ANP,
27
mei
2020
|
12:02
Europe/Amsterdam

Stro: oeroud bouwmateriaal in een nieuw jasje

In Kaatsheuvel verreizen binnenkort nieuwbouwhuizen van een zeer ouderwets bouwmateriaal: stro. Het isoleert én het slaat CO2 op.

De 25 nieuwbouwhuizen in het Noord-Brabantse dorp krijgen allemaal een gevel van het gedroogde goedje, schrijft online magazine Duurzaam Bedrijfsleven. Het stro is samengeperst tot panelen van 40 centimeter dik: Ecocon. Dat is zo stevig dat het een huis van drie verdiepingen kan dragen.

Maar minstens even bijzonder is de milieuwinst. Stro heeft een uitstekende isolerende werking: volgens Duurzaam Bedrijfsleven isoleert stro twee keer zo goed als baksteen. Daarnaast kan een gevel van stro fungeren als een kleine CO2-opslag. Stro is gemaakt van gedroogde stengels graan. Als dat graan groeit, neemt het, net als andere planten, CO2 op. Als het stro dus opgeslagen wordt in een gevel, in plaats van verbrand als biomassa of omgeploegd in landbouwgrond, houdt dat de opgeslagen CO2 uit de lucht.

Jan Walrecht van Strotec, het bedrijf dat de stro-elementen in Nederland verkoopt, legt aan Duurzaam Bedrijfsleven uit dat er per vierkant meter gevel zo'n 75 kilo CO2 opgeslagen wordt. De panelen zijn bovendien uit de gevels te demonteren, zodat ze hergebruikt kunnen worden in een volgend huis.

Een nieuwe uitvinding is bouwen met stro natuurlijk niet. "Het oudste huis dat met simpel geperst stro werd gebouwd is 150 jaar oud", vertelt Walrecht. Maar door het te verwerken tot gemakkelijk te (de)monteren panelen, kan stro een tweede leven beginnen als milieuheld.

Boilerplate

Meer over Essent en Isolatie