ANP,
27
juli
2020
|
16:15
Europe/Amsterdam

Wat gebeurt er met zonnepanelen als ze oud zijn?

De komende jaren zal het aantal versleten zonnepanelen groeien van 1,7 tot 8 miljoen ton in 2030 naar 60 tot 78 miljoen ton in 2050. Wat gebeurt er met die gebruikte panelen?

Gemiddeld zijn zonnepanelen na een jaar of 25 tot 30 toe aan vervanging. De meeste bouwstenen van oude panelen kunnen goed worden hergebruikt. Volgens de TU Delft is bij 90 procent van de zonnepanelen het belangrijkste bestanddeel silicium, wat gemaakt is van zand. Ook het glas over de zonnecellen wordt gemaakt uit zand. Dat element is gemakkelijk te hergebruiken voor allerhande toepassingen, bijvoorbeeld in de metaalindustrie. Ook de metalen elektroden en bekabeling en kunststof gebruikt in bijvoorbeeld het frame kunnen goed gerecycled worden.

Producenten van zonnepanelen zijn verantwoordelijk voor het innemen en afvoeren van gebruikte zonnepanelen. Er bestaan verschillende initiatieven die het innemen en recyclen van zonnepanelen in goede banen proberen te leiden. In Nederland kunnen producenten zich bijvoorbeeld laten helpen door de stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN) of het internationaal opererende PV Cycle. Ook particulieren kunnen bij deze organisaties terecht voor informatie over het verantwoord inleveren van bijvoorbeeld defecte panelen.

Nadeel

Een belangrijk nadeel aan de huidige manier van het recyclen van zonnepanelen is volgens Voor de wereld van morgen, het duurzaamheidsplatform van ASN Bank, wel dat grondstoffen op dit moment voornamelijk in andere industrieën belanden. Dat betekent dat voor de productie van nieuwe zonnepanelen nog steeds grondstoffen uit de natuur gehaald moeten worden. Ook zijn er onderdelen van zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de zonnecellen zelf, die nog steeds nauwelijks hergebruikt kunnen worden.

Boilerplate

Meer Essent en Zonnepanelen

 

Aanmelden voor nieuwsbrief