ANP,
26
april
2021
|
15:23
Europe/Amsterdam

'Stimuleer de inzet van hybride warmtepompen'

Verschillende organisaties willen dat de verkoop van hybride warmtepompen wordt gestimuleerd. Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu pleiten voor de inzet van hybride warmtepompen omdat zij vinden dat het aardgasvrij maken van woningen niet snel genoeg gaat. Dat schrijft NOS.

Een hybride warmtepomp kan op koude dagen nog wel gebruik maken van aardgas maar is tegelijkertijd een stuk goedkoper dan een volwaardige warmtepomp. Mensen met zo'n pomp kunnen hiermee het grootste deel van het jaar zonder gas stoken, alleen in de winter wordt de CV-installatie soms ingezet.

De organisaties denken dat er voor 2030 een tot twee miljoen van deze pompen kunnen worden geïnstalleerd. Met het gebruik van hybride warmtepompen kan volgens de initiatiefnemers tot wel 70 procent worden bespaard op het gebruik van aardgas. De uitstoot van CO2 gaat hiermee ook omlaag.

Besparing

De partijen willen dat mensen die hun CV-installatie moeten vervangen, wordt geadviseerd om een hybride warmtepomp te kopen. Gemiddeld kost zo'n apparaat 4300 euro (met een mogelijkheid subsidie aan te vragen van zo'n 1600 euro). Ook bespaar je met zo'n pomp zo'n 270 euro per jaar in het verbruik van gas. De organisaties willen dat het nieuwe kabinet meer geld vrijmaakt voor subsidies zodat mensen makkelijker overstappen.

Boilerplate

© ANP