ANP,
23
september
2020
|
11:29
Europe/Amsterdam

Tips om als starter betaalbaar te verduurzamen

Starters hebben het niet gemakkelijk op de huizenmarkt. Als het dan toch lukt om een woning te kopen maar de energiekosten hoog zijn, hoe begin je dan aan laagdrempelige vergroening van je nieuwe onderkomen? NU vroeg het aan verschillende experts.

Marlon Mintjes, energie-expert van Milieu Centraal, noemt isolatie als een geschikte eerste stap, omdat de investering zich na een aantal jaar al terugverdient en direct zorgt voor meer comfort in huis en besparing. Spouwisolatie is een goede optie als je als nieuwe huiseigenaar niet veel budget meer over hebt. Voor een hoekwoning ben je zo'n 2000 euro kwijt, terwijl het per jaar een gasbesparing van ongeveer 650 euro oplevert.

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar duurzaam bouwen aan de TU Delft, raadt aan om de muren te isoleren met dampopen vezelmateriaal. Dit wordt gemaakt van natuurlijk restmaterialen en is ademend. Toch ziet de hoogleraar dakisolatie als een betere optie voor mensen met een beperkt budget. Omdat je dat redelijk gemakkelijk zelf ook kunt doen, kun je zo de kosten beperken.

Tevens is het dak de plek waar de meeste warmte en koelte verloren gaat. Bij een plat dak kun je daarnaast overweging er groen op te planten, zo zorg je voor isolatie én steun je de biodiversiteit.

Aanmelden voor nieuwsbrief

This is not a valid email address.