ANP,
11
februari
2021
|
11:48
Europe/Amsterdam

Tot 100 euro extra stookkosten door strenge vorst

De winterse kou heeft het land in zijn greep. Doordat we veel thuis zijn en er graag een beetje warmpjes bij willen zitten, kunnen de stookkosten deze week hard lopen. De Telegraaf schrijft dat de extra kosten op de energierekening kunnen oplopen tot bijna 100 euro in één week voor een woning die matig geïsoleerd is.

De verwarming staat in deze periode al snel een uur of vijftien per dag te werken. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com zijn mensen zo'n zes euro per dag meer kwijt dan op zachte winterse dagen. Bij een woning die niet goed is geïsoleerd, kan dit oplopen tot 13 euro extra stookkosten per dag. Voordeel van de straffe oostenwind is dat je heel goed kunt voelen waar de tocht vandaan komt en het kunt proberen te verhelpen door bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips of een simpele handdoek in een kier te stoppen.

Een andere factor die de kosten flink kan opdrijven is de verwarming 's nachts aan laten staan. Door de thermostaat als je slaapt op een graad of 15 te zetten koelt het niet te erg af en verbruik je toch een stuk minder energie. Een andere verassende tip is om juist nu eens goed de ramen open te zetten zodat vochtige lucht van binnen vervangen kan worden door droge lucht van buiten - die warmt sneller op.

Heel lang zullen we geen extra kosten blijven maken, want de dooi lijkt volgende week al in te gaan zetten.

Boilerplate

© ANP