ANP,
17
maart
2021
|
16:10
Europe/Amsterdam

Verschillende manieren om je woning te isoleren

Isoleren is een belangrijk onderdeel in de verduurzaming van woningen. Maar als je besluit om je woning te isoleren, kun je verschillende kanten op. Bouw & Wonen zet de belangrijkste manieren van isoleren op een rijtje.

Allereerst is het van belang dat je besluit welk onderdeel van de woning je wil isoleren. Naast het isoleren van het dak kun je ook de muren, vloer of kruipruimte laten isoleren. Zonder isolatie van het dak kan wel 30 procent van de warmte uit huis ontsnappen. Hetzelfde geldt als de muren niet goed geïsoleerd zijn, ook in dit geval kan er veel warmte weglekken.

Om uit te vinden welk deel van de woning isolatie het hardst nodig heeft, kun je een warmtescan laten maken. Hiermee breng je snel in kaart welk deel van de woning het meeste warmte laat ontsnappen. Na je besloten hebt welk deel van de woning aangepakt gaat worden, is het ook verstandig na te denken over welk materiaal je wilt gebruiken voor de isolatie. Populaire keuzes zijn PIR en glaswol. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, daarentegen is glaswol goedkoper en flexibeler.

Vloer, muur, dak

Voor het isoleren van de vloer moet je rekening houden met het soort vloer dat je hebt liggen. Voor een houten vloer gebruik je glaswol als isolatiemateriaal en voor een betonnen vloer is PIR meer geschikt. Een kruipruimte onder de vloer betekent dat het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte moet worden bevestigd. Heb je geen kruipruimte dan komt het isolatiemateriaal direct onder de vloer te liggen. Een plat dak kun je zowel van de binnenkant als de buitenkant isoleren. Het isoleren van de buitenkant is duurder, maar geeft meer rendement. Bij woningen met een schuin dak wordt het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot geplaatst.

Muren worden geïsoleerd door middel van een voorzetwand. Deze stellage wordt gevuld met isolatiemateriaal en netjes afgewerkt. Bij muurisolatie heeft PIR meestal de voorkeur, omdat je er minder van nodig hebt om op een hoge isolatiewaarde te komen. Als je gebruik maakt van glaswol is het belangrijk om ook isolatiefolie aan te brengen.

 

 

Boilerplate

© ANP