ANP,
07
juni
2021
|
14:57
Europe/Amsterdam

VEH: subsidie vooraf leidt ertoe dat meer eigenaren gaan isoleren

Veel huiseigenaren willen hun woning wel isoleren, maar doen dat niet vanwege de hoge kosten. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Een mogelijke oplossing is volgens de vereniging om vooraf subsidie uit te keren in plaats van achteraf.

De bestaande mogelijkheden vereisen dat eigenaren eerst zelf isolerende maatregelen nemen en pas daarna in aanmerking komen voor subsidie. Een andere optie om isolerende maatregelen te stimuleren is volgens de VEH om huiseigenaren met een energielabel van D en lager een voucher te geven ter waarde van 2000 euro. Die huizen hebben een gemiddeld tot zeer hoog energieverbruik.

De maatregel zou ertoe leiden dat meer dan de helft van de woningbezitters die wil isoleren, dat dan ook gaat doen. Eerder pleitten Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond en Energie-Nederland al voor de isolatietegoedbon.

De isolatietegoedbon moet onderdeel zijn van een Nationaal Isolatieprogramma, dat volgens de organisaties moet worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Het programma kan financieel worden gesteund door een beroep te doen op het Europees Herstelfonds, aldus de VEH.

Boilerplate

© ANP