18 juli 2017

Leestijd: 2 minuten

Bijna net zoveel opwekken als verbruiken

Dat zonnepanelen een goede investering zijn, bewijst Aries Koulil van autoherstelbedrijf en Peugeot-dealer De Keen in Etten-Leur. Na een EnergieFitScan van Essent koos hij voor meerdere maatregelen om energie te besparen én voor zonnepanelen op het dak. “We werken naar de nul toe. Inmiddels wekken we bijna net zo veel op als we verbruiken.” 

Nieuw pand in 2000

De garage van Ariel Koulil bestaat al sinds de jaren zeventig. Zelf stapte hij in 1998 in het bedrijf en in 2000 liet hij een nieuw gebouw neerzetten. Dat werd volgens de normen van die tijd verwarmd en geïsoleerd, bijvoorbeeld met vloerverwarming in de showroom en hete luchtverwarming in de werkplaats. “En als Peugeot-dealer moesten we natuurlijk ook qua uitstraling aan bepaalde voorwaarden voldoen.”

Nieuwe kijk op energiekosten

 Voor en na de verbouwing nam Koulil de energierekening altijd voor lief. “Dat hoorde er nou eenmaal bij. Anderen uit de branche betaalden vergelijkbare bedragen.” Maar de laatste jaren is hij anders tegen de energiekosten aan gaan kijken, omdat er nu veel mogelijkheden zijn om die te verlagen.

De EnergieFitScan van Essent kwam dan ook als geroepen. “Een adviseur van Essent loopt alles langs om de situatie te bekijken. Daarna krijg je een rapport waarin staat op welke manier je het best kunt besparen op energie.” Het vervangen van de verlichting door led-lampen bleek een goede besparing te zijn, net als zelf energie opwekken met zonnepanelen op het grote dak.

Zakelijk rijden op zon

Koulil ging aan de slag met de adviezen en investeerde in de verbeteringen. “Er is een terugverdientijd van zeven jaar. Ik zie het gewoon als een goede belegging.” Inmiddels heeft hij lol in het besparen op energie en hij kijkt dagelijks wat de opbrengst is.

Extra mooi aan het opwekken van energie is dat Koulil nu elke dag zijn elektrische Peugeot met zelf opgewekte energie oplaadt. “Ik rij volledig op zelf opgewekte energie. Dat is toch geweldig?”


Van onze partner RTL Z.