra geld vrijgemaakt voor de subsidiëring van isolatie. Maar we weten nog niet hoe dit precies ingevuld wordt.