ANP,
04
februari
2021
|
11:53
Europe/Amsterdam

Steeds meer burgers maken plannen voor eigen lokale warmtenet

Volgens de Klimaatmonitor die kenniscentrum HIER donderdag publiceert, willen steeds meer burgers zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om het gasvrij maken van hun huizen. Zij willen hierbij geen bemoeienis van grote energiebedrijven en maken daarom plannen om hun eigen warmtenet op te zetten, schrijft Trouw.

Verenigd in lokale coöperaties willen burgers in hun eigen wijk zelf hun eigen groene energiebronnen aan gaan boren en exploiteren om zo de huizen mee te verwarmen. De bedoeling is om zo cv-ketels op aardgas te vervangen met bijvoorbeeld een klein warmtenetje waarbij groen gas of waterstof wordt gebruikt.

Uit de Klimaatmonitor blijkt dat er eind vorig jaar 77 burgerprojecten waren met serieuze plannen voor een eigen duurzame warmtevoorziening. Dat waren er 23 meer dan in 2019. In iedere provincie is er minimaal één initiatief ingediend. Noord-Holland had met 15 de meeste plannen, gevolgd door Noord-Brabant (11) en Gelderland (10).

Of de warmteprojecten van de burgers er ook echt komen, is afwachten. Waar de coöperaties nog wel tegenaanlopen, is dat ze vaak nog op zoek zijn naar geld en technische middelen om hun lokale warmteplan mee uit te kunnen voeren. Denemarken heeft in ieder geval al bewezen dat het wel degelijk mogelijk is. Van alle warmtenetten is 36 procent in bezit van burgercoöperaties.

Boilerplate

© ANP