ANP,
24
maart
2021
|
15:49
Europe/Amsterdam

'Schakel energiecoach in als je huis wil verduurzamen'

Mensen die hun huis moeten of willen verduurzamen kunnen het best een beroep doen op een energiecoach. Dat stelt Gerrit Jansen van Oosterhout Nieuwe Energie bij BN DeStem. "Mensen denken vaak dat het tienduizenden euro's kost om je huis te verduurzamen", aldus de energiecoach, die stelt dat dit niet het geval hoeft te zijn.

Zo hebben mensen vaak een tweede koelkast aanstaan die bijvoorbeeld maar twee flesjes bier koud houdt. "Wij raden hen aan die uit te zetten, dat scheelt op jaarbasis al best wat. Zo pakken we de hele woning aan", aldus de energiecoach.

Zo'n coach kijkt samen met de bewoners van een huis welke opties er zijn om een huis te verduurzamen. Er wordt een scan gemaakt, waarna gekeken wordt waar precies de winst valt te behalen. "Wij beginnen altijd met kleine maatregelen en het isoleren van de woning. Daarna denken we pas aan energie opwekken", zegt Jansen, die benadrukt dat het niet nodig is meteen te kijken naar dingen zoals zonnepanelen. "We willen mensen vooral bewust maken van hun energieverbruik."

Een scan van een energiecoach duurt ongeveer twee uur. Na de controle wordt een rapport opgesteld, waarin bijvoorbeeld aanbevelingen kunnen staan.

Veel scans worden uitgevoerd door vrijwilligers en dus zijn die gratis. Wel kan dat per organisatie verschillen.

Boilerplate

© ANP