ANP,
11
januari
2021
|
17:25
Europe/Amsterdam

Zo isoleer je een plat of schuin dak

Dakisolatie is belangrijk voor het behouden van warmte in huis. Veel woningen zijn voorzien van dakisolatie, maar dit werkt niet altijd goed genoeg. Zo kan de isolatie bijvoorbeeld te dun zijn. De Meppeler Courant geeft tips voor het isoleren van een platte en schuine daken.

Veel warmte gaat verloren via het dak, al snel zo'n 30 procent. Veel daken zijn wel geïsoleerd, maar het komt geregeld voor dat de isolatie te dun is - dat geldt met name voor huizen van voor de jaren 90. Als dit het geval is, kun je het dak extra isoleren met bijvoorbeeld pir-isolatie.

Voor platte en schuine daken gelden andere regels. Het isoleren van een plat dak lukt alleen vanaf de buitenkant. In veel gevallen is het nodig om eerst de dakbedekking te verwijderen om er vervolgens isolerende platen tussen te plaatsen. Het is ook mogelijk om isolatieplaten op de bestaande dakbedekking te plaatsen. De platen worden vervolgens afgedekt met grind of tegels. De laatstgenoemde manier is alleen wel minder rendabel dan isolatie onder de dakbedekking plaatsen.

Een woning met een schuin dak kan zowel aan de binnen- als de buitenkant worden geïsoleerd. Bij isolatie aan de binnenkant wordt er isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol of steenwol, geplaatst tussen de balken van het schuine dak met als afwerking gipsplaten. Als het gebeurt via de buitenkant, wordt isolatiemateriaal aangebracht op het dakbeschot. Op deze manier kun je een energielekkend dak tegengaan.

Boilerplate

© ANP