"Ik ken ondernemers die helemaal geen energierekening meer hebben"

Bas van den Brenk is service-expert bij Essent en adviseert ondernemers over hoe zij hun bedrijf energie-efficiënter kunnen maken. Een paar jaar geleden ondervond hij nog veel scepsis. Nu is de toon compleet veranderd: “Tachtig procent van de ondernemers wil iets doen voor een beter milieu. Ze weten alleen niet zo goed waar ze moeten beginnen. De EnergieFitScan is een goed vertrekpunt.”

Wat is de EnergieFitScan?

Bas heeft al ruim 4.500 EnergieFitScans uitgevoerd. Hiervoor brengt hij het energieverbruik van een bedrijf volledig in kaart. “De eerste vraag die ik wil beantwoorden is: hoe kan het energieverbruik zo ver mogelijk worden gereduceerd? De tweede: hoe kan het restverbruik zo veel mogelijk duurzaam en zelfstandig worden opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen?”  

Het eerste bezoek

“In ongeveer een uur loop ik door het pand en neem ik het verbruik op in een speciale app. Ik kijk grondig naar vijf punten: verlichting, verwarming, isolatie, regeltechniek en apparatuur, zoals thermostaten en printers. Tot slot onderzoek ik de mogelijkheid voor zonnepanelen.”

Advies om energie te besparen

“Daarna schrijf ik een bespaaradvies in heldere taal. Ingewikkelde technische gegevens gebruik ik wel voor mijn berekeningen, maar de ondernemer krijgt een simpel en duidelijk overzicht. Hierin staat wat welke maatregel kost, hoeveel het hem oplevert en hoe hij dit op kan pakken.”

Een lager energieverbruik na de EnergieFitScan

“De EnergieFitScan is het vertrekpunt. De ondernemer weet wat hij kan doen. En wij kunnen hem in het hele proces begeleiden: we geven gedegen advies, leggen alle opties voor, regelen direct de uitvoering en bieden nazorg. Allemaal bij één contactpersoon. Deze mate van ontzorgen is uniek.”

Populaire maatregelen

“De meeste ondernemers beginnen met maatregelen die relatief goedkoop zijn en meteen iets opleveren. Bijvoorbeeld ledverlichting en een nieuwe thermostaat. In zonnepanelen hebben de meeste ondernemers nu interesse. Ik ken ondernemers die, sinds ze hun dak hebben volgezet met panelen, helemaal geen energierekening meer hebben.”

Bedrijven kunnen niet meer zonder energie besparen

“Ten eerste verplicht de overheid ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. Niet aan deze wet voldoen, kan zelfs een boete opleveren.

Maar we kunnen vooral onze ogen niet sluiten voor klimaatveranderingen. De komende jaren is CO2-reductie hét thema binnen de Nederlandse economie. Bedrijven die nu niet overgaan op een energie-efficiënte bedrijfsvoering gaan de boot missen. Bovendien zijn de terugverdientijden zo kort, dat ondernemers de kansen ook vanuit financieel oogpunt niet kunnen laten liggen.”

Maar daar heeft Essent toch niets aan?

“Essent verkoopt dan inderdaad geen energie meer. Maar we kunnen wel de energiebesparende producten leveren. Die worden een steeds belangrijker onderdeel van de energiemarkt. Bovendien bieden wij de kennis, waarmee we het ondernemers makkelijk maken. En de ondernemer bespaart geld. Een win-winsituatie dus. Bovendien En het meest waardevolle is dat het bedrijf duurzamer wordt.”