Leestijd: 2 minuten

Alles over de veranderde belastingen, heffingen en subsidies

Ook in 2021 stimuleert de overheid duurzame energie. Thuis, maar zeker ook zakelijk. Dat doet ze bijvoorbeeld door jaarlijks de tarieven voor de energiebelasting, toeslagen en subsidies aan te passen. In dit artikel lees je wat dit betekent voor je zakelijke energierekening in 2021.

Energiebelasting in 2021

Gas moet steeds meer plaats maken voor andere vormen van energie. Daarom verhoogt de overheid dit jaar opnieuw de energiebelasting op gas. Tegelijk daalt de energiebelasting op elektriciteit. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieven voor gas te gaan gebruiken.

Verandering energiebelasting bedrijven 2021

Stijging ODE

De Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) stijgt. Uit deze belasting betaalt de overheid de SDE++. Dit is een subsidie voor bedrijven die hernieuwbare energie gaan produceren of die CO2-reducerende technieken gaan toepassen.

Hogere korting op je energiebelasting

Een kleine meevaller is de verhoging van de vermindering energiebelasting op panden met een verblijfsfunctie. Dat klinkt ingewikkeld. 

Makkelijker gezegd: je krijgt een hogere korting op je energiebelasting als er mensen in je pand verblijven. Bijvoorbeeld als je pand een huis, kantoor of werkplaats is. Een garagebox telt bijvoorbeeld niet mee. De overheid verrekent deze korting automatisch voor je. 

Bekijk hier de tarieven voor de energiebelasting in 2021

Nieuw: CO2-heffing voor industrie

Vanaf 2021 betaal je een extra heffing voor de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Deze heffing geldt voor industriële bedrijven met een hoge uitstoot. Elk jaar wordt de heffing hoger. Tegelijk wordt de vrijgestelde uitstoot kleiner. Technieken om de CO2-uitstoot te verlagen, zijn dus steeds interessanter.

Goed om te weten: deze heffing komt bovenop de Europese heffing die er al is, de EU ETS-prijs.

Uitbreiding Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Tot 2021 kon je de ISDE aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen. Vanaf 2021 kun je de ISDE met een VvE ook aanvragen voor een centrale aansluiting op een warmtenet.

Ook is er een tijdelijke uitbreiding voor bedrijven bijgekomen. Tot einde 2023 kun je de ISDE ook aanvragen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Hiervoor moet je wel een aansluiting voor kleinverbruik hebben. Dat is maximaal 3 x 80 Ampère.  

Tip energie besparen bedrijvenTip: ga je verduurzamen, dan kun je verschillende subsidies aanvragen. Naast de ISDE zijn er de SDE++, de EIA, de MIA en Vamil en soms zijn er lokale subsidies. Bekijk hier een overzicht van duurzame subsidies voor bedrijven

Nieuwe methode berekenen energielabel

Sinds 2 januari wordt het energielabel op een andere manier berekend. Je kunt nu alleen nog een energielabel aanvragen door een geregistreerd adviseur langs te laten komen. Die adviseur bekijkt je pand en de mogelijkheden om energie te besparen. Op basis van deze informatie krijg je je energielabel.

Heb je een energielabel volgens de oude berekening, dan blijft deze gewoon geldig. Elk energielabel blijft 10 jaar geldig. 

Een energielabel is verplicht als je je pand verhuurt of verkoopt. En vanaf 2023 is het verplicht om energielabel C te hebben als je een kantoor groter dan 100 m2 hebt. 

Meer over het energielabel voor bedrijven.

Vanaf 2023 verplicht CO2 reduceren

Verbruik je jaarlijks minimaal 50.000 kWh stroom en/ of 25.000 m3 gas, dan is energie besparen verplicht voor je bedrijf. Dat is jaren zo. Je moet elke maatregel nemen die zich in 5 jaar terugverdient.  

Nu is besloten dat deze regel in 2023 wordt uitgebreid met CO2-reductie. Je moet dan dus ook elke maatregel nemen die de CO2-uitstoot terugdringt én zich in 5 jaar terugverdient. Dat zijn waarschijnlijk nog niet veel maatregelen, omdat de terugverdientijd vaak langer is.