Energie besparen in het mkb leeft steeds meer. Voor 47% van de ondernemers is kostenbesparing de belangrijkste motivatie. En gemiddeld heeft 46% nog nooit van de Wet milieubeheer gehoord. In Limburg heeft 53% nog nooit van de wet gehoord, in de industrie is dat maar 35%. Hoe zit dat in jouw regio of branche? We hebben de cijfers per provincie en per branche voor je in kaart gebracht.

 

Infographic energie besparen in mkb landelijk*

Eerst de gemiddelde cijfers van ondernemers in Nederland. Dit zijn ze:

Verduurzaming in het mkb

Infographics energie besparen in het mkb per branche

Dan de cijfers per branche. In welke van deze 8 branches zit jouw bedrijf?

Verduurzaming in auto en transport 
Verduurzaming in de bouw
Verduurzaming in de handelsector
Verduurzaming in de horeca
Verduurzaming in de industrie Verduurzaming in de landbouw
Verduurzaming in het onderwijs en de overheid Verduurzaming in de zakelijke dienstverlening

Infographics energie besparen in het mkb per provincie

En ten slotte je provincie. 

Verduurzaming mkb in Drenthe  Verduurzaming mkb in Flevoland 
 Verduurzaming mkb in Friesland  Verduurzaming mkb in Gelderland
 Verduurzaming mkb in Groningen  Verduurzaming mkb in Limburg
 Verduurzaming mkb in Noord-Brabant  Verduurzaming mkb in Noord-Holland
 Verduurzaming mkb in Overijssel  Verduurzaming mkb in Utrecht
 Verduurzaming mkb in Zeeland Verduurzaming mkb in Zuid-Holland 

 

Zo bespaart het mkb energie

De komende 3 jaar investeren ondernemers vooral in zonnepanelen om te besparen op energiekosten. Een slimme investering, die zich in 6 tot 8 jaar al terugverdient. Daarna betaal je niets meer voor de energie die je zelf opwekt. Bovendien maken subsidies de investering nog aantrekkelijker.

Ook het verlagen van het energieverbruik staat de komende jaren op de agenda. De meest genoemde besparing is verlichting. Met led-verlichting kun je tot wel 80% besparen, zeker als je ook kiest voor sensoren in bijvoorbeeld de toiletten en het magazijn. Daarnaast investeren ondernemers in verwarming, isolatie en regeltechniek om te besparen op energie. 

mkb advies besparen

Wet milieubeheer en het mkb

De Wet milieubeheer verplicht ondernemers om te besparen op energie. Met een jaarlijks gasverbruik van minimaal 25.000 m3 en/ of een jaarlijks stroomverbruik van minimaal 50.000 kWh, moet je maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Kantoren van minimaal 100 m2 zijn verplicht om in 2023 minimaal energielabel C te hebben. En 'large enterprises' zijn verplicht om eens in de 4 jaar een energie-audit te doen.

Veel regels voor ondernemers dus. Toch kent maar 17% van de mkb'ers de inhoud van deze wet. Wil je weten welke regels voor jouw bedrijf gelden, dan kun je onze EnergieWetCheck doen. Deze online tool laat je binnen een minuut zien of je verplicht bent om energie te besparen. En als dat zo is, welke maatregelen dan voor jou gelden. 

Doe de EnergieWetCheck

mkb advies besparen

 

*In opdracht van Essent heeft Kantar TNS een representatief online onderzoek uitgevoerd onder 869 Nederlandse mkb-bedrijven in verschillende branches.