Slim investeren in duurzaamheid

Uw investering in energiebesparende maatregelen verdient zich zeker terug, vaak al binnen 5 jaar. Een goede investering dus, maar de investering moet wel eerst gedaan worden. En dat kost geld. Gelukkig kunt u allerlei subsidies aanvragen om de kosten te verlagen. En sommige besparingen zijn zelfs gratis of heel goedkoop. 

Kosten versus terugverdientijd

De investeringskosten voor energiebesparende maatregelen lijken vaak hoog. Aan bepaalde investeringen hangt inderdaad een groter prijskaartje. Tegelijk is de terugverdientijd erg kort. Soms maar een jaar, maar meestal verdient u uw investering in 5 tot 7 jaar terug.  Vooral spouwmuurisolatie en led-verlichting gaan snel.

Kosten en rendement uit de praktijk

Onze adviseurs hebben bedrijven bezocht voor de EnergieFitScan, een persoonlijk advies, vaak wat grotere mkb’ers. Na de scan voerden ruim 5.000 bedrijven de adviezen uit. Gemiddeld was de investering per bedrijf 33.248 euro en de gemiddelde besparing per jaar 4.503 euro. Gemiddeld verdienen zij alles binnen 7,4 jaar terug. Sommige bedrijven zijn zelfs bijna helemaal zelfvoorzienend.


Gelden deze cijfers voor uw bedrijf? Natuurlijk kost de ene investering meer dan de andere. De kosten van ledverlichting liggen bijvoorbeeld vrij laag, terwijl zonnepanelen wat meer kosten. En de kosten van kleinere bedrijven zijn lager dan die van grote bedrijven. Maar de maximale terugverdientijd van ongeveer 7 jaar klopt wel voor veel bedrijven. Een flink rendement!

Een klant vertelt: Timmerfabriek Kappert ging aan de slag met de EnergieFitScan.

Energiewet en kosten van energie besparen

Volgens de Wet milieubeheer moeten bedrijven met een jaarlijks verbruik van 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas verplicht energie besparen. Per branche is er een specifieke lijst met verplichte maatregelen. De kosten van deze maatregelen zijn heel verschillend, maar hebben één ding gemeen: u verdient ze altijd binnen 5 jaar terug.

Benieuwd of uw bedrijf ook verplicht moet besparen? Ontdek het in 1 minuut met de EnergieWetCheck.

Doe de EnergieWetCheck

 

Kosten verlagen met subsidies

Bedrijven profiteren van verschillende subsidies op energiebesparende maatregelen. Zo verlaagt u de kosten van energie besparen flink. 
De meeste subsidies houden in dat u de investeringskosten fiscaal kunt aftrekken.

De 7 belangrijkste subsidies

Lage kosten, groot resultaat

Niet elke besparing kost geld. Er zijn tal van slimme manieren om gratis of tegen een kleine investering te besparen op energie.

Kleine investeringen om energie te besparen

  • Warmtereflecterende radiatorfolie achter de radiatoren
  • Led-verlichting
  • Bewegingssensoren voor verlichting
  • Slimme schakelaars tegen standby-verbruik
  • Isoleren van verwarmingsbuizen

Slimme manieren om gratis te besparen

  • Zet de verwarming een uur voor vertrek uit (met de klokthermostaat)
  • Regel de temperatuur per ruimte
  • Sluit tussendeuren
  • Zet elektrische apparatuur bij geen gebruik helemaal uit
  • Laat medewerkers vaker thuiswerken

Waar begint u met energie besparen? 

EnergieFitScan

Essent helpt u graag als u wilt besparen. U kunt bijvoorbeeld de EnergieFitScan aanvragen. Een adviseur bezoekt uw bedrijfspand en brengt in kaart hoe u het best kunt besparen. Hier krijgt u een duidelijk overzicht van, inclusief de kosten en het rendement. Ook ondersteunen we u nog een jaar lang bij de uitvoering van de besparingen. 

Kosten per maatregel

Weet u al waar u wilt beginnen? U kunt via ons bijvoorbeeld isolatiezonnepanelen en ledverlichting regelen. We adviseren u persoonlijk over de beste oplossing voor uw bedrijf. Natuurlijk krijgt u een overzicht van de kosten en het rendement, voordat u investeert. Ook bij de uitvoering ondersteunen we u. 

Zo weet u waar u aan toe bent en hoeft u er zelf nauwelijks tijd in te steken. Want ook uw tijd is geld.

Meer over energie besparen