14 november 2017

Leestijd: 2 minuten

Geïnspireerd door Wubbo Ockels

Anton van Daal is enorm fanatiek als het om duurzame oplossingen gaat. Omdat het een goed gevoel geeft én omdat het veel oplevert. Met zijn bedrijf In Summa (zeg: In Soemma) in Raamsdonkveer heeft hij al tal van besparende maatregelen getroffen.”

Interesse in duurzaamheid

Van Daal en zijn compagnon startten in 1998 met In Summa, een softwarebedrijf voor managementinformatie. Later sleepten ze de exclusieve verkooprechten van een Amerikaanse ontwerper van simulatiemodellen binnen. Zo groeide het bedrijf uit tot softwaregroep met verschillende
 takken. “Een tweede thuis voor nerds en supernerds,” zegt Van Daal over de cultuur.

Waar komt de belangstelling voor verduurzaming dan vandaan? Die heeft er altijd ingezeten, zegt Van Daal. Hij is een groot fan van Wubbo Ockels: “In een van de laatste videoboodschappen die hij opnam, deed hij een emotionele oproep. De aarde, daar zorgen we niet goed voor. Dat heeft me geraakt.”

Nieuwe ketel als eerste stap

Een voorwaarde voor verduurzamen is voor Van Daal altijd dat er een goede business case is. De eerste stap in de verduurzaming was het vervangen van de ketel: “Zo’n ketel kost 8.000 euro, dus we hebben er een tijdje mee gewacht. Maar uiteindelijk toch de stap gezet.” Een slimme zet, want in het eerste jaar leverde dat al een besparing van 7.000 euro op de stookkosten op.

Op advies van Essent volgden daarna dakisolatie, raamisolatie en ledverlichting. Toch wilde Van Daal de energierekening nog verder laten dalen.

 

Energiezuinige servers

Met alle servers, computers en lange werkdagen bleek er veel besparing mogelijk op apparatuur. Van Daal: “We bieden veel clouddiensten aan. Daar bleken we niet de meest zuinige opslagsystemen voor te gebruiken.” Dus nam Van Daal het serverpark onder handen. “Het jaarlijkse verbruik nam met zesduizend kilowattuur af.”

Daarna werd ook het dak nog vol zonnepanelen gelegd en wordt het wagenpark onder de loep genomen. De eerste Nissan Leafs voor de salesmensen rijden al rond. En zelf schafte Van Daal een Tesla aan. Een aankoop waar zijn zoons het erg mee eens zijn. “Die vinden dat zo’n gave auto.”

Van onze partner RTL Z.