ANP,
07
januari
2021
|
15:27
Europe/Amsterdam

Schimmels als duurzame oplossing geluidsisolatie

Schimmels en ander natuurlijk materiaal kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt voor geluidsisolatie. Het Duitse Fraunhofer Instituut is daarmee aan de slag gegaan en hoopt het plan uit te rollen. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven. Onderzoekers zien het plan als veelbelovend.

Momenteel worden in een laboratorium schimmels gekweekt die vervolgens gemixt worden met stro, hout en voedselresten. Een speciale 3D-printer voegt de materialen samen tot één geheel, zoals een op maat gemaakte isolatiewand. Nadat de schimmeldraden in de wand zijn gegroeid, worden ze gedroogd in een oven. Daardoor gaan de schimmels dood en blijven alleen de schimmelwanden over. Die houden vervolgens geluid tegen.

Nu is veel isolatiemateriaal nog gemaakt van steenwol en schuimplaten. De natuurlijke schimmels zijn veel duurzamer en ook beter voor het milieu. Wanneer de eerste geluidswand van schimmels wordt geplaatst is nog onduidelijk. Wel verwacht het Fraunhofer Instituut dat schimmels in de toekomst ook gebruikt kunnen worden als basismateriaal voor kunstleer, stof en plastic.

Boilerplate

© ANP