ANP,
12
april
2021
|
15:04
Europe/Amsterdam

Schiermonnikoog wil zelfvoorzienend zijn in 2030

Schiermonnikoog heeft grootse duurzame plannen: het eiland wil in 2030 helemaal zelfvoorzienend zijn. Dat schrijft het Friesch Dagblad.

Het project draagt de naam 'Dursum Eilaun' en de lag een aantal jaar stil. Maar de aanjagers van het project hebben nu laten weten in gesprek te gaan met de eilandbewoners om te inventariseren wat zij voor zich zien als het gaat om verduurzaming. Het eindpunt van het project is een energieneutraal eiland, alleen de weg daarheen ligt nog niet vast. Het draagvlak voor collectieve windmolens lijkt in ieder geval gering te zijn.

Uit eerder gedaan onderzoek komt naar voren dat de meeste winst in eerste instantie valt te behalen met het verduurzamen van horecapanden en woningen. Op het eiland wonen nog geen duizend mensen en de horeca is door het toerisme de belangrijkste sector. Een lokale energiecoöperatie is al bezig met het plaatsen van zonnepanelen op een aantal daken. Deze opgewekte stroom wordt doorverkocht aan een partij die de energie weer teruglevert aan het eiland. Wat deze energiecoöperatie al op kleine schaal doet, kan mogelijk uitgroeien tot iets wat op het hele eiland wordt gedaan.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog hoopt dat de kleinste gemeente van Nederland een groot (duurzaam) voorbeeld kan worden voor de rest van Nederland.

Boilerplate

© ANP