ANP,
27
augustus
2020
|
12:50
Europe/Amsterdam

'Thuiswerken is gunstig voor het klimaat'

Nederlanders werken sinds het begin van de coronacrisis een stuk meer vanuit huis. Als ze dat blijven doen, levert dat een grote winst op voor het klimaat. Onderzoeksbureau CE Delft schat de klimaatwinst op 353.600 ton aan vermeden uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dat staat gelijk aan 150.000 retourvluchten tussen Amsterdam en New York.

Het thuiswerken scheelt al snel enkele miljarden kilometers per jaar aan woon-werkverkeer. Wanneer 12 procent van de werkende bevolking ook na de crisis anderhalve dag meer vanuit huis blijft werken dan voorheen, wordt daarom ook een stuk minder CO2 en stikstof uitgestoten.

Nederland stootte vorig jaar 182,5 miljoen ton aan broeikasgassen uit, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vermindering van 12 procent zou dan neerkomen op bijna 0,2 procent van het totaal. Naast CO2 scheelt al het thuiswerken ook aardig wat stikstofuitstoot. Auto's die op benzine of diesel rijden, stoten stikstofoxiden (NOx) uit. Die uitstoot door het wegverkeer kan met 4,8 procent verminderen (632 ton) als het scenario werkelijkheid wordt.

"De cijfers laten zien dat meer thuiswerken loont, voor zowel werknemers, werkgevers als het klimaat", stelt directeur programma's Rob van Tilburg van Natuur & Milieu vast. De milieuorganisatie hoopt dan ook dat de overheid en werkgevers mensen zullen stimuleren tot vaker thuiswerken. "Als we op de overige dagen duurzamer gaan reizen, maken we echt grote groene sprongen voorwaarts", voegt hij eraan toe.

Aanmelden voor nieuwsbrief